Results 1 to 15 of 15

Thread: phpbb - bagaiman nak mengatasi post sampah?

  1. #1
    Join Date
    Oct 2002
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    27
    Rep Power
    0

    phpbb - bagaiman nak mengatasi post sampah?

    Ada 3-4 forum yang aku sertai ada pendaftaran dan post sampah. Tak tau siapa yang hantar dan hampir setiap hari ada pendaftaran baru, tapi aku rasa itu ada pendaftaran sampah.

    Soalan aku;

    Macamana aku nak atasi pendaftaran yang tak diperlukan ini?

    Aku boleh set supaya pendaftaran hanya sah selepas admin aktifkan, tetapi itu kadang-kadang menimbulkan masalah. Sebab ahli yang mendaftaran nak terus post atau komen, tapi dah kena tunggu admin aktifkan pendaftaran dia dulu barulah boleh nak post.

    Dan aku tengok ada 2-3 forum yang sama (mungkin sama - install terus dari hosting yang dibeli) yang tidak ada masalah macam tu. Boleh terus daftar dan terus boleh aktifkan melalui email sendiri dan seterusnya dah boleh post.

    Ni contoh forum yang dia dah post, nak delete hari-hari jenuh. Dan kadang-kadang dah blok ip, dia pakai ip yang berbeza.

    Apa script yang perlu aku tambah dalam forum supaya masalah ni dapat diatasi? Aku nak ahli dari Malaysia je, bukan dari negara-negara lain. Atau ada setting yang aku boleh setkan supaya dia tak dapat nak register....

    Contoh topic yang telah diganggu;

    Kantin Madrasah Al-Attas :: View topic - Gambar Kenangan


    Senarai pendaftaran sampah, dah beratus-ratus pendaftaran;

    Kantin Madrasah Al-Attas :: Memberlist

  2. #2
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    272
    SEMEMANGNYA PHPBB BERMASALAH.

    Sebab tuh saya bermati-matian melarang orang mengisntall phpbb.. bukan saja2.. tapi mmg track record dia buruk. bahkan disatu forum pelanggan yang nak phpbb, saya dah install dan menghadapi maslah yang sama.

    Selain itu spam web lucah jugak bertambun2..
    User baru register, masuk.. dan spam web web lucah mereka.. dan web2 spam lain..
    Note : Selalunya bukan real user, tapi BOT.. Dan phpbb mmg sangat banyak LUBANG˛ KESELAMATAN (security holes). Yang bile2 masa bleh di hijack.

    cuma cara yang tinggal hanyalah seperti yang anda nyatakan. :
    Admin Aproval membership.. TIADA JALAN LAIN!.


    Soo.. baik anda migrate segera ke SMF. www.simplemachines.org . Convert phpbb kepada SMF yang paling best dan percuma sekarang! - PHPBB? dah ketinggalan zaman.. outdated!)
    Last edited by mysticmind; 01-06-2007 at 04:10 PM.

  3. #3
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    in my body lar...
    Posts
    1,325
    Rep Power
    0
    great... this post come in just in time for me as i was about to install phpbb for a client of mine.... i'll tryout the SMF instead of using phpbb.....

  4. #4
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Malaysia
    Posts
    1,576
    Rep Power
    185
    Wonder that how these spam (if automated) passed through the combination of CATCHA and the email verification?

    For your CATCHA picture generation, I suggest adding the skew effect on the words, random shapes (box/circles etc) behind the words, using multiple colors to add difficulty for imaging analysis.

    If by humans, yes - can pass through the spam prevention combination.
    Not sure how bots pass through the spam prevention combination?
    Wonder that the bots have integrated the advanced AI visualisation using imaging analysis?

  5. #5
    Join Date
    Oct 2002
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    27
    Rep Power
    0
    Tapi aku tengok sifoo.com okey je. Takde pulak ada spam.

  6. #6
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Kulim, Kedah
    Posts
    53
    Rep Power
    162
    mybe you can block their ip from making posting...

  7. #7
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Malaysia
    Posts
    1,576
    Rep Power
    185
    Quote Originally Posted by bardshah92 View Post
    mybe you can block their ip from making posting...
    IP can't be used as IP is dynamic and always keeps changing.

  8. #8
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    272
    Sdr Lias.

    aku rasa ada spam juga.. tapi sifoo.com ada ramai moderator.
    instead of that, diorang ada pakar php yang pandai cover lobang2..

    sebenarnya ada mod / patch untuk cover tuh semua.. tapi as usual, phpbb mod mmg agak tricky untuk diinstall.

    Sebenarnya, spam bot tuh if i not mistake, dia dapat PASS THRU atau SKIP email activation. itu adalah beberapa masalah. Actually, you're not the one facing this.. beberapa kenalan saya juga dah kenal.. dan saya mmg dah malas nak tolong kalau berkaitan PHPBB .. sebab ianya melecehkan..

    here's some reason FOR ME (only) mengapa phpbb ketinggalan zaman.
    1 - Semua forum script mostly dah built in UPLOAD FILE function. (but phpbb nak kene pasang mod = tapi tak sure latest version ada upload function tak).

    2 - Admin dia terlalu basic.

    3 - Tatkala orang lain buat url better for SEO, dia masih duk pakai link style lama yang dibenci seo.

    4 - Anda cuba rosakkan sikit theme file anda.. dengan admin2 panel tak boleh akses. (Phpbb critical error dia tulis).
    - ini berlainan dengan script2 lain, walaupun theme tuh error atau tersalah edit, admin panel adalah dalam safe mode.. tak terjejas, ko bleh edit balik.

    5 - Most forum script lain ko boleh edit theme melalui Admin cp .. tapi tidak phpbb yang memerlukan manual edit dan upload.. (latest version aku tak sure)..

    6 - Banyak script forum ada AJAX untuk edit, post reply, delete dan sebagainya.. tapi TIDAK PHPBB. kalau ada.. tambah mod lagi.

    But in the most way.. PHPBB OUT OF DATE!
    * user banyak pakai sebab tergoda dengan theme yang kononnya cantik2 belaka.. even makan bandwith makan dengan banyak dan query database yang tak cekap..

    Anyway.. itu adalah pendapat saya berdasarkan pengalaman.. dan terserah pada anda untuk memakainya jika anda suka.. saya bukan niat menghasut, sebaliknya cuma pandangan dari seorang yang pernah guna banyak forum script.

    Terbaik percuma sekarang ialah SMF : Ini bukan pendapat saya sahaja.. boleh refer hasil carian google disini :
    phpbb vs smf - Google Search

    Keputusan ditangan anda
    Last edited by mysticmind; 05-06-2007 at 08:58 PM.

  9. #9
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Malaysia
    Posts
    1,576
    Rep Power
    185
    Quote Originally Posted by mysticmind View Post
    Sdr Lias.

    aku rasa ada spam juga.. tapi sifoo.com ada ramai moderator.
    instead of that, diorang ada pakar php yang pandai cover lobang2..

    sebenarnya ada mod / patch untuk cover tuh semua.. tapi as usual, phpbb mod mmg agak tricky untuk diinstall.

    Sebenarnya, spam bot tuh if i not mistake, dia dapat PASS THRU atau SKIP email activation. itu adalah beberapa masalah. Actually, you're not the one facing this.. beberapa kenalan saya juga dah kenal.. dan saya mmg dah malas nak tolong kalau berkaitan PHPBB .. sebab ianya melecehkan..

    here's some reason FOR ME (only) mengapa phpbb ketinggalan zaman.
    1 - Semua forum script mostly dah built in UPLOAD FILE function. (but phpbb nak kene pasang mod = tapi tak sure latest version ada upload function tak).

    2 - Admin dia terlalu basic.

    3 - Tatkala orang lain buat url better for SEO, dia masih duk pakai link style lama yang dibenci seo.

    4 - Anda cuba rosakkan sikit theme file anda.. dengan admin2 panel tak boleh akses. (Phpbb critical error dia tulis).
    - ini berlainan dengan script2 lain, walaupun theme tuh error atau tersalah edit, admin panel adalah dalam safe mode.. tak terjejas, ko bleh edit balik.

    5 - Most forum script lain ko boleh edit theme melalui Admin cp .. tapi tidak phpbb yang memerlukan manual edit dan upload.. (latest version aku tak sure)..

    6 - Banyak script forum ada AJAX untuk edit, post reply, delete dan sebagainya.. tapi TIDAK PHPBB. kalau ada.. tambah mod lagi.

    But in the most way.. PHPBB OUT OF DATE!
    * user banyak pakai sebab tergoda dengan theme yang kononnya cantik2 belaka.. even makan bandwith makan dengan banyak dan query database yang tak cekap..

    Anyway.. itu adalah pendapat saya berdasarkan pengalaman.. dan terserah pada anda untuk memakainya jika anda suka.. saya bukan niat menghasut, sebaliknya cuma pandangan dari seorang yang pernah guna banyak forum script.

    Terbaik percuma sekarang ialah SMF : Ini bukan pendapat saya sahaja.. boleh refer hasil carian google disini :
    phpbb vs smf - Google Search

    Keputusan ditangan anda
    Mysticmind, thanks for very useful tips.

    Appreciate if you can recommend the best forum software at the thread:
    http://www.webmastermalaysia.com/web...-software.html

  10. #10
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Kulim, Kedah
    Posts
    53
    Rep Power
    162
    aku rasa ada spam juga.. tapi sifoo.com ada ramai moderator.
    instead of that, diorang ada pakar php yang pandai cover lobang2..
    lias, ko lantik je moderator baru untuk jaga benda2 tu. Selalunya, forum phpbb yang baru akan hadapi masalah sebegini disebabkan kurangnya pengawalan..

  11. #11
    Join Date
    Oct 2002
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    27
    Rep Power
    0
    Dulu ada hamidian yang buka forum myphpbb kalau tak silap aku. Dan aku pun terpesona dan terpukau dengan kehebatan phpbb. Dari situlah aku merangkak-rangkak cuba dan terus mencuba untuk belajar phpbb ni. Dan sehinggalah kehilangan si hamidi tu. Aku teruskan juga belajar dari lain-lain website dah sehinggalah aku pandai sikit.

    Baru pandai sikit dah ketinggalan pulak apa yang aku belajar ni.

    Kena masuk kelas SMF pulaklah ni.

  12. #12
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    272
    hehe.. biasa lah tu lias, mmg macam tu.. lambat mmg tertinggal la..

    saya bagi lagi 1 contoh yang agak menyakitkan hati. Anda boleh test sendiri.

    Gunakan search box phpbb.
    gunakan search box lain2 jenis forum.

    buat perbandingan.. dan fahami sendiri apa yang saya maksudkan

    +++tips+++
    untuk mempercepatkan kemahiran anda, anda patut try semuanya di localhost. Buat pc sebagai server sendiri, dan try semua script php yang ada.. ada kenikmatan dan ilmu serta pengalaman yang besar didalamnya.

  13. #13
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Jail
    Posts
    228
    Rep Power
    220

  14. #14
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Selangor
    Posts
    6
    Rep Power
    0
    hi.. me just nak share my xperience guna phpbb..
    baru sebulan install macam2 spam bot yg register.,
    tak abis2 pasal ubat, site lucah, drug etc..
    even dah guna visual verification pun spambot leh masuk gak..
    then me surf internet then jumpa one script to overcome this problem..
    now my phpbb forum dah free from spam bot..
    quite a messy job to instal this script but worth to try coz its work..

  15. #15
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    272
    Quote Originally Posted by vivamaster View Post
    hi.. me just nak share my xperience guna phpbb..
    baru sebulan install macam2 spam bot yg register.,
    tak abis2 pasal ubat, site lucah, drug etc..
    even dah guna visual verification pun spambot leh masuk gak..
    then me surf internet then jumpa one script to overcome this problem..
    now my phpbb forum dah free from spam bot..
    quite a messy job to instal this script but worth to try coz its work..
    takpe.. nanti hadap lagi masalah lain plak. hehehe
    dia selalu tak putus2 masalahnyer..
    paling2 tidak kene hack sampai error jer

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. about Phpbb
    By jikey in forum Website Programming
    Replies: 9
    Last Post: 13-05-2009, 08:00 PM
  2. Cara mengatasi masalah kewangan
    By brutal in forum Mamak Stall
    Replies: 0
    Last Post: 31-12-2008, 12:35 PM
  3. web sampah....
    By kansai in forum Websites Review and Suggestion
    Replies: 6
    Last Post: 06-03-2004, 02:16 AM
  4. Malaysia PhpBB
    By jikey in forum Website Programming
    Replies: 52
    Last Post: 21-02-2004, 01:34 AM
  5. phpBB
    By myadmin in forum Websites Review and Suggestion
    Replies: 1
    Last Post: 19-06-2002, 06:41 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37