Results 1 to 11 of 11

Thread: Bahasa Jepun.com

  1. #1
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    Tokyo
    Posts
    24
    Rep Power
    0

    Bahasa Jepun.com

    Nak mintak komen sikit pasal web ni, komen dari segi:-

    1) Senang tak nak surf contents dlm tu (navigation)
    2) Senang tak nak baca contents dlm tu (font size, color, contrast dan sbgnya)
    3) First impression masa mula mula masuk tengok tu
    4) Loading speed ( laju tak maklumat tu di paparkan kat browser tu)

    dan lain-lain lagi yg kau org rasa patut di perbaiki kat web tu..


    Tq...

  2. #2
    Join Date
    May 2002
    Location
    Kuching, Sarawak, MY
    Posts
    955
    Rep Power
    228
    It is good! It's easy to navigate and read. My first impression was I knew they will have 'flash card' for me to take a look. Yes! there is flash card.. flash card pls Would be nice if added an mp3 for each flash. Hard work tho
    www.Hive.my - Hive Hosting #1 East Malaysia Web Host!

  3. #3
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Setia Alam, Selangor
    Posts
    179
    Rep Power
    187
    On my display, the highlighted words are in very little contrast to the background. Consider a darker shade of yellow. Otherwise, very nice and informative.
    budding junior commentor

  4. #4
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    Tokyo
    Posts
    24
    Rep Power
    0
    to filuren,
    thanks di atas komen tu, pasal mp3 tu emm susah gak , nak buat tu mungkin mampu cuma masalah server rasanya takut ianya akan membuatkan keseluruhan web jadi slow biler kena download mp3 tu.

    to unclejim,
    thanks di atas komen bernas tu, ooo pasal warna kuning tu kan, masa nak tetapkan tu pun pening gak sebab terang sgt nanti sakit mata, muder sgt nanti tak nampak, last last pilih warna tu, mungkin ianya akan berbeza mengikut display, nanti kita org akan cuba cari warna kuning yg terbaik supaya senang nampak dan tidak sakit mata biler tengok tu.

  5. #5
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Kluang, Johor
    Posts
    2,367
    Rep Power
    247

    Re: Bahasa Jepun.com

    A nice blog style website. It loading speed is fast.

    I would suggest you wrap around each post so that they look separate from each other.

    Try to make a archive list of topics. It will be easier to study.

    For the MP3, you can make lower quality mp3 by keep the bitrate low and use only mono channel. However, it will cost bandwidth on hosting as well. It will not slow down the web server.

  6. #6
    Join Date
    May 2002
    Location
    Kuching, Sarawak, MY
    Posts
    955
    Rep Power
    228
    I think it's very troublesome to record & edit. Cost a lot of time... but it would be nice if I can know how each word in the flash are pronounced.. just my thoughts
    www.Hive.my - Hive Hosting #1 East Malaysia Web Host!

  7. #7
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    Malaysia
    Posts
    88
    Rep Power
    194
    Will you make a English version one ?

  8. #8
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    Tokyo
    Posts
    24
    Rep Power
    0
    to lcf , thanks di atas cadangan tu, tgh dok fikir cara nak separate tu tanpa menyerabutkan lagi (dari segi design dan kesesuaian)..skrg ni setiap post tu di separate dgn "***" ini aje, mungkin ianya terlalu kecil sampai tak perasan kot.
    about archive tu, ianya ada di setiap menu masing masing(topik kat bahagian topik, tulisan kat bah. tulisan dan seterusnya)...may be baik lagi kalau boleh di letakkan kat top page, tapi kalau terlalu byk sgt info kat top page lagi pening org, itu yg letak kat dlm aje..
    about mp3 yes itu salah satu reason tak nak letak tu, plus dgn leceh gak nak rekod satu persatu hehe

    to Filuren, any idea tak cara nak sebut perkataan without rekod bunyinya,

    to teNtiOn, english version hemmm, memang teringin nak buat tapi my english is not good, jadi diri sendiri kena perbaiki english dulu sblm buat dlm versi english ni, jadi utk masa ni buat dlm versi bhs melayu dulu, memang lagi bagus kalau dpt buat dlm versi english ni sebab user makin luas..tapi perlu ada gak versi bhs melayu utk mereka yg kurang faham sikit bhs orrg putih ni belajar bhs jepun dgn bhs melayu..

  9. #9
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Papar, Sabah
    Posts
    266
    Rep Power
    202
    hehey.. i like it man! thats what i call MovableType user..

    anyway, aku setuju dengan idea utk tambah audio kat flash card tu.. i think gini, better ko just buat image tu dlm format flash (.swf), just simple la, so senang sket ko nak attach satu button utk play audio file tu.. saiz gambar takyah besar2, yg tu dah ok dah tu..

    kalo guna flash (.swf), at least user rasa "best" sket coz boleh tengok gambar, try baca translation dia, and boleh dengar cara sebutan yg betul dlm bahasa jepun..

    keep it up man!

  10. #10
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    Tokyo
    Posts
    24
    Rep Power
    0

    tq pjal

    thanks pjal di atas komen tu, emm bagus gak tu yer pakai flash utk ruangan flash card tu, aku takut nanti loading slow lak kalau pakai flash tu , kalau utk org pakai adsl ker fibre optic ker ok lah gak, yg aku dok fikir utk org pakai modem slow rasanya pakai flash ni, optimize tu memang boleh lah, any komen pasal ni, utk org yg pakai modem, ambil masa lama tak nak load flash file...?

    tq, tapi idea ni mungkin aku leh pakai utk web belajar bhs melayu utk org jepun yg sedang aku buat skrg ni,

    http://bahasajepun.com/malay/

  11. #11
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Papar, Sabah
    Posts
    266
    Rep Power
    202
    utk .swf yg ko risau lambat tu, ko bleh la letak notis ke kat sana, "please wait for a while..dia tgh loading ni"...etc letak la preloader tu ada kartun2 ke, yg simple sket, jadi tak la user boring giler nak nunggu..

    kalo tak pun, ko inform kat sebelah .swf tu, letak size file tu, dan estimate la masa dia ambik utk load.. specially for "dial-up" user..

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Translate Bahasa Melayu
    By kerenggeforum in forum Websites Review and Suggestion
    Replies: 22
    Last Post: 13-11-2009, 03:12 PM
  2. Mari belajar Bahasa Sarawak
    By jacky_juing in forum Mamak Stall
    Replies: 0
    Last Post: 31-01-2009, 04:43 PM
  3. Back to Bahasa Malaysia
    By genzy in forum Mamak Stall
    Replies: 7
    Last Post: 17-07-2007, 12:26 PM
  4. Buku php mysql bahasa melayu
    By myhampeh in forum Website Programming
    Replies: 3
    Last Post: 30-03-2007, 11:37 AM
  5. ada tak portal asp dalam bahasa melayu?
    By rastali in forum Website Programming
    Replies: 12
    Last Post: 26-04-2002, 01:41 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35