Results 1 to 8 of 8

Thread: Tulis kod php?

  1. #1
    Join Date
    May 2003
    Location
    kelantan
    Posts
    32
    Rep Power
    0

    Tulis kod php?

    salamz semua....

    Aku nak tanya.....Aku dah download 'phpbb'.So,adakah aku mesti
    letak semua semua file phpbb yg aku 'extract' kat dalam
    c:/apache/htdocs/ ?

    -Lagi satu,untuk ubah/edit kodē php, aku perlu pakai apa?

    KEPADA YG PAKAR<sila beri tunjuk ajar>
    ::
    ::cybersix::

  2. #2
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Kamunting, Perak
    Posts
    640
    Rep Power
    211

    x pakar, just nak tolong!

    emm... aku pun baru lagi... tapi yg aku bole tolong cuma soalan 2...
    dr yg tok guru aku advise, guna le EditPlus... cari la dlm internet... baguslah... cari cracknyer skali!

  3. #3
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Kajang
    Posts
    121
    Rep Power
    218
    ok..
    soalan 1 tu..

    lepas download extract ke c:\apache\htdocs
    buat satu folder phpbb (contoh)
    masukkan file2 yg byk tu kat dalam folder tuh...

    nak install?
    http://localhost/phpbb/install/

  4. #4
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Kamunting, Perak
    Posts
    640
    Rep Power
    211

  5. #5
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    SoObHanG JhaYa
    Posts
    501
    Rep Power
    223
    tak mau try Woltlab Burning Board?

    http://www.wbbmods.com/ << WBBoard Mods
    http://www.woltlab.info/en/produkte.php << Download Wbb
    <form name="jump">
    <select name="menu" onChange="location=document.jump.menu.options[document.jump.menu.selectedIndex].value;" style="border:1px #393F31 solid;color:#393F31;font:10px Verdana;font-weight:bold;" >
    <option value="0" style="background: #9CC8FE" selected>*SELECT-LINKS</option>
    <option value="http://www.gengturbo.org/" style="background: #FF0000">GENGTURBO</option>
    <option value="http://www.phixelgrafix.com/" target="new" style="background: #C6D607">PHIXELGRAFIX</option>
    <option value="http://dailydigital.phixelgrafix.com/" style="background: #FCBC45">OLD-BLOG</option>
    <option value="http://www.mesrahosting.net/" style="background: #FF99CC">WEBHOSTING</option>
    </select>
    </form>

  6. #6
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Malaysia
    Posts
    1
    Rep Power
    0
    You can edit the documentroot in 'httpd.conf' located in the 'conf' folder in 'apache' to change the document root path.

  7. #7
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    275
    berbanding semua software server untuk php.
    saya lebih mengesyorkan EASYPHP www.easyphp.org
    ( MHR pun rekomenkan yang ini )
    cuma masalahnya agak sukar diinstall sebab interfacenya berbahasa german kalau tak silap )
    tapi itu jer.. selepas run.. korang boleh senang2 guna tanpa ada sebarang konfigurasi lain diperlukan. jua tiada sebarang masalah!

    tambahan pula ia boleh diintall dimana2 dir. seperti mana saya selalu menginstall di di C:\localhost ( senang dicapai :P )

    Php editor : berkenaan dengan software untuk editphp, selain dari editplus etc.. anda jua boleh mendownload HTML kit , php plugin included.
    boleh download di www.download.com ataupun di web ownernya www.chami.com .
    Terpulanglah kepada yang mana satu anda rasa sesuai dengan kehendak anda.

    Untuk mesej board pula, selain Phpbb, adalah lebih direcomendkan invisionboard di www.invisionboard.com ,
    namun selain itu anda jua boleh mencuba forum2 lain seperti xmbforum www.xmbforum.com , ikonboard (versiphp) dan bermacam2 lagi. Bolehlah dicari di www.hotscripts.com /section PHP / Message board.

    sepanjang pelbagai percubaan yang saya pernah test. saya dapati dari segi securenya ( free forum ware ) Invisionboard mendahului semuanya, iaitu dari segi Admin, dan tiada gangguan dari kesilapan template akan menggangu admin login. serta admin diasignkan dari main. contohnya, jika error di index, anda masih boleh masuk ke admin tanpa masalah dan boleh meneruskan penyelenggaraan. berbanding phpbb yang akan terbabit semua sekali.

    oklah.. panjang dah

    btw. selamat mencuba!

  8. #8
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Kamunting, Perak
    Posts
    640
    Rep Power
    211
    hujah yg amat menarik... jomlah memandaikan diri ngan PHP!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39