Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 15 of 34

Thread: ForUUM

  1. #1
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Muar, Johor
    Posts
    33
    Rep Power
    0

    Talking ForUUM

    ForUUM.. dari UUM.. untuk UUM... check it out.. komen please... www.foruum.azn.nu
    It's something unpredictable, but in the end is right.. I hope you had the time of your life...

  2. #2
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Muar, Johor
    Posts
    33
    Rep Power
    0

    Re: ForUUM

    Originally posted by [the][matrix]
    ForUUM.. dari UUM.. untuk UUM... check it out.. komen please... www.foruum.azn.nu
    err, BUMP..
    takde sapa2 nak usha ke?
    It's something unpredictable, but in the end is right.. I hope you had the time of your life...

  3. #3
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    272
    sebenarnya banyak sangat dah forum kat malaysia. hihi
    tuh pasal semua malas nak komen..

    lagi satu.. kalau boleh laa. forum tuh jangan la pakai skin standard / skin download.. sebab tak ada apa yang nak dikomen oleh orang.

    ok.. komen kejam saya bermula..

    1. Forum sesapa pun boleh setup. Forum adalah community.. Yang penting tentang komuniti ialah berapa ramai ahli dan tahap aktif.
    2. Target user juga hendaklah unik iaitu tak sama cam orang lain.. kalau tak ianya jadi rumah hantu atau ape aa....
    3. Pembawaan dalam satu2 forum amatlah penting.. jika terlebih merapu dan sebagainya dari awal.. susah nak ubah.. kene bawa dan pandu kejalan yang betul sejak awal lagi..
    4. Forum nih sepatutnya bersifat lebih komersil.. mungkin boleh dicari domain.com etc etc.. tak salah kat free webspace.. cuma nak bersaing dengan yang sedia ada tuh yang masalah..


    --- cut --

    Saya rasa banyak lagi kelemahan anda dalam designing..
    kat intro page tuh. nampak banyak sangat lagi kelemahan design.. Mantapkan skill design.. Banyakkan reserach dan latih tubi.


    Ermm tuh jer la dulu.. >

  4. #4
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    depan pc
    Posts
    99
    Rep Power
    0
    hehe... byk da forum cam ni... try chek http://s1.invisionfree.com/ dah bape byk s daaaa

  5. #5
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Muar, Johor
    Posts
    33
    Rep Power
    0
    thanks for the comments.. banyak lagi yang perlu syaa baiki lagi.. kebanyakan coding utk web ni saya amik dan test dari web pergh.com, mintak maaf mysticmind!!! lagi satu, designing memang teruk sebab saya saja je nak test dulu content dia, pastu baru bleh letak pics, or graphic banyak sket.. yang flash banner tu pulak memang teruk, saya tak nafikan.. err, pasal forum tu pulak, memang banyak tapi ini untuk warga uum, so, tak semestinya nak perlu bersaing dengan yang ada di Malaysia ni.. sebagai memenuhkan ruang masa student/warga uum untuk melayari internet sambil mendapatkan maklumat... pasal free hosting tu pulak, memang ada perancangan utk nak pindah ke exabyte, tapi kenalah aktifkan forum tu dulu, agak2 bila ada sambutan baru bleh pindahkan.. err, ada cadangan apa2 lagi tak nak tambah kat website tu? thanks a lot again..
    It's something unpredictable, but in the end is right.. I hope you had the time of your life...

  6. #6
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Papar, Sabah
    Posts
    266
    Rep Power
    199
    in my head, this thing need a lot of "presentation" improvement.. serious, man..

    nowadays, there are some people yang "kemaruk" nak jadi webmaster, admin..etc then setup benda2 nonsense yg semua org dah tau, pastu content confirm tak siap lagi, then terus publish and suruh orang komen.. i hope you'll never become 1 of those people..

    no hard feeling..k!

  7. #7
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Muar, Johor
    Posts
    33
    Rep Power
    0
    aik? bukan camtu aa.. sebenarnya apa yang ingin diketengahkan dalam hal ini adalah bagaimana nak improvekan apa yang ada.. bukan sebab nak tunjuk2 website itu sendiri.. apakala kita berfikir untuk memajukan industri ini, not that kind of attitude, okey.. so, apa salahnya help a little? kalau tak nak, diam..biar orang lain yang komen.. contohnya mysticmind, walaupun dia dah bosan (agaknyalah) dengan perkara2 macam ni, dia tetap nak komen sebab dia tau industri ni perlukan kualiti dan identiti supaya dapat bersaing dengan negara lain.. so, dia memainkan peranannya memandangkan dia ada pengalaman lebih.. buakn sekadar melepaskan batuk di tangga, pastu kahak buang atas tangga tu.. saja tulis sebab rasanya ramai sangat yang berfikiran macam tu.. sempit sangat..

    no offense okey?
    It's something unpredictable, but in the end is right.. I hope you had the time of your life...

  8. #8
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    Petaling Jaya
    Posts
    91
    Rep Power
    201
    mmg design teruk sket... maybe kene byk touch up.. tema pon kene wat bersesuaian dgn konsep... ttg forum tu tiada masalah sbb dia free script.. nak menilai secara keseluruhan mmg tk lengkap lagi, maybe tuan punya boleh ketengahkan sst yang attractive lagi dgn flash etc...

  9. #9
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    SoObHanG JhaYa
    Posts
    501
    Rep Power
    221
    tak salah kot nak buat forum.... tapi kena ubah la keseluruhan interface tu.... jangan pakai default...
    <form name="jump">
    <select name="menu" onChange="location=document.jump.menu.options[document.jump.menu.selectedIndex].value;" style="border:1px #393F31 solid;color:#393F31;font:10px Verdana;font-weight:bold;" >
    <option value="0" style="background: #9CC8FE" selected>*SELECT-LINKS</option>
    <option value="http://www.gengturbo.org/" style="background: #FF0000">GENGTURBO</option>
    <option value="http://www.phixelgrafix.com/" target="new" style="background: #C6D607">PHIXELGRAFIX</option>
    <option value="http://dailydigital.phixelgrafix.com/" style="background: #FCBC45">OLD-BLOG</option>
    <option value="http://www.mesrahosting.net/" style="background: #FF99CC">WEBHOSTING</option>
    </select>
    </form>

  10. #10
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    272
    www.pergh.com/forum <-- contoh fully customized ipb theme

  11. #11
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Papar, Sabah
    Posts
    266
    Rep Power
    199
    Originally posted by [the][matrix]
    .......... kalau tak nak, diam..biar orang lain yang komen......

    .......buakn sekadar melepaskan batuk di tangga, pastu kahak buang atas tangga tu.. saja tulis sebab rasanya ramai sangat yang berfikiran macam tu.. sempit sangat..
    i think ada bagi komen dah.. "in my head, this thing need a lot of "presentation" improvement.."

    nevermind~lah.. this time aku elaborate maksud aku tentang "presentation" tu.. start dr header..



    • the blue header, masih kurang informative.. i know this is an "underground" site, dedicated to UUM student..right! although it is underground, why not show a full logo there? or some official text describing the name of this site..? kita takleh expect dgn term "forUUM" tu org bleh tangkap maksud dia ialah "For UUM" (untuk UUM).. boleh jadi juga dlm kepala org, "Forum UUM", "Forum", ataupun mcm2 lagi..

      so, situasi yg wujud di sini ialah, user yg first time masuk, dia sukar utk predict "site apa ni aaa?".. got what i mean? dr design yg ada, aku dah bleh tau yg ko dah boleh guna graphic tools.. so, aku suggest ko gunakan area header tu sepenuhnya utk describe dan bg first right impression kat user.. bnyk cara bleh buat, ko bleh survey mana2 site "portal" yang ada, sifoo.com ke.. digitalmalaya.com ke..etc cth yg informative, jiwang.org.. header sempoi dgn image2 yg menggambarkan kandungan site tu, ngan text "your underground resources.." dgn persembahan gitu, people bleh tau dah apa sebenarnya site yang diorang masuk..


    • sentuh tentang body area plak.. aku dah nampak ko dividekan some area untuk tujuan tertentu.. yg kiri utk links.. yg kanan utk navigation link.. tgh utk news system/blog...etc itu ok dah, ko dah nampak dan dpt fikir cara utk divide content.. tapi, masalah yg wujud di sini ialah cara present area2 tu.. sekali imbas, it look "flat".. i mean, text semua sama saiz, sama color, semua normal font-style.. bila dah flat, nothing attractive! ko paham, kan! so user pun tak tau nak baca apa.. bila diorang nampak je gitu, aku yakin, diorang akan terus chow...

      so, the point here.. pelbagaikan persembahan text.. paling tidak pun gunakan font-size yang berlainan utk membezakan antara column-name, tajuk entry, entry, high-light word..etc selain font-size, bleh gak gunakan font-weight macam bold ke..italic ke..etc lagi molek kalo ditambah ngan different color utk bezakan semua tu.. ini semua berkaitan ngan "design".. semua ni penting utk pastikan mata user tertumpu pada sesuatu content.. aku rasa ko tau apa nak buat..


    • 1 thing lagi pasal persembahan website.. try to use some nice combination color, and can attract user's focus.. jgn guna warna basic yg membuatkan user rasa "dull".. play around with some colors, memandangkan ni UUM, so maybe bleh try manipulate some color yg ada kat logo tu.. any color could be! yg penting, user rasa "welcomed" bila masuk kat site tu..


    • pasal forum, aku no komen.. coz ini skin default.. so, takde apa yang dpt aku komen, kalo pasal setup-forum, i'll congrate you coz dah berjaya untuk memahami selok-belok IPB punya management..

      dan seperti yang mysticmind galakkan, try to develope a new theme, untuk bagi "kelainan" pada user.. so, walaupun diorang selalu melayari forum yg guna IPB, at least dgn design theme ko, diorang bleh rasa "bersemangat" dan tak rasa boring dengan theme yg sedia ada.. got what i mean? kalo bermasalah utk design theme IPB, ko bleh la rujuk kepada mysticmind yg mmg sedia maklum dengan kepakarannya.. salute to mysticmind!


    anyway, kalo phpBB, ni ada satu contoh theme yang aku design sendiri a long time ago.. try to feel the "different" between browsing a default template, and browsing a "new" template.. be positive here, tiada niat utk show-off or whatever.. hanya utk berkongsi.. aku uploadkan theme ni ke server, semata2 utk ko.. available here.. www.pairacy.com/phpbb-exp

    hope you'll satisfy..

    peace everybody..
    hepi deepavali, and hepi aidilfitri..
    Last edited by pjal_studio; 11-11-2004 at 01:58 AM.

  12. #12
    Join Date
    May 2002
    Location
    Kuching, Sarawak, MY
    Posts
    955
    Rep Power
    225
    Panjangnya.. tercekik [the][matrix]

    www.pergh.com/forum <-- contoh fully customized ipb theme
    Contoh dah cukup
    www.Hive.my - Hive Hosting #1 East Malaysia Web Host!

  13. #13
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Muar, Johor
    Posts
    33
    Rep Power
    0
    hmm.. thanks for the comments.. tak tercekik pun.. biasa je.. pasal skin ipb tu, tgh buat.. yang tu memang saja je letak buat tambah seri berbanding ngan yang default punye..
    nampaknya nak kena kerja dengan flash jugaklah.. anyway, asalnya tak nak pun letak falsh dlm site tuh, sebab rasanya tak le nampak serabut sangat.. hehehe.. pasal lelain tu rasanya dah update dah... kaler merah dah pulak sekarang.. kalau agak2 ada link broken tu, sorrylah ye..
    err, ada apa2 lagi tak? Insya ***** kaalu dah siap karang, ipb nye skin tuh, saya bagitau kat sini.. agak susah sket nak buat satu set skin yang agak2 lain dr yang lain sebab nampak sama je ngan org lain.. takpelahh. anyway thanks to all.. masih dibuka utk komen anda.. hehehhe

    Actually, yang saya balas tuh, bukan sebab tak komen, tapi sebab :
    nowadays, there are some people yang "kemaruk" nak jadi webmaster, admin..etc then setup benda2 nonsense yg semua org dah tau, pastu content confirm tak siap lagi, then terus publish and suruh orang komen.. i hope you'll never become 1 of those people..
    Jgn mara aa...
    Last edited by [the][matrix]; 11-11-2004 at 05:51 PM.
    It's something unpredictable, but in the end is right.. I hope you had the time of your life...

  14. #14
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Papar, Sabah
    Posts
    266
    Rep Power
    199
    nowadays, there are some people yang "kemaruk" nak jadi webmaster, admin..etc then setup benda2 nonsense yg semua org dah tau, pastu content confirm tak siap lagi, then terus publish and suruh orang komen.. i hope you'll never become 1 of those people..
    aku takde pun tembak point tu kat ko.. aku cuma bagi situasi yang aku sendiri perhatikan selama ni.. aku letak "hope" lagi supaya ko tak jadi org yang gitu..

    kalo ko perhatikan semua tempat, mmg wujud situasi ni.. dan majoriti yg aku tengok, lepas je publish mende tu, org komen, terus dia diam tanpa khabar berita.. takde nampak any improvement.. tu yg jadi masalah skang ni..

    apa2 pun, no hard feeling bout that.. tetiba je mood tu datang, tu yg sampai taip mende tu.. peace brother!

  15. #15
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    Petaling Jaya
    Posts
    91
    Rep Power
    201
    ok.. ambillah yang terbaik utk meningkatkan prestasi... the matrix ko kira bernasib baik sbb ada juga yang beri komen panjang lebar.. p-jal teruskan kritikan membina.. bagi aku dulu mmg kene kritik teruk malah lebih teruk dari korang penah kene.. tak masuk dek akal atau kuar akal seme ada.. namun kalo tak krn bende2 tu aku takkan improve diri dalam bab website ni.. tima kasih pada semua member yang telah memberikan kritikan, krn dgn itu boleh aku jadi designer yang berjaya....

    p/s: tak cair dek pujian, tak lumpuh dek hinaan...

Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37