Results 1 to 5 of 5

Thread: Multiple database class

  1. #1
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Banting
    Posts
    20
    Rep Power
    0

    Multiple database class

    Salamzz sumer...

    ada tak sesiapa yang tahu pasal php class yang bole handle banyak jenis database. Maksud aku bile gunakan class nih, web aplication tuh bole guna untuk banyak jenis databse seperti MS Access, MySQL, MSSQL, DB2, Oracle, dan lelain

    Kalau sesiapa yang ada link atau tau pasal nih, mintak tolong yer...

  2. #2
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    JB
    Posts
    59
    Rep Power
    210
    saudara ble guna pakai teknologi phpnuke.. ader dua jenis.. tapi yang direkomendasi kan guna ler cara pointer.. (sebab sebelum ni mereka guna cara function)
    tapi still kena setting jenis database...

    semua nyer ader dalam folder db dalam folder phpnuke.. tapi kena setting sikit lah!~

    p/s: bagus nyer code tu di letak bawah lesen GNU PGL.. jadi tak perlu risau pasal kena saman..
    <b><i>Only the paranoid survive</i> - Andy Groove</b>

  3. #3
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Banting
    Posts
    20
    Rep Power
    0
    Thanks, untuk pengetahuan semua saya dah pon jumpa class yang sesuai..

    sesiapa yang ada masalah macam saya bole la tengok-tengok kat ADODB.... die bole support banyak jenis database....

    any pro and cons...?

    sile kasi tau

    ADODB for php

  4. #4
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Kluang, Johor
    Posts
    2,367
    Rep Power
    254
    try ezSQL (http://php.justinvincent.com/). It support mySQL, Oracle8, Inerbase/Firebase, PostgreSQL, SQLite (PHP), SQLite (C++), MS-SQL database(s) within your PHP/C++ script.

  5. #5
    Join Date
    Aug 2001
    Location
    Ampang KL
    Posts
    93
    Rep Power
    227
    World's Fastest DB abstraction layer sekarang mungkin dipegang oleh ADODB, dan menjadikan ianya lebih menarik, ADODB dicipta oleh anak watan Malaysia ...Sdr John Lim @ natsoft.com.my

    Saya hanya menggunakan ADODB untuk kerja sendiri , di tempat kerja, protokol telah ditetapkan

    Hanya guna PEAR classes ( PEARB, PEAR:Cache ..dan segala macam PEAR lagi )

    Pengalaman saya guna DB abstraction layer bermula sejak zaman PHPLIB ( php3 ) lagi dan ternyata ianya memudahkan dan menyusahkan

    Menyusahkan kalau $SQL statement tidak menyamai database MySQL dan Oracle. So alau nak guna DB abstraction layer ini, pastikan $SQL statemant anda pun adalah standard ANSI SQL92 atau gunakan ADODB punya built in class untuk abstract SQL.

    Dan satu kecanggihan ADODB ini, ia mempunyai helper function untuk membuat SQL Cache query.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Where is the difference between ID and CLASS?
    By kaisology in forum Website Programming
    Replies: 10
    Last Post: 27-03-2008, 07:36 AM
  2. Spotlight: A class of many languages
    By genzy in forum Mamak Stall
    Replies: 2
    Last Post: 06-07-2007, 02:57 AM
  3. where to learn php ?? (something like tuition class..)
    By Syazwan in forum Website Programming
    Replies: 9
    Last Post: 10-02-2006, 05:49 PM
  4. checking multiple emails from multiple domain
    By mrbadak in forum Mamak Stall
    Replies: 4
    Last Post: 28-06-2005, 08:59 PM
  5. Class
    By nurulmajdi in forum Website Programming
    Replies: 10
    Last Post: 15-04-2004, 12:03 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113