Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 19

Thread: aku pun nk kan review/kritika/komen

  1. #1
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Sungai Petani, Kedah
    Posts
    15
    Rep Power
    0

    aku pun nk kan review/kritika/komen

    Sila Beri Tunjuk Ajar

  2. #2
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    275
    sebenarnya banyak sangat yang aku nak komen.. tapi sebab ko cakap.. komen sikit.. aku pun komen sikit dan ringkas jer laa..

    Ok!.. (bersedia untuk komen kejam walaupun ikhlas dari aku)

    1. Pemilihan warna web anda tidak konsisten. Study color sheme lebih lagi. Juga terlalu banyak warna menjadikannya kelihatan kacau. kalau boleh limitkan tidak lebih 3 warna utama
    .
    2. Saya rasa ada baiknya jika diseragamkan font face / type. ada banyak sangat jenis font dan saiz.

    3. Table padding dan spacing.. Tulisan langgar dinding table. setkan padd dia jauh sikit. Penjajaran (alignment ) table juga tiada keseragaman.

    4. Saya view source dan dapati ia dibina mengunakan Microsoft frontpage. Ada banyak 'sampah' dalam html. Studylah html setidak-tidaknya kod2 asas. ( see my signature huh! ). Supaya menjamin html anda kemas dan tahu dimana salah silap serta spoil yang wujud.

    5. Image / grafik header kelihatan comot. cuba perbaiki skill design anda.

    4. Sebaiknya juga.. grafik tuh ada JIWA atau ada kaitan rasa dengan web tersebut.. Kalau kasih.. mungkin warna pink atau lembut macam yang saya attach kat bawah . (see attached image ). Elakkan web camnih berwarna hitam backgroundnya.. sebab ia dah menghilangkan SEMARAK dan KASIH

    Sekian! Selamat mencuba lagi!
    Attached Images Attached Images To view attachments your post count must be 0 or greater. Your post count is 0 momentarily.

  3. #3
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Kluang, Johor
    Posts
    2,367
    Rep Power
    247
    If this is your first website, it is good start.

    Since mysticmind already comment 'a little', my comment is short:

    "try to use CSS"


  4. #4
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    terengganu
    Posts
    3
    Rep Power
    0
    hari hari mau buat design..

  5. #5
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Sungai Petani, Kedah
    Posts
    15
    Rep Power
    0

    THANKS

    Many thanks to you alll guys....
    memang aku ni newbie lagik... baru 2-3 hari blajar buat web..
    eh ada tak manual html dlm yang bulih aku download ker....
    atau korang nak jual ka....
    aku tengah galak nak blajar ni...

    Ada satu soalan bodoh...apa beza html ngan php ?
    Sila Beri Tunjuk Ajar

  6. #6
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    275

    Re: THANKS

    Originally posted by xsdenied
    Many thanks to you alll guys....
    memang aku ni newbie lagik... baru 2-3 hari blajar buat web..
    eh ada tak manual html dlm yang bulih aku download ker....
    atau korang nak jual ka....
    aku tengah galak nak blajar ni...

    Ada satu soalan bodoh...apa beza html ngan php ?
    dulu ada web untuk belajar html dalam bahasa malaysia..
    tapi sekarang rasa cam dah takda sangat..
    Nantilah aku cuba buatkan semula..

    btw.. ko boleh download Nota basic HTML yang aku guna untuk mengajar student2 web aku aku attachkan kat bawah nih..

    Beza html dan php?
    beza dia.. nama dia lain dan cara guna pun lain.. tapi php ada guna HTML manakala HTML tak pakai php.. sebab html adalah basic.. dan php adalah... WEBPROGRAMING!
    Attached Files Attached Files
      To view attachments your post count must be 0 or greater. Your post count is 0 momentarily.

  7. #7
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Melbourne, AU
    Posts
    456
    Rep Power
    226
    Well, i think mysticmind has said everything I would say.

    But I would add that it was a good effort, if you've only been designing for 2-3 days. I remember, when I started, it was terrible. Your first design today, is probably 10x better than my first design 5 and a half years now.

    My first design was just a page with text, a background image and images used for horizontal lines (i thought that was cool at that time). Today, my designs are what you see at: www.halalcube.com (note: it's currently only a development preview).

    I can tell you from experience that you can't master it in a short period of time. The only way to improve is to practice... Sit down, visualize in your mind what you want, because I believe that if you can visualize it, you can build it. Once you know what you want, load up the program you use, in this case, FrontPage. Learn what each feature does, for example with tables, play around with padding and spacing, see the difference.

    Once you know how to use FrontPage well, take one step further, learn HTML and pick up a standard (eg. HTML 4, XHTML, etc.). Picking up a standard is important if you want to go into web designing professionally.

    Just play around with the tools you have, surf around for ideas, concepts, inspiration, but never steal another designer's design.

    Anyway, i think i'v said too much already, so best of luck.

  8. #8
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Melbourne, AU
    Posts
    456
    Rep Power
    226

    Re: THANKS

    Originally posted by xsdenied
    Ada satu soalan bodoh...apa beza html ngan php ?
    HTML
    Client-side, static, is a markup or authoring language.

    PHP
    Server-side programming language, mainly dynamic, can be used to manipulate data, query database, perform calculations, and a whole heap of other stuff (which you can find more about at www.php.net). PHP outputs HTML.

  9. #9
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    275
    lagi satu nak tambah..
    awak dah kire beruntung baru 2 3 hari buat web dah mampu pakai dot com

  10. #10
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Shah Alam - Kuantan -Alor Setar
    Posts
    109
    Rep Power
    194
    aku nak komen sket jer..

    Banner yg atas tu aku tak tau kau design pakai apa tapi nampak blur la kau design ngan photoshop? tak pun saiz dier besar tapi kau kecikan kan? sabab tu dah lari dier nyer res. Color....kalau boleh guna satu tone jerk..buat satu theme, and jangan buat nampak flat sgt cam current nih.Idea ok..konsep pun ok..cuma design je..work more on design ok ? Tak payah nak pakai script nak disable right click..ada nama awek ke dlm tu? Btw, org leh gak tgk coding dier..cam biasa bnyk sampah, susun sket..professional sket. ok thu jer kot..nak lagik..byk lagik nih..ok..first page ek? ok..bleh improve lagik..cayalah!!! ciau

  11. #11
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    JB
    Posts
    59
    Rep Power
    203
    jeng jeng jeng...
    hehehe..

    1) nak tanyer sket... tu ko nyer komuniti ker, ko buat kan orang?
    2) cukup bagus.. kalau masih baru..
    3) kena banyak surfing... cari idea macam mana nak buat site untuk komuniti...
    4) asah bakat grafik.. tak tau payah... orang skang cerewet nak nengok site yang catchy jek... walau tak der aper kat situ...
    5) marquee? bg hitam? yeeks... (streotype untuk beginer... teringat aku duluČ.. :P)
    6) font tukarČ... site david blaine aper? leh tukarČ hehehe..
    7) link "terus ke forum" tu.. asik bukak window baru... kalau user yang guna pc lembab.... aku rasa dier tutup jek tros...
    8) link home.. kemana tu? kenapa letak kat bawah? curious aku..
    9) banyak img yang tak lekat.. lost in space.. ko curik image ker?
    10) jangan guna alert bila right click.. tak profesional..!!! (orang kalau nak curik source ko.. dapat curik gak..)

    PoV: 2/10 - perlu banyak berlatih...

    p/s: biler nengok website ni.. teringat website duluČ... masa browser IE2-3 dulu... dah ader marquee dengan bg sound tu.. dah kira bangga ler... :P
    <b><i>Only the paranoid survive</i> - Andy Groove</b>

  12. #12
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Kamunting, Perak
    Posts
    640
    Rep Power
    212
    breaksys... peminat marquee ke ?

  13. #13
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    275
    ardiles <-- macam la ko tak penah sengih masa mula2 berjaya buat marquee :P
    Breaksys <-- macam la tak penah sengih happy masa bejaya buat javascript alert box. :P

    everybody did it before right? hahahhaha

    me too!

    ---

    saya menunggu update terkini dari xsdenied.. wish to see more improvement!

  14. #14
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Klang Bandar Diraja
    Posts
    160
    Rep Power
    192
    hahahaha.. mmg kejam tul komen korg tuh.. neway, same as me laa.. dpt buat bgsound tu pun kira tahap gudang punya bangga.. tp orait arr tu.. br dua tiga ari dah ada server sendrik.. aku ni?? so, komen tu pun aku tgk mmg membina walopon ayat dia cam nak membunuh jek.. hehhe.. wish to see the improvement!!
    To follow the path:
    Look to the master,
    Follow the master,
    Walk with the master,
    See through the master,
    Become the master.

  15. #15
    Join Date
    May 2004
    Location
    Sarawak
    Posts
    69
    Rep Power
    186
    Web oklah..cuma background dia tu..buatlah warna yang lembut sikit...sebab aku ni jiwanya berkasih.kekeke..sebab tu nak nasihat ngko...istilah dari kasih tu ada satu kelembutan..so...ngko buat lah lagi..dan aku sayang tengok ngko punya dot com tu.hehe....dot com dah ada tapi web plak yang tak berapa...sama jugak dengan aku..kekeke..oklah..semoga berjaya..buat yang terbaik ok..
    izan The Love Story
    Website izan
    Email

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Kindly Review My New Website: Forex Review
    By pesal in forum Websites Review and Suggestion
    Replies: 2
    Last Post: 27-04-2009, 07:17 PM
  2. Tolong Komen
    By msalleh in forum Websites Review and Suggestion
    Replies: 1
    Last Post: 31-12-2005, 11:42 AM
  3. Sila komen
    By dimiez in forum Websites Review and Suggestion
    Replies: 12
    Last Post: 01-01-2005, 06:59 AM
  4. komen..komen...
    By therion in forum Websites Review and Suggestion
    Replies: 19
    Last Post: 27-04-2004, 10:20 AM
  5. Sila komen.. :)
    By ChEf_N|3aM in forum Websites Review and Suggestion
    Replies: 6
    Last Post: 03-11-2003, 10:54 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35