Results 1 to 9 of 9

Thread: Boleh tak tolong masalah ni.Aku baru belajar....plizzz

  1. #1
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Terengganu
    Posts
    6
    Rep Power
    0

    Red face Boleh tak tolong masalah ni.Aku baru belajar....plizzz

    Akum,
    aku dah setup phpmyadmin....pastu kat bawah tu
    ader semacam amaran...

    Your configuration file contains setting(root with no password) that correspond to the default mysql priveleged account.Your MySql server
    is running with this default, is open to introsion, and you really should fix this security hole.----ape maksud tu.adakah kene setting kat confiq.

    satu lagi camni plak...

    The mbstring PHP extension was not found and you seem to be using multibyte charset.Without mbstring extension phpmyadmin is unable to split strings correctly and it may result in unexpected results.....
    apa plak maksud ni....macamana nak fiz mende2 n....

  2. #2
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Terengganu
    Posts
    6
    Rep Power
    0

    Wink

    Akum,
    aku dah setup phpmyadmin....pastu kat bawah tu
    ader semacam amaran...

    Your configuration file contains setting(root with no password) that correspond to the default mysql priveleged account.Your MySql server
    is running with this default, is open to introsion, and you really should fix this security hole.----ape maksud tu.adakah kene setting kat confiq.

    satu lagi camni plak...

    The mbstring PHP extension was not found and you seem to be using multibyte charset.Without mbstring extension phpmyadmin is unable to split strings correctly and it may result in unexpected results.....
    apa plak maksud ni....macamana nak fiz mende2 n....

    Satu gi..apekah bende2 yang kite perlu buat pertama skali bile bukak/install phpmyadmin.Nak kene setting file confiq ke? macamana nak setting dan kat mana....boleh tak sesiapa yang pakar tolong dalam bab ni....

  3. #3
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    sabah
    Posts
    23
    Rep Power
    0

    ko pakai ape?

    ko pakai ape?

  4. #4
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    278
    kalau nak belajar mencoding php..
    elok la guna EasyPhp .. www.easyphp.org
    ko boleh skip dari pening semasa menginstall Localhost server. Yangmana akan menyebabkan ko rasa php tuh jadi susah.

    tapi kalau mmg nak belajar install manual server tuh belajar laa..
    cuma mmg lambat sikit nak pandai. mungkin juga lambat banyak..

    jadi kalau semata2 nak belajar PHP CODE.. elok tolak ketepi yang pening2 kat atas tuh.. install je easyphp.. pastuh bleh study coding dengan sepenuh hati..

  5. #5
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    Johor
    Posts
    772
    Rep Power
    234
    hello world!
    I hate when:

    vBulletin Message:
    Sorry! The administrator has specified that users can only post one message every 60 seconds

  6. #6
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    kuantan, pahang
    Posts
    58
    Rep Power
    214
    2 warning tu takde mende kalau ko install kat local comp, just leave it there, providing you have proper firewall installed in your pc. tapi kalau nak setup server yang boleh diakses oleh outsider, kene configure betul2 la.

    config file tu ialah fail:
    config.inc.php

    yang penting setup

    $cfg['PmaAbsoluteUri'] = 'http://localhost/sqladmin/'; <-- depend kat mane ko letak phpmyadmin

    satu lagi:
    $cfg['Servers'][$i]['host'] = 'localhost'; // MySQL hostname or IP address

    $cfg['Servers'][$i]['user'] = 'root'; // boleh biarkan root jek
    $cfg['Servers'][$i]['password'] = ''; // nak biarkan kosong je pun takpe

    * reminder, configuration kat atas tu untuk local je aa.
    ** satu lagi masalah menyebabkan payah orang nak belajar ni, jawapan tak straight to da point
    Last edited by Gemp-X; 01-04-2005 at 06:23 AM.

  7. #7
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    shah alam
    Posts
    3
    Rep Power
    0
    huuuhu..masalah tue disebabkan ko tak set password masa config phpmyadmin..so dia kata ..kalau ko tak set password databased ko terdedah untuk dipecah masuk ..dimana ada "hole"...atau lubang dalam bahasa melayunya...

    untuk perbetulkan masalah tue..
    ubah kat config file

    config.php

    cari code nie dalam file tue


    $cfg['PmaAbsoluteUri'] = 'http://localhost/sqladmin/'; <--- nie kat folder mana nak letak selalunya kita letak kat ' localhost ' aja senang

    $cfg['Servers'][$i]['host'] = 'localhost'; <--- nie hostname dia
    $cfg['Servers'][$i]['user'] = 'root'; <--- user id
    $cfg['Servers'][$i]['password'] = '';<---- nie password dia..jadie selalunya kita akan set password tapi kalau tanak set password pun buleh juga kalau nak test firewall ko tebal atau ids ko sempoi punya power...

    ok adios

  8. #8
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    shah alam
    Posts
    3
    Rep Power
    0

    Red face tolong ajar

    aku nak tanya ape beza phpnuke gan easyphp. aku dah install easyphp, pastu camne nak star buat aku punya website. before nie aku penah tgk member aku gune phpnuke, aku tgk dah ade blok2 yg dah siap.easyphp takde. Sesiap yg arif tlg terangkan. terima kasig ya

  9. #9
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    278
    pegi belajar html dulu.. belajar buat web biasa saja dulu..
    dah pandai sampai tahap gaban tanpa pakai frontpage, dreamweaver dsbg.. cukup sekadar notepad boleh karang kod html..
    barulah sesuai belajar php.. SERIUS.

    perbezaan dia aku dah buh di topik panduan..

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. saya budak baru belajar......
    By kering01 in forum Member Introductions
    Replies: 3
    Last Post: 06-10-2007, 07:07 AM
  2. saya budak baru belajar..
    By Linn_jie in forum Member Introductions
    Replies: 0
    Last Post: 14-09-2007, 02:14 PM
  3. org baru - masalah cpanel & template..
    By fyrox_tycoon in forum Website Programming
    Replies: 8
    Last Post: 03-05-2007, 06:38 PM
  4. Hello from me...saya budak baru belajar..
    By moteto in forum Member Introductions
    Replies: 4
    Last Post: 22-09-2006, 04:13 PM
  5. tolong!! saya budak baru belajar
    By xhensem in forum Mamak Stall
    Replies: 2
    Last Post: 07-10-2004, 04:20 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47