Results 1 to 7 of 7

Thread: xPod Online

  1. #1
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Cheras, Selangor.
    Posts
    457
    Rep Power
    0

    xPod Online

    kenal portal ni? Blum kenal leh tgk: http://www.xpod.net.ms

    Komen sekali!.....

  2. #2
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    276
    nak tanya jap..
    domain .ms (montserat?) tuh domain berbayar ke?
    masalahnya.. kenapa ambil domain yang nama dia macam tuh?

    first choice for the domain name is Dot COm.
    Hatta enjin carian pun biasanya meletakkan primary pada top domain name..

    komen kejam bermula : hehehe (tarik tanduk kuar )

    semua dah bleh kira OK.. walaupun tak begitu menarik (bagi saya)..

    Remaja? Hitam? saya rasa kurang sesuai sikit..
    ye lah.. ikut suka lah nak warna apa pun kan..
    tapi as a psychology of the color..
    'kanak2 suka warna warni.. and the teenager also'.
    cuma warna untuk remaja lebih garang dan berani.
    warna hitam tak kisah, tapi kalau bleh ada taste of funky and 'hip-hop' lookalike..
    err mungkin tak hip-hop pun tak per.

    try refer to the really "PIlihan no. 1 remaja malaysia". www.xfresh.com (as advertised on tv/radio and banyak giler ahlinya!)
    so kalau bleh jangan la claimed yours as a pilihan no. 1 remaja malaysia..
    sebab disitu boleh memberi kesan yang kurang baik pada anda..
    kecualilah kalau mmg sudah terbukti kehebatannya..
    (contohnya : www.pergh.com = pilihan no. 1 pengkarya komik, kartun, lukisan malaysia)
    sebab mmg dah terbukti hampir 70% pelukis2 komik tempatan ada disana!

    dalam ertikata lain ialah, jangan memudahkan diri menamakan atau memberi gelaran kepada diri sendiri.

    mungkin boleh diberi nama (slogan) site anda:
    contoh : Gaya dan citarasa remaja terkini!.

    tentang grafik pula.. saya tidak dapat komen banyak..sebab lazimnya template NUKE like (aku tahu ko tak pakai phpnuke) tapi style block by block nih aku rasa cam dah familiar sangat.. Serius, boring siut.. try lepas nih customized bagi tahap killing punya okeh!..
    bleh buat kan.. aku tau ko bleh.. aku dulu pun tak bleh.. pastuh bleh..
    setidak-tidaknya untuk IKON setiap section, macam berita, filem etc tuh.. cuba fikir jangan biarkan dia dalam bentuk KOTAK / PETAK 4 segi.. banyak lagi kan bentuk lain.. cuba lari sikit dari gaya asal.


    ok!. cukup la komen sikit.. banyak lagi nak komen.. tapi takut plak patah semangat nanti..
    apa2 hal pun.. tahniah! anda telah berjaya untuk sampai ke satu tahap dan 1 kemajuan untuk anda sendiri.. Upgrade skill dari masa kesemasa ok!..

    // cuma aku masih dan amat tak suka domain name tuh.. salah 1 ciri nam kurang baik ialah, susah nak ingat menjadikannya kurang glamer..

  3. #3
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Cheras, Selangor.
    Posts
    457
    Rep Power
    0
    hehehe..... aku dah agak punya ko akan cakap mcm tu. dulu xPod Online mempunyai ramai ahli....jika bukan kerana sistem nyer aku tukar (sebab sistem aku buat sendiri & database semua terpaksa diubah setiap kali aku buat sistem baru=database ahli kena reset) ahlinyer sudah melibihi 4000 orang...kerana xPod Online telah bertapak didunia maya ni sejak tahun 2001 (rasminyer 2002) dan pernah masuk majalah REMAJA keluaran 15 Januari 2003 & Majalah PC September 2004 (Nak tahu lebih lanjut lihat Mengenai Portal dan Anugerah. Dan dulu xPod Online lebih funky walaupun aku terseksa kerana sampai sekarang aku buat enjin & mentadbir sistem seorang diri. Tapi x mengapa, my message is for remaja. Kalau nak bandingkan xPod Online dengan xFresh, aku rasa xPod Online lagi 'dahsyat' sebab dia hidup sendiri dan dikawal selia oleh diri ku seorang. Lainlah xFresh yang bernaung dibawah Astro & bekerja dalam kumpulan. Pasal layout jangan dirisaukan sebab aku seorang programmer bukan designer tapi semua layout aku buat sendiri. Sebenarnya idea aku kering, idea menarik ader tp simpan....heheh nanti aku tunjuk terkejut. Pasal domain plak takde orang pernah merungut..ko first time, sebab mengikut statistik orang lain bleh ingat jer.... wei komen ler lagi... aku x penah patah semangat, tgk aku buat sorang2 boleh bertahan sampai sekarang..ckp saper patah semangat?
    Last edited by BasicCX; 30-05-2005 at 03:41 PM.

  4. #4
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    276
    hehehe semula

    orang menilai berdasarkan apa yang ada dan apa yang ditunjuk.. so tak salah aku kata sebab pada keadaan sekaran gmmg camtuh kan? dulu cerita lain 4000 tuh cerita dulu..
    selepas down nak suruh semua 4K tuh register semula? susah beb.. dapat 50% pun mustahil..
    aku dulu siap padamkan lebih 1000 ahli yang masih validating (sebab aku tak open without validating. ) masa open without email validate.. mmg banyak register.. tapi semua jenis masuk hantar mesej :
    "Wah!! bestnya.. tolong isi lagi!"
    " Huhuhuh " (kaki smiley
    dan macam2 gak peelnyer..

    Aku tak bangga langsung kalau ahli tuh cecah sampai 100,000 tapi semua jenis sampah.. cakap kosong..
    sebab nak cari bende camtuh senang.. pada aku biar ahli aku dalam 5 K, tapi orang nya.. masyaaIIah.. , kalau bermesej, siap rujukan a, b, buku tulisan si X fakta2 fizik dan saiz pun masuk..
    biar sikit tapi level2 orang abih2 cikai tahap aarr.. ape2 laa..
    tapi at least ada some target on the user.. jangan harap ramai..
    sebab kalau ramai sangat jenis sampah dan site jadi macam tempat chat.. kita webmaster yang seksa bila account kene terminate sebab bandwith Overload!..
    tuh mungkin ko dah alami..

    kalau ko bangga dengan maintain sorang diri.. aku pun sangat berbangga sebab aku pun sama.
    kalau ko bangga dengan pernah guna script sendiri aku pun bangga sebab pernah guna script sendiri (kecuali forumlah) ..
    kalau ko bangga keluar majalah 3 kali.. aku plak bangga kluar majalh LEBIH 10 kali.
    u name it, Gempak? Remaja? Majalah PC, Urban Comics, the star section comics ke apa tah.. bla bla
    UPCOMING nih plak dalam Majalah JOM terbitan karangkraf (belum keluar tapi aku sudah tahu ) ..

    cuma aku malas nak simpan bebende camtuh. Kalau ada pun ada la sikit yang aku simpan.. kat anugerah cari.com.my yang terakhir aktif (selepas closed award tuh ) aku menang top 5.

    So far.. baguslah..
    u and i have a same base. ada banyak sama.. (tapi aku lagi best.. giyahahah ) ..

    Bout the domain.. mungkin aku sorang jer yang mention kan?

    ok.. mungkin ramai lagi akan mention lepas nih.. lazimnya orang kurang nampak sebelum dihebahkan..

    pernah cuba cari di search enjin sebarang keyword berkaitan?
    dapat rank berapa?
    kadang2 kita anggap remeh camnih.. Ada sesetengah orang (ramai sebenarnya ) dia ingat contohnya nama xpod, tapi bila di pikir apa itu url xpod? ahh.. tak ingat plak.. try search kat yahoo la... aiseh takde plak.. then situ dah kire hilang 1 kelebihan bukan?

    Ermm.. ko masih tak jawab lagi.. napa DOT NET DOT MS .. jawab dulu laa.

    bagus, bangga aku ada orang macam aku bertahan bina dan maintain sorang2.. (kecuali sekarang sejak due menjak nih aku bz keje ngan orang.. )

    congrats.
    Last edited by mysticmind; 30-05-2005 at 10:10 PM.

  5. #5
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Cheras, Selangor.
    Posts
    457
    Rep Power
    0
    huhu.....bagus2 yang tak keluar kat search engine kalau ko tulis 'xpod' sbb aku pasang spam bot killer kat website. So, spider pun x bleh masuk. Tapi dalam seingat aku, statistik orang yang suka tulis xpodonline kat search engine banyak sungguh, itu yang membuatkan mereka dapat kembali ke xPod Online walaupun 'sesat jalan'. Tahniah utk ko la! Yang aku dapat tu, yang aku tahu dan yang orang bagi tahu aku. Yang lain tak tahulah...mungkin dah keluar majalah banyak kali kot, cuma aku x perasan. Pasal template plak, sbb tu aku x suka guna phpnuke dan seangkatan dengannya, sebab tu aku guna perl. Pasal domain malas nak jawab, cari sendiri hikhik

    Congrats tu ko gak!

  6. #6
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    276
    lantak ko laa. asalkan ko bahagia.. hahaha..
    tapi tak ke rasa rugi, dizaman semua orang nak kasi jumpa dek search engine.. ko plak taknak.. la la la..

    aku pun masih tak cukup puas hati dengan certain keyword yang masih gagal mendapat kedudukan teratas atau paling tidak 1st page hasil carian..

    contoh cam KOMIK MALAYSIA punya search GOOGLE duk rank ke3 tapi atas dari majalah gempak .. majalah2 / komik2 lain langsung takder.. hehe..

    bagi aku bebende camnih 1 cabaran..
    aku suka mencabar kemampuan diri sendiri..

    // yang lebih sepuluh tuh mungkin lebih lagi.. as i said.. aku tak amik port sangat..

  7. #7
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Cheras, Selangor.
    Posts
    457
    Rep Power
    0
    hehehe..... search engine sekarang maner leh percaya. Skarang search engine buat duit woo..tgk cam google leh plak di ugut universiti nak scan database universiti. Abis la nanti tesis pelajar diciplak oleh semua user kat internet ni..huhu

    Sekarang mcm2 programmer tgh buat, paling aku suka teknik spam the spam, teknik ni kita buat spam palsu dan tipu spam yang tgh mengorek rahsia website, dan menggunakan kaedah loop. Paling aku nak gelak sebab teknik ni menewaskan kedua2 pihak sebab sorang kehabisan bandwidth & sorang lagi kehabisan disk space. Kuikui

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 0
    Last Post: 14-07-2009, 11:22 AM
  2. The Faster Online Service to build online your Business
    By kingrapid in forum Other Webmaster-related Services and Promotion
    Replies: 0
    Last Post: 26-06-2009, 05:18 AM
  3. xPod Online Kembali Lagi!
    By BasicCX in forum Websites Review and Suggestion
    Replies: 0
    Last Post: 08-07-2006, 06:12 PM
  4. xPod Online :: sila komen!
    By BasicCX in forum Websites Review and Suggestion
    Replies: 9
    Last Post: 23-05-2004, 01:39 PM
  5. xPod Online :: sila komen!
    By BasicCX in forum Websites Review and Suggestion
    Replies: 8
    Last Post: 28-04-2004, 10:23 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37