Results 1 to 14 of 14

Thread: sila la komen laman web ciptaan saye

  1. #1
    Join Date
    May 2004
    Location
    Bangsar
    Posts
    15
    Rep Power
    0

    sila la komen laman web ciptaan saye


  2. #2
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Setia Alam, Selangor
    Posts
    179
    Rep Power
    190
    Usaha yang murni, syabas! Tapi...

    dari segi design saya tidak mahu komen kerana ia subjektif. Tetapi dari segi accessibilty:
    - cuba gunakan typeface/font yang browser-friendly dan scalable seperti Tahoma, Verdana
    - sediakan button untuk turn off sound. Atau guna bg sound yang lebih best
    - kerana navigation menu ada yang drop-down dan ada yg tidak, saya cadangkan supaya ada drop-down indicator (seperti arrow ke bawah). Ini supaya pengguna tidak tertunggu2/tertanya2

    Perkara lain yang saya risaukan ialah privacy. Saya rasa senarai nombor telefon adalah perkara sulit, especially untuk single mothers dan housewives. Mungkin mengundang abuse. Apa kata sediakan sistem di mana pelanggan boleh tinggalkan mesej untuk meminta perkhidmatan, dan agihan kerja diberi secara rawak.

    Cheers
    budding junior commentor

  3. #3
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    278
    saya rasa... web ini boleh dikira bagus..
    iaitu dari segi user friendly . Mudah dicapai dan senang dilayari.

    Cuma dari segi design.. ada beberapa perkara saya rasa boleh diperbaiki.
    1. Konsep design. Kelihatan rojak, iaitu antara elemen corak-corak dan grafik. Saya perhatikan missmatch antara awan larat / ukiran yang ditindih atas grafik. Saya lihat ia sebagai tindanan bukan original.

    2. Selain itu juga, saving image dalam flashh kelihatan jagged, ada pasti tak option jpg masa eksport tuh di fullkan ke 100%?.
    Permainan gambar / imag.. err Image manipulation masih amat lemah.. yang mana saya perhatikan rata-ratanya atas bentuk segi empat dan ditindih2. Sebaiknya asah lagi bakat dalam image manipulation untuk menghasilkan montaj grafik yang lebih eye catchy dan impressing.

    3. Betul kata uncle jim. Sesetengah surfer kurang senang jika tiada butang on off sound tu. Ramai yang surfing sambil mendengar winamp . Saya rasa ia satu perkara patut ada.

    4. Untuk teks2 penerangan / isi2 kandungan yang banyak tuh, jgn pakai statik text, pakai dynamic text, lebih jelas dan mudah dicopy paste oleh penguna, disini kirakan hilang kelebihan tentang sebaran maklumat .

    5. Logo tuh saya rasasangat lemah. Tiada ciri-ciri "e" dia tuh. ermm.. tidak kelihatan korporat.

    6. Belajar tentang load mc. Banyak kelebihannya.. smooth, sedap mata memandang dan tidak jemu hati menunggu .. Boleh split dan ubah / update part by part sahaja.

    7. Tidak lupa juga.. saya sering mengutamakan dan menekan aspek Scheme Color. Masih banyak boleh diperbaiki.. Takper.. pelan-pelan.. lama2 nanti ekspert la.. banyakkan kajian dan eksperimen..

    Oklah.. tuh sebahagian komen2 kejam saya.. mekasih

    // example load movie saya buat / mc. http://pergh.com/old_mysticmind/flashworks .. bleh la kalau nak tgk yang resume ala-ala ultrashock.

  4. #4
    Join Date
    May 2004
    Location
    Bangsar
    Posts
    15
    Rep Power
    0
    tarimas kepada semua komen, aku akan cuba perbaiki lagi, lebih2 lagi pasal butang sound on/off, aku akan tambah, kadang2 aku tak nampak kesalahan sendiri, ok t.q lagi sekali.

  5. #5
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Kluang, Johor
    Posts
    2,367
    Rep Power
    250
    I dun see the point need to use flash for the website. DHTML can do the same thing, why use flash?

  6. #6
    Join Date
    May 2004
    Location
    Bangsar
    Posts
    15
    Rep Power
    0
    kpd lfc...

    saya tidak mahir mengunakan DHTML..
    boleh ke buat pakai DHTML ?

    Boleh saudara lfc bagi web Tutarian DHTML.

  7. #7
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Setia Alam, Selangor
    Posts
    179
    Rep Power
    190
    Last edited by unclejim; 28-09-2004 at 04:40 PM.
    budding junior commentor

  8. #8
    Join Date
    May 2004
    Location
    Bangsar
    Posts
    15
    Rep Power
    0
    ok uncle...tq

    tp kalu ade yg laman web tutorial yang u recomen lagi cantik..

  9. #9
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Setia Alam, Selangor
    Posts
    179
    Rep Power
    190
    My favourites:

    http://javascriptkit.com/dhtmltutors/index.shtml

    http://www.dynamicdrive.com/ - lebih kepada free samples

    Good luck. Kalau ada soalan boleh tanya kat sini, tapi cuba dulu
    budding junior commentor

  10. #10
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    278
    hotscripts.com ?
    belajar laa akar tuh kalau nak kukuh..
    sampai satu masa nanti ko akan bosan dengan kelemahan flash..
    macam aku.

    skang mmg la ko rasa flash best sangat.. thehehe

  11. #11
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    localhost PJ
    Posts
    101
    Rep Power
    200
    kalo dapat di kecilkan lagi size lagi bagus. bagi pengguna dial-up cam saye nih lambat sgt la loading dia. dari segi design plak nampak cam modern tapi cam klasik plak dengan border warna kuning tu. kalo bleh atleast warna biar match sikit supaya tak nampak janggal...by the way good try...
    Set the goal, push to the limit, reach the top and u'll be proud.. Try lah!

  12. #12
    Join Date
    Oct 2002
    Location
    Subang.com
    Posts
    60
    Rep Power
    209
    Nice site, good to surf.
    The gold frame is nice, but it looks like chopped half to upper and lower part, not connected, i may look nicer if the gold frame is connected, i might be wrong but worth a try maybe?

    lcf, his site is posted under "Flash Site Check" forum.

  13. #13
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    SoObHanG JhaYa
    Posts
    501
    Rep Power
    227
    Originally posted by mysticmind
    hotscripts.com ?
    belajar laa akar tuh kalau nak kukuh..
    sampai satu masa nanti ko akan bosan dengan kelemahan flash..
    macam aku.

    skang mmg la ko rasa flash best sangat.. thehehe

    hahaaha... betul tu....
    <form name="jump">
    <select name="menu" onChange="location=document.jump.menu.options[document.jump.menu.selectedIndex].value;" style="border:1px #393F31 solid;color:#393F31;font:10px Verdana;font-weight:bold;" >
    <option value="0" style="background: #9CC8FE" selected>*SELECT-LINKS</option>
    <option value="http://www.gengturbo.org/" style="background: #FF0000">GENGTURBO</option>
    <option value="http://www.phixelgrafix.com/" target="new" style="background: #C6D607">PHIXELGRAFIX</option>
    <option value="http://dailydigital.phixelgrafix.com/" style="background: #FCBC45">OLD-BLOG</option>
    <option value="http://www.mesrahosting.net/" style="background: #FF99CC">WEBHOSTING</option>
    </select>
    </form>

  14. #14
    Join Date
    May 2005
    Location
    jb
    Posts
    14
    Rep Power
    0
    kabur pandangan mataku...(sambil menari2 dgr muzik latar hehehe)
    logo e yang berpusing tuh...adik aku pandai buat lagi cantik dari tuh..sori 2 say...huhuhu...
    erm zaman sekarang ader lagik org guna frame kerawang2 cam nih yek...terasa ketradisionalannya...(sambil dgr2 muzik funky tuh...erm)
    no comments for mesej dari dato shahrizat...naper dier suruh scan jer ker...erm..
    bila aku tengok muka dato shahrizat dan aku tengok guest book tu..eermmm..macam ader satu keserasian di antara mereka...hikhik...
    aku pun masuk galeri..erm...klik punya klik..sampais atu masa...gambar tak bergerak lagik..tau ler aku bahawa takder gambar lagik nak view..tapi kat situ link untuk next page masih lagi clickable....erm...

    satu yang aku tabik ialah kesanggupan org2 tuh mendedahkan no tepon dier..erm rasa nak antar virus jer mlm nih hikhik tipu jer...takder ker cara lain yg lagik secure?
    psst..ko punyer website lagik comel dari nih hikhik...
    "YOu Can Talk,I Can Talk"

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Sila komen
    By dimiez in forum Websites Review and Suggestion
    Replies: 12
    Last Post: 01-01-2005, 06:59 AM
  2. sila lawat laman web saya...& bagi komen sikit..
    By alltvmas in forum Websites Review and Suggestion
    Replies: 24
    Last Post: 20-04-2004, 10:15 PM
  3. Sila komen laman ini....
    By ahmadfares in forum Websites Review and Suggestion
    Replies: 8
    Last Post: 24-02-2004, 07:24 PM
  4. Sila komen.. :)
    By ChEf_N|3aM in forum Websites Review and Suggestion
    Replies: 6
    Last Post: 03-11-2003, 10:54 PM
  5. sila bagi komen!
    By electro in forum Websites Review and Suggestion
    Replies: 18
    Last Post: 27-03-2003, 11:07 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112