Results 1 to 10 of 10

Thread: how to cut out the background ??

  1. #1
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Penang
    Posts
    6
    Rep Power
    0

    how to cut out the background ??

    aku ni masih baru dengan flash..soalan aku..

    macam mana nak buang background sesuatu gambar dalam flash..untuk dapatkan single picture..contohnya kita boleh buang background gambar dalam photoshop dan save as gif format..

    sebab..aku try copy gambar dari gif tadi dan paste dalam flash dan dia akan bagi background gambar kaler putih...aku taknak laa camni...

    minta tolong beri tunjuk ajar...terima kasih.

  2. #2
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    KL
    Posts
    95
    Rep Power
    202
    Try open gamba tuh kat adobe photoshop dulu , copy , paste on a new workspace and buang background . Then save as .gif , and import balik ke flash. Pastu , kat flash make sure background setting tuh bukan putih .. i think.

  3. #3
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    not here
    Posts
    74
    Rep Power
    189
    macam sedara phantomic kate.. edit dan buang bg dulu dalam photoshop tapi save as format PNG dengan transparent bg. cara ni lebih berkesan

  4. #4
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    275
    yups.. save ngan format PNG .. transparent background juga dalam flash..

    kalau dengan adobe ps CS.. bleh save terus dalam format swf

  5. #5
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    not here
    Posts
    74
    Rep Power
    189
    PS CS leh save as swf eh?hmm.. that's something.. kene beralih arah la nampak gayanya nih

  6. #6
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    depan pc
    Posts
    99
    Rep Power
    0
    guna irfanview pon senang gak nak wat transparent gik mudah dari phothoshop... buka pic yg bground dia yg kita x nak kat irfan pastu save as gif format pastu settingkan tranparent 100% pastu save... nanti kuar menu tuk buang bground ngan sekali klik je... kat color tue.. dan dah jadi pic yg xde bground yg kita tanak tue.... ade paham... x paham tatau ler...
    Last edited by safprin; 19-02-2004 at 05:55 AM.

  7. #7
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    275
    irfan view? wuerkkk.. out of date..
    also this topic is not 'macammana nak buat transparent gif' tetapi macammana nak masukkan transparent gif kedalam flash laa..

    siapa yang tak paham skang?

  8. #8
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    depan pc
    Posts
    99
    Rep Power
    0
    erm... xpe la saya la yg x paham...

    try tgk nih... nih je yg sy paham.... http://www.geocities.com/adravil_4212/swf/trans.html

    nak wat camnih ke?
    Last edited by safprin; 19-02-2004 at 03:17 PM.

  9. #9
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Penang
    Posts
    6
    Rep Power
    0
    terima kasih kepada semua yang menjawab pertanyaan saya. ..dah seminggu saya tak ON PC kat rumah sebab sibuk dengan kerja..jadi saya tak try lagiii...biasala ..kerja kilang 7 pagi sampai 7 petang..balik rumah dah nampak bantal saja...

    nanti saya cuba ok..tenkiu..you all great...

  10. #10
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    275
    jadi janganlah kerja kilang lagi.. kerana kerja kilang itu kita dah pun ibarat robot..
    7am - 7pm.. oh malangnya duniaku..
    usia di-sia2kan bagai robot :P
    banyak lagi bende yang menarik dan best kat dunia nih..

    thehehehe

    // tringat aku keje kat samsung electronic display tts N9 dulu.. bodonyalah aku masa tuh keje 7 - 7 cam ko.. nyesal giler.. seb baik 6 bln jer

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Background Check Search
    By allenhan in forum Advertise Your Services
    Replies: 9
    Last Post: 31-12-2009, 01:51 AM
  2. Replies: 4
    Last Post: 16-05-2009, 05:10 PM
  3. How to add Background Music to Website
    By WanZDare2D in forum Website Design
    Replies: 1
    Last Post: 06-03-2009, 11:02 AM
  4. Switching background according to resolution
    By JDream in forum Website Design
    Replies: 4
    Last Post: 23-11-2007, 03:16 PM
  5. cam ne nak buat background?
    By elfreakz in forum Webmaster Tools
    Replies: 4
    Last Post: 13-10-2003, 10:49 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112