Results 1 to 7 of 7

Thread: Install PHP-Nuke Dalam Localhost

  1. #1
    Join Date
    May 2003
    Posts
    2
    Rep Power
    0

    Install PHP-Nuke Dalam Localhost

    hmmm.. aku ade masalah ni..

    aku dah installl php, mysql ver 4.0 ngan apache ver 2.0 ..... semua berjalan dengan lancar... aku nye php bleh jalan. aku dah bleh buat coding semua...

    masalahnye sekarang.... aku nak cuba try install phpnuke.

    memula aku xtract la phpnuke 6.5 masuk dalam folder htdocs dalam apache folder. Pastu ...aku install php-myadmin ver 2.50 (versi latest la.. aku letak dalam folder htdocs gak.).

    pastu bila aku cuba nak bukak dalam browser http:\\localhost\html\admin.html dia tak mau masuk la?? kenapa erkk??

    aku rasa mesti ade something wrong dengan fail config.inc.php ni kot....

    ade sape sape bleh bantu tak??? aku ni baru je beginner.

  2. #2
    Join Date
    May 2003
    Posts
    2
    Rep Power
    0
    masalah yang kat atas dah selesai.. aku tersalah letak nama database dalam config.php hmmm minor je ehehe

    tapi......... ni datang plak problem baru.

    aku dah cuba masuk admin.php pastu dia mintak password la.. aku dah enter dah.. pastu dia tunjukla admin menu yang ade add story, backup DB, preference semua tu.

    pastu bila aku klik kat salah satu menu tu.. dia kasik balik aku punye admin login (maknanya dia suruh taip balik login name ngan password... pastu dah taip dah.. dia masuk balik dalam admin menu)

    kira macam dia loop balik la.. maknanya aku takleh akses la admin menu tu. <--------ni problem ape ni???

    aku guna

    -apache 2.0.43
    -php 4.2.3
    -phpMyadmin 2.5.0
    -phpnuke 6.5
    -mySQL 4.0
    -OS windows XP Profesional

    apsal takleh aaa???

  3. #3
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Jail
    Posts
    228
    Rep Power
    231
    cuba check setting (config) pada preference. kalo takleh bukak, buka database guna phpmyadmin... try laa usha kot2 ada cookies setting...

  4. #4
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    melaka
    Posts
    1
    Rep Power
    0

    bantu aku..

    aku pun sama masalah ngan ko jgak --->>>
    pastu bila aku cuba nak bukak dalam browser http:\\localhost\html\

    xbleh nak masok /html...
    result page not found..

    nak buat camne erk??

  5. #5
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Putrajaya
    Posts
    60
    Rep Power
    150
    tue mslh mySQL x launch lg...cbe start kan dlue

  6. #6
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    JB
    Posts
    14
    Rep Power
    0
    Quote Originally Posted by cangssithra View Post
    masalah yang kat atas dah selesai.. aku tersalah letak nama database dalam config.php hmmm minor je ehehe

    tapi......... ni datang plak problem baru.

    aku dah cuba masuk admin.php pastu dia mintak password la.. aku dah enter dah.. pastu dia tunjukla admin menu yang ade add story, backup DB, preference semua tu.

    pastu bila aku klik kat salah satu menu tu.. dia kasik balik aku punye admin login (maknanya dia suruh taip balik login name ngan password... pastu dah taip dah.. dia masuk balik dalam admin menu)

    kira macam dia loop balik la.. maknanya aku takleh akses la admin menu tu. <--------ni problem ape ni???

    aku guna

    -apache 2.0.43
    -php 4.2.3
    -phpMyadmin 2.5.0
    -phpnuke 6.5
    -mySQL 4.0
    -OS windows XP Profesional

    apsal takleh aaa???


    dh enable COOKIE X pd IEXPLORER or aper2 browser hang pkai?

  7. #7
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    shah alam
    Posts
    110
    Rep Power
    179
    yg i tau 2 mende tu lar
    Mysql not started yet and cookies not enable.
    make sure your file is inside "www" folder

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Cara install Portal PHP NUKE, forum,phpbb dll
    By azdin in forum Website Programming
    Replies: 3
    Last Post: 17-12-2009, 10:05 AM
  2. PHP Nuke : Cemane Nak install
    By soleh in forum Website Programming
    Replies: 25
    Last Post: 09-05-2003, 10:15 AM
  3. camne nak tukar theme NUKE kat dalam portal server dk3.com
    By ahmadfuad in forum Website Programming
    Replies: 11
    Last Post: 08-05-2003, 04:55 PM
  4. camna nak install comunity php cth: phpbb kat dalam server ..
    By Rezats in forum Website Programming
    Replies: 17
    Last Post: 21-08-2002, 10:17 AM
  5. camner nak tuka theme dalam nuke??
    By sempoinyer in forum Website Programming
    Replies: 3
    Last Post: 03-04-2002, 09:26 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113