Results 1 to 5 of 5

Thread: camner nak deliver news ke webserver client?

  1. #1
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    kelumpol
    Posts
    5
    Rep Power
    0

    camner nak deliver news ke webserver client?

    aku keje ngan sebuah agensi berita kat m'sia ni. pada satu hari, ade client ni dier nak subscribe news drp kitorang. dier nak kitorang deliver news2 tersebut terus ke webserver diorang dalam format text/html....

    apakah method/konsep yg boleh aku gunakan dalam programming aku supaya client buleh pilih news yg dier nak melalui "News selection template" dan dan script yg di'execute' akan menghantar news2 yg telah dipilih terus ke webserver client...

    satu cara yang aku dah guna ialah:
    - buat script yg akan ftp kan file text/html news2 yg dipilih ke webserver client
    - script ni akan bermasalah jika connection ke webserver client slow atau connection timeout...

    ada cara lain tak...?

    preferred language: Perl
    platform : unix

  2. #2
    Join Date
    Aug 2001
    Location
    wherever
    Posts
    8
    Rep Power
    0
    takde sapa yg jawab ke?

    aku pernah buat pakai rsync..
    aku buat development kat satu server.. then production kat server lain.. so letihlah kalau aku nak ftp @ scp drpd server development ke server production.. so aku set every nite.. anything changes kat development automatically updated kat production... pretty simple actually

  3. #3
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    eRakan.Net
    Posts
    118
    Rep Power
    228
    diliver news terus masuk ke server dia?

    diorang tak takut masalah security ke hapa ke? i mean, we get direct access terus ke one of their directory... wow! pemalasnya..

    kes macamni tak pernah jumpak (or even terfikir...), cuma cara yang selalu orang buat ialah fetch news dari website kita ke website diorang sendiri... we just provide script untuk our customer on how to grab the news and to display it back on their website (use LWP::Simple).

    so, kita tak perlu update diorang, diorang pun tak perlu tertanya2 samada news dah update ke tidak... just give em the script dan kalau tanak berat sangat, letak dalam cron untuk grab news hourly.. or daily..

  4. #4
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    my-sahabat.org
    Posts
    20
    Rep Power
    0

    Talking

    a'kum,
    post pertama aku kat sini.. hope leh terima...

    ok, yg aku paham dari masalah vyruz... camna nak send latest news ke server client la ni....

    bak kata dingdang .... sucurity mmg 1st issue la.. jarang ada org nak bagi access ke folder diaorg ke server kecuali upload la... tapi upload saiz file limited n paling tension slow n selalu corrupt(kalau go through browser la) n kalau ftp satu hal lak utk vyruz nak buat tiap2 pagi.

    nak send ke client mmg satu hal.. kita kene sesuaikan ngan format yg client pakai... (maaf aku pun belum dpt idea utk masalah ni) .. cuma kalau dari client nak grab latest news dari server vyruz mmg x mustahil. mcm dingdang ckp kita fetch news dari source server.

    ok .. aku ada buat 1 script utk fetch latest news dari e-media.com.my.. x memerlukan LWP::simple ... just aku hanya perlukan link utk ke source yg dah disediakan oleh emedia. n kat server aku script tu aku dah sediakan 1 folder utk aku save kan semua latest news for that day. so.. bila user/pembaca open page yg view news tu, script tu akan check kat folder samaada ada ke tidak latest news depends on date. kalau x da dia akan fetch news tu dari emedia.com.my. kalau dah ada dia just ambik data yg dah ada. so webmaster x yah la kene manually update latest news... ok.. kat script tu ada virable utk aku setkan for every berapa jam dia kene amik latest news dari emedia.com.my. utk news yg dah lepas aku archivekan. incase kalau ada apa2 hal nanti. ..

    tu solutions yg aku jumpa utk fetch news la... actually aku dpt idea ni pun dari byk2 free script kat internet la ni.. cuma aku ubah utk suitekan ngan sku nyer surrounding.

    hope leh membantu ..... kalau lari dari tajuk asal.. sorry la..

    *ps.. kalau vyruz berminat just email or msg aku..
    me, myself & mbek

  5. #5
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    kelumpol
    Posts
    5
    Rep Power
    0
    memang betul apa yg ngko paham tu mbek... memang tu lah yg aku nak... thanks for the brilliance that you all gave to me...

    aku rasa cara ngko tu ok gak mbek.. nanti aku contact/msg ngko utk script tu.. thanks again!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. ftp client
    By nure83_ain in forum Mamak Stall
    Replies: 6
    Last Post: 23-09-2006, 07:10 PM
  2. how did u get ur very first client?
    By denian in forum Job Vacancies
    Replies: 6
    Last Post: 28-12-2004, 05:04 PM
  3. Dedicated Webserver?
    By lcf in forum Paid Hosting Discussion Forum
    Replies: 22
    Last Post: 22-04-2004, 02:36 PM
  4. camne nak buat Virtual Directory on webserver
    By silverX in forum Free Hosting Discussion Forum
    Replies: 0
    Last Post: 25-06-2003, 11:32 AM
  5. Setting personal webserver
    By mozaks in forum Website Programming
    Replies: 5
    Last Post: 12-04-2003, 12:23 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30