Results 1 to 3 of 3

Thread: login

  1. #1
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Perak
    Posts
    13
    Rep Power
    0

    login

    assalamualaikum..
    nk ty ada sape2 tau tak..
    camne nk buat login yang membolehkan user tue kalo dia login as pelajar
    dia akan terus ke main interface utk pelajar..
    pastu kalo dia login as admin dia akan ke main interface utk admin.???

  2. #2
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    278
    rasanya banyak kali dah cerita at sini.. aku heran ramai sangat malas nak cari.. dan juga ramai cam suka main bantai jer coding..

    aku tak mahir sangat.. tapi selalupun nak mulakan coding tuh kene ada PLAN bagaimana sesuatu program korang nak buat tu berjalan.. i mean ada satu struktur perjalanan yang baik..

    Baiklah.. merujuk pada soklan anda.
    Ada tak anda set "pelajar" itu sebagai satu level atau kategori?
    Biasanya abis2 basic pun satu user database hendaklah ada :
    1. User Id. (slalu primary key)
    2. Username. (unique)
    3. Password.
    4. Level (SINI! : untuk permission atau kebenaran akses yang berlainan) .
    - Contohnya : level 0 : admin utama, level 1 : admin biasa, level 3: pensyarah, level 4 : pelajar.
    5. Keterangan lain2.
    6. lain2 data bla bla bla.

    Saya sangat2 tidak suka orang pemalas yang asik harap disuapkan Full code dan kerjanya siap tapi bermasalh dan datang bertanya balik. Sampai bilepun anda tidak akan maju.

    Fikirkan logik!..
    contoh carta kerja :

    JIKA LOGIN SAH = MASUK dan
    level bagi userid ini adalah 0 adalah admin.
    masukkan page admin.php

    jika level adalah 4 : pelajar
    masukkan page pelajar.php

    JIKA LOGIN TAK SAH = masukkan loginsalah.php

    Contoh kod: (ini kod adalah salah! .. dan ditaip secara ikut suka: semua kod bergantung pada database anda) bina sendiri code anda.
    Code:
    if('login) {
    if userlevel=0; 
    include('admin.php');
    if userlevel=4;
    include('pelajarpunyalah.php')
    }else{
    echo "Login salah lah!";
    }
    Soo.. understand THE LOGIC!.
    lepas tuh baru coding. Kalau nak makan nasi, kene faham apa itu beras. Mmg tak perlu tanam padi.. tetapi kalau nak pergi kedai beli beras pun malas.. Susah la..
    thehehe

    // kejam seperti dulu.
    Last edited by mysticmind; 03-02-2006 at 11:30 AM.

  3. #3
    Join Date
    May 2006
    Location
    Penang
    Posts
    19
    Rep Power
    0
    boleh try guna session
    bagi pelajar
    dalam auth selepas dpt mysql query succesfull ,

    $_SESSION['LEVEL'] = '1';

    bagi guru pula
    $_SESSION['LEVEL'] = '2';

    satu page tu boleh ada kedua-dua content.bagi guru dan pelajar.
    dalam setiap header page, letak check session supaya kalau guru..echo-kan html bagi guru or bagi pelajar echokan bagi pelajar.

    cara ni lebih senang.bila dah nak logout.destroy kan session.
    session_destroy();
    nak tahu lebih lanjut..saya boleh tolong.
    contact email saya

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Free Ccv and Pay-Pal Login
    By skurthacker in forum Member Introductions
    Replies: 0
    Last Post: 18-12-2009, 11:46 PM
  2. Problem with login
    By calvynlee in forum FeedBack & Suggestion
    Replies: 5
    Last Post: 23-05-2007, 06:16 AM
  3. login
    By beih107 in forum Website Programming
    Replies: 2
    Last Post: 17-04-2007, 04:05 PM
  4. login problem..help
    By annuR in forum Website Programming
    Replies: 5
    Last Post: 12-03-2007, 12:12 PM
  5. Login to infomalaya.com
    By infomalaya in forum Websites Review and Suggestion
    Replies: 0
    Last Post: 19-08-2006, 02:25 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31