Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 15 of 32

Thread: Mintak tolong everybody..!!

  1. #1
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Papar, Sabah
    Posts
    266
    Rep Power
    204

    Mintak tolong everybody..!!

    semekom.. salam sejahtera..

    aku adalah beginner tahap dewa dalam bidang nih.. tgh bingung nih! panas ada..stress ada..pening ada..rasa nak nangis pun ada.. i dedicated this question to all the developer yg pakar/dah pandai guna php&MySQL..

    aku tgh praktikal, supervisor aku suruh berkenalan ngan menatang nih.. segala Apache la.. MySql la.. PHP4 la.. CMS la..etc tanpa bantuan dia, aku terpaksa guna internet yg ada untuk study sendiri..

    so, gini..aku dah install Apache..settle dah! php4 pun dah connect dah..settle.. mySql pun dah install..settle.. sekarang aku dah masuk part nak install CMS. aku guna PHPNuke. then according to the step tutorial yg aku ada print, ada part dia suruh aku install phpMyAdmin..! so, aku pun download lah menatang tuh..then dah ikut step camana nak letak, aku sangkut kat bahagian edit file config.inc.php..! ada sesapa boleh tolong..? kalau sangkut sini aku takleh mencuba CMS yg ada.. please.. dah give up dah.. supervisor aku kata kalau dia ajar, apa yg aku belajar?! wa....kejam! mintak tolong korang semua k!

    kat bahagian edit nih, aku tak paham kat $cfg['PmaAbsoluteUri'] nak letak url apa..? aku tak paham ngan tutorial yg dia bagi.. aku guna localhost je..thanks!

    sesapa yg tgh baca rintihan ni, then sudi nak tolong..message aku yek! faizal@kkipc.com

  2. #2
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    SoObHanG JhaYa
    Posts
    501
    Rep Power
    226
    ko guna httpd apa? kalau guna EasyPHP, automatik ada Mysqladmin...
    <form name="jump">
    <select name="menu" onChange="location=document.jump.menu.options[document.jump.menu.selectedIndex].value;" style="border:1px #393F31 solid;color:#393F31;font:10px Verdana;font-weight:bold;" >
    <option value="0" style="background: #9CC8FE" selected>*SELECT-LINKS</option>
    <option value="http://www.gengturbo.org/" style="background: #FF0000">GENGTURBO</option>
    <option value="http://www.phixelgrafix.com/" target="new" style="background: #C6D607">PHIXELGRAFIX</option>
    <option value="http://dailydigital.phixelgrafix.com/" style="background: #FCBC45">OLD-BLOG</option>
    <option value="http://www.mesrahosting.net/" style="background: #FF99CC">WEBHOSTING</option>
    </select>
    </form>

  3. #3
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Kluang, Johor
    Posts
    2,367
    Rep Power
    249
    phpMyAdmin is used to manage your database only. If you have other tool to manage your database, you do not need to install phpMyAdmin.

    $cfg['PmaAbsoluteUri']

    >> * In most cases you can leave this variable empty, as the correct value
    * will be detected automatically. However, we recommend that you do
    * test to see that the auto-detection code works in your system. A good
    * test is to browse a table, then edit a row and save it. There will be
    * an error message if phpMyAdmin cannot auto-detect the correct value.

    If the auto detect does not work(rare case), then you need to enter to absolute URL of your phpMyAdmin directory.

    Example: http://localhost/phpmyadmin/

  4. #4
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Papar, Sabah
    Posts
    266
    Rep Power
    204
    aku dah try taip dah url phpMyAdmin aku.. then ada error keluar ckp dia cannot connect ngan MySQL Server, dia ckp username n password aku salah.. how can? aku dah letak betul2 dah.. ada cara lain tak? kalau guna easyPhp, senang tak..? ada tutorial..?

  5. #5
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Kluang, Johor
    Posts
    2,367
    Rep Power
    249
    How do you sure that the username and password for MySQL server is correct? Have you try to login MySQL server using the same username and password?

    If you really want to learn, I do NOT recommend EasyPHP.
    It is easy. It is shortcut. It is fast.
    But not a good way for learning new stuffs.

  6. #6
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Papar, Sabah
    Posts
    266
    Rep Power
    204
    i think better i uninstall everything first and then buat set-up balik... i cant see di mana da buat silap.. i'll do it back! anyway, thanks!! after this aku akan terus struggle, 2moro aku pos apa-apa masalah k!

  7. #7
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    SoObHanG JhaYa
    Posts
    501
    Rep Power
    226
    pakai EasyPHP jak.... senang,

    www.easyphp.org
    <form name="jump">
    <select name="menu" onChange="location=document.jump.menu.options[document.jump.menu.selectedIndex].value;" style="border:1px #393F31 solid;color:#393F31;font:10px Verdana;font-weight:bold;" >
    <option value="0" style="background: #9CC8FE" selected>*SELECT-LINKS</option>
    <option value="http://www.gengturbo.org/" style="background: #FF0000">GENGTURBO</option>
    <option value="http://www.phixelgrafix.com/" target="new" style="background: #C6D607">PHIXELGRAFIX</option>
    <option value="http://dailydigital.phixelgrafix.com/" style="background: #FCBC45">OLD-BLOG</option>
    <option value="http://www.mesrahosting.net/" style="background: #FF99CC">WEBHOSTING</option>
    </select>
    </form>

  8. #8
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    dreamland
    Posts
    240
    Rep Power
    208
    Ben-davis memanjang promote EasyPHP nya....
    ^_^ <== stay happy

  9. #9
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Kamunting, Perak
    Posts
    640
    Rep Power
    214
    aku pun promo EasyPHP... sbb tok guru PHP aku suruh guna
    resultnya?

    semua CMS, Coppermine, nucleus, shoutbox, gbook, phpBB, iBF -- jalan x sangkut ho ho ho

    tapi kalau minat nak belajar ttg server & etc... x yah la pakai nih.

  10. #10
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Papar, Sabah
    Posts
    266
    Rep Power
    204
    apasal aku tengok semua interface phpnuke sama je..?
    ada column kiri, kanan, tgh..etc

  11. #11
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Kluang, Johor
    Posts
    2,367
    Rep Power
    249
    that's the 'standard' layout of phpnuke and most cms

  12. #12
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Papar, Sabah
    Posts
    266
    Rep Power
    204
    ok...gini ceritanya..now, aku stop concerntrate kat localhost tu, aku terus try pakai hosting punya.. dah settle dah! thanks to Kid for teaching me everything, aku pakai polarhome, server debian/linux...etc semua dah settle dah! aku tau dah di mana silap nya...

    next thing, sekarang supervisor aku taknak aku pakai hosting luar.. dia nak aku buat localhost jugak! dia ckp nak aku jadikan pc aku server, then everybody boleh access cms aku tu.. thats why dia encourage aku install segala apache, php tu semua! she said win xp boleh buat gitu, in this thing, aku betul2 zero knowledge! anybody can help me..? benda ni mesti berkaitan ngan Local Area Network, kan! anybody can give me some idea..? i really need your help! thanks!

  13. #13
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Kluang, Johor
    Posts
    2,367
    Rep Power
    249
    Well, the Apache, PHP and MySQL do run on Microsoft Windows. No problem at all.

    After your apache has been set up, your computer is already a web server. You can access ur local web server by using http://localhost , while other PC in the LAN can access your PC's web server using your PC IP address in the LAN (example: http://192.168.0.1 )

    For easy and trouble free installation, use: http://www.easyphp.org/

  14. #14
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    SoObHanG JhaYa
    Posts
    501
    Rep Power
    226
    Ada beberapa soalan yang hendak saya utarakan:

    -> CMS ko tu, untuk LAN ke WAN?
    -> KO dah install EasyPHP?

    <form name="jump">
    <select name="menu" onChange="location=document.jump.menu.options[document.jump.menu.selectedIndex].value;" style="border:1px #393F31 solid;color:#393F31;font:10px Verdana;font-weight:bold;" >
    <option value="0" style="background: #9CC8FE" selected>*SELECT-LINKS</option>
    <option value="http://www.gengturbo.org/" style="background: #FF0000">GENGTURBO</option>
    <option value="http://www.phixelgrafix.com/" target="new" style="background: #C6D607">PHIXELGRAFIX</option>
    <option value="http://dailydigital.phixelgrafix.com/" style="background: #FCBC45">OLD-BLOG</option>
    <option value="http://www.mesrahosting.net/" style="background: #FF99CC">WEBHOSTING</option>
    </select>
    </form>

  15. #15
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    Johor
    Posts
    772
    Rep Power
    233
    hek hek...
    best tul soklan ben. ade 2 maksud tuh.. hehehe pertanyaan dan sindiran. hehe tak gitu ben?
    I hate when:

    vBulletin Message:
    Sorry! The administrator has specified that users can only post one message every 60 seconds

Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. mintak tolong
    By hafiza in forum Website Programming
    Replies: 4
    Last Post: 28-04-2009, 02:28 PM
  2. Mintak Tolong
    By wan rabiah in forum Mamak Stall
    Replies: 3
    Last Post: 29-03-2008, 02:23 PM
  3. Mintak tolong
    By masrule in forum Graphic Design
    Replies: 12
    Last Post: 25-09-2004, 11:37 AM
  4. Mintak Tolong Sat
    By Waikiki in forum Mamak Stall
    Replies: 6
    Last Post: 12-02-2004, 03:45 PM
  5. mintak tolong
    By yhaffiz in forum Website Programming
    Replies: 5
    Last Post: 22-10-2003, 12:04 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112