Results 1 to 15 of 15

Thread: Re-Check My Website

  1. #1
    Join Date
    May 2004
    Location
    Sarawak
    Posts
    69
    Rep Power
    186

    Re-Check My Website

    Tolong Check Balik Website ni..kalau dapat komen kay...sebab nak tau kelemahan dari segi mana...aku masih junior lagi
    izan The Love Story
    Website izan
    Email

  2. #2
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    275
    erm.. ok.. komen kejam bermula :

    1. Saya menghadapi fail image load yang menyebabkan seseetengah img gagal dipaparkan.. ia bukan masalah sangat.. yang bermasalah ialah RIGHT CLICK alert tu..
    Mengapa? Ko tanya aku mengapa? ???
    Sebab aku gagal / lembab nak right klik untuk gunakan menu Show Image, bagi mengeluarkan/refresh image tuh supaya Load

    Saya tidak berasa hairan kerana kelaziman peringkat awal pembinaan web.. selalu sangat orang2 'baru' suka protect right klik tuh. walaupun sebenarnya ianya tidak ada makna langsung!.
    Jadi lebih baik buangkan sahaja alert tuh. sebab kalau saya nak view source atau ambil grafik.. saya masih boleh Save As pada menu file di internet explorer..
    Sesungguhnya penggunaan Java Alert itu tidak Konsisten sama sekali apatah lagi untuk web yang bersifat sedikit formal.

    Note : Aku tekan ALT button dan release, kemudian Right Click.. Tadaaa sayur jer

    2. Pemilihan warna boleh dikirakan agak baik, cuma dari segi effect css untuk glowing text tidak bersifat formal. (di bawah sekali)

    3. Dibina berdasarkan paparan resolusi 800X600, namun tidak seimbang pada paparan 1024 keatas, dimana sesetengah grafik bagaikan terputus. Antaranya Bar dibawah, putus secara tiba-tiba. Jadi disini adalah lebih baik dipelajari atau kuasai teknik FLEXIBLE TABLE, mengikut percentage %, jika tidak anda perlu menamatkan bar tersebut dengan SHAPE yang bersesuaian dan kena untuk dilihat..

    4. Mutu dan grafik yang dihasilkan masih agak lemah, perlukan masa dan latihan yang berterusan!..

    Rate : 4/10

    Sekian terimakasih!

  3. #3
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Melbourne, AU
    Posts
    456
    Rep Power
    226
    The java applets on your site seems to make Mozilla (FireFox 0.8) crash... (well gives a script warning anyway) =(

    (But then again... maybe I need to reboot sometime...)

    Works fine if I disable the Java applets... Anyway, looks ok... except for the dead images. Good navigation, clean layout. Overall, i think it's pretty good, just a little heavy (graphics, java, etc.).
    Attached Images Attached Images To view attachments your post count must be 0 or greater. Your post count is 0 momentarily.

  4. #4
    Join Date
    May 2004
    Location
    Sarawak
    Posts
    69
    Rep Power
    186
    Terima kasih...tapi tak tau kenapa tak dapat load image tu..nanti aku try tengok...terima kasih sebab bagi tau..wsalam
    izan The Love Story
    Website izan
    Email

  5. #5
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    275
    kalau kat pc ko dah nampak ok punya.. sebab dah ada cookies.. selalu kalau kita masuk web orang lain pun.. adakalanya perkara macam nih berlaku.. dan kita akan cuba 2 cara utk lihat img tuh.. 1 : refresh whole page.
    2. Right click = show picture.. (sebab tuh saya kata bazir buat alert tuh)

    See attchment
    Attached Images Attached Images To view attachments your post count must be 0 or greater. Your post count is 0 momentarily.

  6. #6
    Join Date
    May 2004
    Location
    Sarawak
    Posts
    69
    Rep Power
    186
    ye kee..tapi kat pc aku dah ok..takde masalah..dan satu lagi nak tanya..kenapa di bar website tu di kata error..apa sebab dan punca sampai di keluar msg camtu...dan pasal untuk img tu dah diatur tadi..tolong check balik
    izan The Love Story
    Website izan
    Email

  7. #7
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    275
    done tapi error kat status bar tuh sebab...
    setiap web yang guna SORTCUT URL mcm cjb.net atau .tk ..

    Lazimnya jika web tuh host kat geocities.. selepas penggunaan shortcut url.... banner Geocities takkan kluar lagi = kod2 dia telah dirosakkan oleh script shortcut tuh.. jadi script js banner geocities tuh dah tak jalan.. dan code dia dah rosak.. sebab tuh laa dia kuar error status tuh kat bar.. .

    Untuk tahu apakah error tersebut... double klik kat icon error tuh dan SHOW detail..

  8. #8
    Join Date
    May 2004
    Location
    Sarawak
    Posts
    69
    Rep Power
    186
    o0o0o..aku ingat sebab aku yang buat tu..rupa-rupanya memang camtu..takpe..tq mystiq.tapi website ok tak..kalau tak ok..aku buat design baru..hehe....tq dengan advice tu..aku nak pi check nie..wsalam
    izan The Love Story
    Website izan
    Email

  9. #9
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    275
    nasihat aku :

    teruskan berusaha, dah ada kemampuan sikit kalau tak asah bakat tuh tak kemana jugak..

    belajar web programing plak lepas nih..

    mastekan diri dgn tool2 design etc..

    selamat berjaya!

  10. #10
    Join Date
    May 2004
    Location
    Sarawak
    Posts
    69
    Rep Power
    186
    Mystiq...nak cerita sikit pasal aku nie..aku ni minat sangat dengan komp..memang dari kecik nak jadi hacker..hahaha..tapi tak tercapai...sekarang aku study lagi..tapi di UNIVERSITI ISLAM NEGERI Surabaya Indonesia.So...ambik Syaariah jurusan Ekonomi Islam..jauh dari cita cita aku dulu..kekeke..sebab tu aku minat sangat dengan komputer nie..sampai beli buku sendiri sebab nak belajar buat web...hehe..
    izan The Love Story
    Website izan
    Email

  11. #11
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Penang
    Posts
    170
    Rep Power
    215
    woit ripcode... ko habis kan la cepat2 web ko tuh.... bdak surabaya tgh tunggu....

  12. #12
    Join Date
    May 2004
    Location
    Sarawak
    Posts
    69
    Rep Power
    186
    Ye laa rezats..tau aku nak abiskan..tengah abis nie..budak surabaya tu banyak sangat lah..hehe...aku tak abis pi edit dia punya data student..AJK senang lah sikit..dah lah aku nie bz dengan exam...nanti aku edit..sabar..
    izan The Love Story
    Website izan
    Email

  13. #13
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    275
    kalau aku citer kisah aku.. korang sendiri tak percaya.. heh baik aku takyah cite.. hak hak..
    waduh.. surabaya ya bak? kirim salam sama cewek2 disana ya.. cewek lama gue .. rindu gue.. dian sastro

  14. #14
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Penang
    Posts
    170
    Rep Power
    215
    mystic nih... dulu terpilih jadi rangga dalam filem tuh...
    tapi dia tolak....

  15. #15
    Join Date
    May 2004
    Location
    Sarawak
    Posts
    69
    Rep Power
    186
    Ye kee..tragis ke kisah ngko nie mystiq..heran aku..keke..well..camne dengan web aku..komen lah kejam sikit kat guestbook..kah kah kah..aku dengan reza nie mystiq mesti nak kena komen punya..sebab sedia menerima..hehe
    izan The Love Story
    Website izan
    Email

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. check out my first website
    By najmi86 in forum Websites Review and Suggestion
    Replies: 5
    Last Post: 23-04-2008, 11:58 AM
  2. check out my first website
    By najmi86 in forum Website Design
    Replies: 5
    Last Post: 23-04-2008, 11:58 AM
  3. Please check my website
    By Rezats in forum Websites Review and Suggestion
    Replies: 6
    Last Post: 14-06-2004, 07:48 PM
  4. check out my new website
    By genedavinci in forum Websites Review and Suggestion
    Replies: 4
    Last Post: 29-08-2002, 11:16 PM
  5. check out my new website
    By genedavinci in forum Websites Review and Suggestion
    Replies: 0
    Last Post: 28-08-2002, 09:12 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112