Results 1 to 13 of 13

Thread: what the real meaning Of PHP?

  1. #1
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    JB
    Posts
    14
    Rep Power
    0

    Unhappy what the real meaning Of PHP?

    kawan2..aku ade masalah niee..nak tanyee arrr...boleh explain kat aku tak perbezaan PHP-php nie.....cth PHPbb,PHP2,PHP4,PHP5 PHPNUKE....and ape2 lagi tue..aku betul2 tak paham...b'coz aku baru je nak blaja PHP sepatah tun tatau...klau ader yg boleh terangkan...ader gak ILmu...."Blaja Beb Selagi X mati "...

  2. #2
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    SoObHanG JhaYa
    Posts
    501
    Rep Power
    229
    PHP = PreProcessor Hypertext

    PHPbb, PHPnuke = hanya sebuah forum yg guna nama PHP, bukan jenis PHP

    PHP3, PHP4, PHP5 = Version PHP...
    Last edited by Ben-davis; 09-03-2005 at 03:09 AM.
    <form name="jump">
    <select name="menu" onChange="location=document.jump.menu.options[document.jump.menu.selectedIndex].value;" style="border:1px #393F31 solid;color:#393F31;font:10px Verdana;font-weight:bold;" >
    <option value="0" style="background: #9CC8FE" selected>*SELECT-LINKS</option>
    <option value="http://www.gengturbo.org/" style="background: #FF0000">GENGTURBO</option>
    <option value="http://www.phixelgrafix.com/" target="new" style="background: #C6D607">PHIXELGRAFIX</option>
    <option value="http://dailydigital.phixelgrafix.com/" style="background: #FCBC45">OLD-BLOG</option>
    <option value="http://www.mesrahosting.net/" style="background: #FF99CC">WEBHOSTING</option>
    </select>
    </form>

  3. #3
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Internet
    Posts
    300
    Rep Power
    190
    Quote Originally Posted by Ben-davis
    PHP = PreProcessor Hypertext

    PHPbb, PHPnuke = hanya sebuah forum yg guna nama PHP, bukan jenis PHP

    PHP3, PHP4, PHP5 = Version PHP...
    good explaination.

  4. #4
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    JB
    Posts
    14
    Rep Power
    0
    owh...baru paham...time kasih byk...laen kali maybe aku jugak guna forum nie tuk tanye mcm soalan ttg PHP..so rerajin laa tgk leh tolong aku erhh...p/s:tabaik kedekut ilmu.. .....

  5. #5
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    JB
    Posts
    14
    Rep Power
    0

    Arrow

    boleh terangkan x ape kegunaan md5 dlm aturcara nie...dah byk kali bace tp xpaham...aku amek dr www.php.net

    <?php
    $str = 'apple';

    if (md5($str) === '1f3870be274f6c49b3e31a0c6728957f') {
    echo "Would you like a green or red apple?";
    exit;
    }
    ?>

  6. #6
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    malaysia
    Posts
    25
    Rep Power
    0

    ni asal php

    Mesti Terkezut
    Personel Home Page
    singkatan PHP sekarang ditukar kepada per hypertext prep......
    Dan phpnuke bukan php
    It suck ramai ingat benda yang sama

  7. #7
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    280
    Abaikanlah ba2 MD5 tuh dulu..
    tuh dah utk tahap advanced..

    sebelum tu atau sebaiknya lah..
    apa kata ko ceritakan sikit, buat masa skarang nih apa yang dah berjaya ko capai. Atau at least.. some contoh what u can do with php.

    aku tau..mungkin basic jer.. tapi cerita la bab mana2 dulu.. senang orang nak nilai dan nak bantu.

    actually, aku harap ko tak main hentam keromo tanpa step2 yang sepatutnya.

    so...
    first question dari aku ok

    1. HTML dah khatam ke belum.. ( nih soalan wajib dari aku.. atau aku rasa sesapa pun yang power PHP kat sini.. nih AKAR dia.. kalau tak nanti ko nangis sorang2 )

    kalau dah katam / tamat dan hafal semua HTML tuh.. baru lah bleh jump to the next step.

    Refer kat sini :
    http://www.php.net.my (in Bahasa Malaysia)
    http://www.geocities.com/mysticdreamworks (cari bahagian PHP, aku ada bagi asas sikit2 kat sesapa yang baru nak berjinak ngan php. )

    Kalau dah tahap pertengahan dah php tuh.. bleh abaikan semua mesej aku kat atas.. dan leh tanya pada Sifu MHR or BAzet tuh

    OK!.. gud luck!



    Quote Originally Posted by just
    boleh terangkan x ape kegunaan md5 dlm aturcara nie...dah byk kali bace tp xpaham...aku amek dr www.php.net

    <?php
    $str = 'apple';

    if (md5($str) === '1f3870be274f6c49b3e31a0c6728957f') {
    echo "Would you like a green or red apple?";
    exit;
    }
    ?>

  8. #8
    Join Date
    Oct 2002
    Location
    Johor
    Posts
    270
    Rep Power
    214
    originally it was stand for : Personal Home Page also.
    Frederick Goh - www.frederickgoh.com

  9. #9
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    JB
    Posts
    14
    Rep Power
    0

    Red face

    enm..cam nie aku citer kan ape yg aku tlah blaja..someting like Khatam la.. then aku percentage per 10 k...
    -HTML (9/10)
    -CSS(7/10)
    -ASP (2/10)
    -VB (6/10)
    -PHP(4/10)
    Linux(1/10)

    so...aku tau lajugak c-kit bout programming nih..tp aku nak betul2 improve satu jer iaitu PHP...Yearr aku nak terer cam korang gak...boleh kan tolong aku?

    so skrg nih aku nak blaja setiap konsep dlm PHP nih...haharap leh la terangkan aturcara nih...klau korang naktgk web aku yg penuh dgn kekurangan leh tgk kat www.pgrc.cjb.net

    <?php
    $str = 'apple';

    if (md5($str) === '1f3870be274f6c49b3e31a0c6728957f') {
    echo "Would you like a green or red apple?";
    exit;
    }
    ?>
    Last edited by just; 14-03-2005 at 01:18 AM.

  10. #10
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    JB
    Posts
    14
    Rep Power
    0
    satu lagi...kenapa PHPnuke dikatakan guna nama PHP tp bukan jenis PHP? aturcara die laen ke?

  11. #11
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    280
    PHP Code:
    <?php
    $str 
    'apple';

    if (
    md5($str) === '1f3870be274f6c49b3e31a0c6728957f') {
    echo 
    "Would you like a green or red apple?";
    exit;
    }
    ?>
    oh.. dah kire ok lah tuh..

    aku cuba jelaskan dalam cara pasar ..

    MD5 adalah :
    kita katakan ianya sebagai satu security option.. yang mana md5 nih lebih kurang... memecahkan 1 perkataa atau nombor kepada Pecahan. (hash)
    fungsi lazim dia utk password. contohnyalah..
    username : abu
    password : bakar

    tetapi.. password "bakar" tuh tidak ditulis dalam database dengan "bakar" ia dipecahkan kpd "HjY156ss4d8efs756" (bantai jer)
    contoh tuh lebih kurang camtuh laa..
    jadi disini.. bila ko tgk "HjY156ss4d8efs756" ko pun tak tahu perkataan asal dia ialah 'bakar".

    ini berfungsi sebagai KUNCI KESELAMATAN lebih kurang gitu.. script2 php tersohor semuanya ada guna MD5 , tanpa md5, ko boleh curi password ahli2 or orang punya utk ko test kat email2 dia, kat Ym dia, kat web dia etc.. so dgn ada md5 nih.. ada kelebihan security baik pihak ko mahupun sebaliknya..

    dulu aku tringat script forum XMB versi aku x ingat... takder MD5. so user punya password tuh aku leh baca dalam MYSQL database.. pehh kantoi tul.. mesti orang pun leh baca aku punya password.. then beware hal2 security nih.

    eerrmm.. lebih kurang ccamtuh laa pada pandangan aku..

    mintak otai2 lagi tuh jelaskan.

  12. #12
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    280
    Quote Originally Posted by just
    satu lagi...kenapa PHPnuke dikatakan guna nama PHP tp bukan jenis PHP? aturcara die laen ke?
    sebab PHPNUKE tuh bodo sikit.. dia nak glamer lebih dengan cara mengelirukan orang.. Muahaha.. PHPNuke Sucks!


    Ok Ok.. aku bagi perbandingan atau penjelasan camnih :
    Ko main MIRC kan?

    IRC = Mirc , MircX, Jirc (samakan dgn PHP)
    FloodScript, Kopirock, JiwangScript etc etc (phpnuke, phpbb, bla bla )
    Bleh cuba fahamkan?

    PHP : Bahasa pengaturcaraan
    PHPnuke, phpbb, ipb, mambo, yabb, VB : Script / sistem sedia bina yang dikarang menggunakan kod2 PHP.

    Arr... kalau tak paham juga.. main tiap2 hari ngan php, lama2 ko paham la.

    ok calos

  13. #13
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    JB
    Posts
    14
    Rep Power
    0
    tq..mysticmind!....aku dah paham...clear arr ko terangkan..harap pasnih leh tolong aku selasaikan masalah PHP nih...n sesape lah...

    Arr... kalau tak paham juga.. main tiap2 hari ngan php, lama2 ko paham la.
    jgn kate tiap2 hari...setiap time free je aku ngadap php walau seminit...kdang2 tuh sampai tertido kat dpn PC...

    ok skrg aku bagi list-list tuk sesape yg leh terang kan....tak sume aku bagi! c-kit2 je..coz aku nak buat nota tuk diri aku..senang kemana aku gi..leh study.. :-D..klau bleh terangkan siap contoh lagi baik..cepat aku pandai :-)

    1- perbezaan antara "==" ngan "==="("==" nih tau laaa...tp yg....camne erhh?)
    2- stripslashes
    3- urlencode
    4- base64_encode

    ok yg dulu.....yg mane leh terangkan terangkan lah erkk....
    Last edited by just; 14-03-2005 at 02:30 AM.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. awiekupo---what the meaning?
    By DatukGoh in forum Mamak Stall
    Replies: 0
    Last Post: 15-10-2008, 05:10 AM
  2. earn real money from real people
    By triplec in forum Affiliate Marketing
    Replies: 21
    Last Post: 11-08-2008, 02:46 PM
  3. real name?
    By tansks in forum Mamak Stall
    Replies: 1
    Last Post: 28-08-2006, 10:27 PM
  4. Help on Flash meaning
    By sportstoto3368 in forum Websites Review and Suggestion
    Replies: 1
    Last Post: 20-04-2004, 11:17 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112