Page 2 of 3 FirstFirst 1 2 3 LastLast
Results 16 to 30 of 36

Thread: Panduan PHP : For newbie

  1. #16
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Johor Bahru
    Posts
    7
    Rep Power
    0
    Quote Originally Posted by affuone View Post
    kalo dah telebih pandai pon susah gak.. belagak la plak..illek ar..

    BUDI BAHASA BUDAYA KITA
    assalamualaikum....

    aku setuju dgn cara mistic...

    ni bukan soal berlagak atau terlebih pandai.

    Ada sesetengah perkara tidak perlu ditanya kerana.... bukan kerana ia terlalu mudah tetapi ia boleh diperolehi dengan hanya membaca dan self-exploring

    sesetgh newbie mengambil jalan mudah iaitu dgn hanya bertanya tanpa mahu 'explore sendiri'. malah nak baca keterangan pun malas.

    aku pernah berdepan dgn newbie, yg bertanya nak tekan ok atau cancel sedangkan soalan yang mudah difahami dah terpampang depan mata.

    Keterangan tentang PHP-Nuke dah depan mata... pun masih lagi nak tanya. Pastinya keterangan pereka PHP-Nuke lebih terang dan nyata drp orang lain.

    Tentunya kita takkan pandai naik basikal dengan hanya bertanya tanpa berusaha sendiri :-)

  2. #17
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Petaling Jaya
    Posts
    90
    Rep Power
    134
    wah bagus2.. aku pun faham.. teruskan.. :-), anyway, cara paling cepat nak buat script php ni.. just fikir function dulu..

    buat dlm bentuk map..

    then.. search di google function by function. mcm mana nak setup..

    no need to hafal semua tuh.. i do like that.. huhu..

    anyway, its work for some people.. learning is always a great choice after all.. :-

    lochoe: ringgittune.blogspot.com

  3. #18
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    kuching
    Posts
    12
    Rep Power
    0

    minta panduan

    hi, saya ada pertanyaa untuk upload website ke internet, webhost manakah yang anda semua rasanya yang terbaik.

  4. #19
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Petaling Jaya
    Posts
    2
    Rep Power
    0

    Cool Oiiikkkkk

    Dashat gile la korang ni...
    Pandai2 dh jd otai php..
    Aku menyesal gile ni tak penah braja php.. Bile time keje dh terpakse gune php..

    Aku cume tahu asp.net jer..

    Errmmm Korang penah buat system language chinese tak.. semua cina nyer bahsa..

    Aku tak tahu la.. Skg aku aku kene buat la.. Ape patut aku buat aaaaaaaa...

  5. #20
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Petaling Jaya
    Posts
    90
    Rep Power
    134
    Quote Originally Posted by eric78 View Post
    hi, saya ada pertanyaa untuk upload website ke internet, webhost manakah yang anda semua rasanya yang terbaik.
    biar aku jawab, oleh sbb forum ini ditaja oleh exabytes, so exabytes la paling best... serious..
    We buy gold at the highest price http://www.hafizjewel.com by ringgittune.com admin

  6. #21
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    terengganu
    Posts
    8
    Rep Power
    0
    thanks for ur guidance

  7. #22
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    penang
    Posts
    2
    Rep Power
    0
    hmm.. sy dah pernah publish website guna HTML..

    skang sy nak upgrade ilmu kpd PHP plak. skang PHP popular.

    so klu bleh nak blajar gak ngn otai2 kt cni ble?

  8. #23
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    perak
    Posts
    16
    Rep Power
    0
    bagus web ni.. ade tutorial dlm malay lagi
    nnti kawan tny, aku link ke sini jela..hehe
    aku gne xampp jek.. edit2 kai notepad xD
    klu freehost, aku prefer freehostia , 000webhost
    klu berbayar pnye, exabytes, ipserverone

  9. #24
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Pakistan
    Posts
    5
    Rep Power
    0

    Smile Hi There

    Asalam-o-Alakum!

    sorry i cud not understand your language, why not you people use english, that is international language. so that visitos of other countries understand you question/gosip/answers.



    Regards,
    qammar feroz

  10. #25
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    KL
    Posts
    28
    Rep Power
    0

    Smile

    Bagus tu Mystic.. teruskan usaha..

    Saya pun termasuk dalam golongan programmer. So kalau ada yang nak mintak tolong apa2 programming samaada PHP & Perl boleh la PM saya.

    Kalau nak software free yang saya buat pun boleh.. sila lawat thread saya http://www.webmastermalaysia.com/mam...your-gift.html

    Sorry tuan tanah, mencelah sikit..

    Somoga maju jaya dalam programming anda..

  11. #26
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    20
    Rep Power
    0

    Wink Buat kerja ngan betul

    Quote Originally Posted by mysticmind View Post
    Actually aku banyak dapat Private message, dan juga aku rasa nih soalan2 lazim yang tidak termaktub dimana2... Selain itu juga aku perhatikan ramai sangat yang tak faham English. So aku buka thread nih dan stickkan dia. Anggaplah nih untuk orang-orang Melayu yang malas nak faham bahasa inggeris. (Kalau dah sedar malas tuh rajin2 lah!.. )

    INTRO!
    - Pertama-tama kalinya aku akan tanya korang soalan lazim. Adakah korang dah pandai setidak-tidaknya 80% HTML?. Kalau tak pandai pegi belajar dululah!.
    Pandai HTML disini bermakna bukannya anda tahu guna software untuk buat 1 laman / page ber dotkan HTML. Sebaliknya faham sepenuhnya setiap fungsi kod2 html itu sendiri!. Dan sebaik-baiknya, bab BUTANG (button) dan FORM pun anda dah faham. Jangan tanya "Mengapa!", buang sikap bodoh bertanya sesuatu yang tidak patut! Sebaliknya cuba pandai sesuatu dengan usaha sendiri, kecuali dah tak mampu sangat-sangat.

    SOALAN LAZIM SIPEMALAS BERTANYA DAN BUAT-BUAT BODO tak faham. (Aku mmg kejam ok?)
    Tapi aku cuba jelaskan dalam bahasa dan perumpamaan yang paling mudah korang faham.

    Apa itu PHP? .
    PHP adalah Bahasa Pengaturcaraan bagi web. Ia adalah server side languange iaitu diproses di SERVER, bukan dibrowser seperti HTML.

    Apa itu MYSQL?
    Mysql adalah pengkalan data. (aku taknak beratkan kepala korang.. so aku declare camtuh. )


    EasyPHP, PHPDEV, PHPTRIAD?
    - Baik.. ini mmg masalah.. kepada mereka2 yang tak rajin membaca keterangan yang dijelaskan disetiap web mereka.. Main download saje.

    Ketiga-tiga bende diatas, adalah merupakan Software, iaitu untuk menjadikan pc anda sebagai server yang boleh baca kod php. Lazimnya dalam software ini ada 3 program utama, iaitu : Apache Server, Mysql.exe, Php.exe
    Iaitu 1 pakej lengkap untuk menjadikan pc anda LOCALHOST atau server buatan.

    PHPMYADMIN?
    Phpmy admin adalah script php yang sediabina, untuk kemudahan anda mengemaskini, membina, menambah dan sebagainya DATA kedalam MYSQL database anda.
    Merupakan Interface web berasaskan php language /script.

    Ape KEJADAHNYA pula :
    PhpNuke, PhpBB dan beberapa nama php lagi tu? .
    - Inilah masalah lazim sama seperti mereka yang taknak cuba faham dan baca berkali2 segala penjelasan MEREKA (pembina) di FAQ dekat website mereka.

    PHPNUKE, PHPBB adalah SCRIPT PHP yang sudah siap. Atau lebih senang dikatakan sebagai.... Satu sistem berasaskan kod-kod php yang telah dibina sepenuhnya. Untuk dilarikan (run) diserver yang boleh baca PHP.

    Jadi perbandingannya adalah seperti berikut.

    Subjek 1 : PHP (Bahasa pengaturcaraan )
    Subjek 2 : EASYPHP, PHPDEV, PHPTRIAD ( Software/Alatan )
    Subjek 3 : PHPBB, PHPNUKE etc ( Script )

    Perumpaannya..
    Subjek 1 : Huruf ABCDE - Z
    Subjek 2 : Kertas, Buku latihan, Pen, Pensil, Dakwat, Berus, Warna
    Subjek 3 : Hasilan kerja yang siap!..

    Contohnya..
    ABU!, menggunakan huruf A -Z (S1) untuk menulis/melukis sebuah cerita bergambar dengan menggunakan Pen (S2). Katakanlah.. dia menyiapkan 10 keping catatan, dan 10 keping ilustrasi. Catatan/hasil kerja ini DIJADIKAN BUKU lalu ditajukkan ia : ARNAB DAN KURA-KURA (S3) .

    Boleh faham?
    tak faham? Ulang baca sampai 20 kali!.. Tak boleh juga? Ulang lagi 50 kali..
    Kalau tak faham juga.. elok laaa, besok pegi suruh tukang gali kubur buat 1 lubang baru..


    // bleh lawat : MysticDreamworks Studio : Studio Yang Misteri
    // cari section php.. belajor cara asas situ.. JANGAN BANYAK TANYA LAH !!!! CUBA DAN BUAT, BUAT, BUAT, BUAT.. mesti jadi punya..
    // nanti aku pindah semua dalam tuh ke domain baru aku.. hehe


    Heheheh aku suka cara mystique ni buat penerangan heheh.. terrernya dia..

    Untuk kita kita semua yang bodoh dalam IT walaupun kito ni dah dikira terrer dalam search mensearch ni elok eloklah kita belajar benda yang berkhasiat, jangan dok search php tu cari pulak benda lain, aku ni kata terrer takde la terrer sangat daripada dulu sampai sekarang aku tak paham paham php.. tapi disebabkan dalam dunia IT ni da banyak sangat cerita tentang programming la itu la ini la.. aku sebenarnya Graphic Designer, tapi minat sangat tentang dunia programming, aku rasa aku silap amik course la hehehe.. tapi tak pe, yang penting mystique ni ada boleh la aku blajar banyak benda ngan dia, dan lagi satu.. Takkan la korang tak leh nak bezakan applikasi dengan programming scriptkan dua benda tu berbeza, bagi aku mana2 pun ok, sebab aku pun tak berapa pandai kan.. so aku just search kat google index programming skill or basic programming je.. tapi tah le, aku memang minat gile ngan programming ni, aku skarang ni pun tengah nak blajar suma tu..

    Tapi satu pertanyaan! Beza dengan Ajax & Php.. Adakah ajax senang diubah berbandingkan PHP?

    Waktu aku sedang carik2 benda yang boleh dibuat tabbed guna php+ajax script, aku tengok source script dia semuanya menggunakan script biasa maksud aku guna javascript so bila aku view source.. semuanya da boleh diambik tak kira la novice ke entrepeneur ke.. semuanya pun boleh... ada tak cara yang terbaik untuk kita sembunyikan benda2 tu semua?

    PHP da tentu la tapi AJAX ni.. macam mana?

  12. #27
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Selangor, Shah Alam, Kota Damansara
    Posts
    14
    Rep Power
    0
    Aku tak tahu ape tu PHP....aku tak tahu ape tu HTML...tak reti nk differentiate...walaupun rasanya aku tahu....tapi aku belasah jugak buat....siap jugak.....huhuhuhu.....tapi tak setaraf korang kt sini la kan....huhuhu

    aku knal dunia programming internet ni pun baru 3 tahun....kalu ikut time betul2 aku spend ngan internet programming ni pun takde la sampai setahun pun...wahahahahahaha

    tapi aku belajar banyak dgn bertanya dan membaca....banyak e-books kt luar tu kan....hihihi....kalu takde lam buku2 tu br aku tanya kot...tak pun kalu dah urgent sgt ke....tak tercapai dek akal ke....otak dah tepu ke...baru tanya...hahaha

    ok la kawan2

    chalo~!

  13. #28
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Bintulu
    Posts
    7
    Rep Power
    0

    Hello! I'm new member here!

    Hello! I'm new member here!

  14. #29
    Join Date
    May 2009
    Location
    Perak
    Posts
    1
    Rep Power
    0
    Sudah ada orang jual panduan php........... ebook dan video

  15. #30
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    atas bumi
    Posts
    1
    Rep Power
    0
    Quote Originally Posted by secret View Post
    Sudah ada orang jual panduan php........... ebook dan video
    haha.. kat tenet nie share je la.. tak payah la nak jual2..

Page 2 of 3 FirstFirst 1 2 3 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. TIPS dan PANDUAN memilih nama domain.
    By mysticmind in forum Domain Names
    Replies: 66
    Last Post: 07-12-2012, 06:26 PM
  2. Panduan SEO Google
    By inspiration in forum Other Webmaster-related Services and Promotion
    Replies: 0
    Last Post: 12-11-2008, 06:22 AM
  3. 40 Panduan Bisnes Internet & Gayapos
    By tmwwtw in forum Other Webmaster-related Services and Promotion
    Replies: 0
    Last Post: 07-05-2007, 02:23 PM
  4. Panduan dalam Design! Tips dan Tricks
    By mysticmind in forum Graphic Design
    Replies: 7
    Last Post: 12-04-2007, 11:37 AM
  5. Panduan Hebat
    By adiniel17 in forum Other Webmaster-related Services and Promotion
    Replies: 3
    Last Post: 08-04-2007, 04:45 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112