Results 1 to 8 of 8

Thread: first step

  1. #1
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    pantaiDALAM
    Posts
    1
    Rep Power
    0

    first step

    aku dah install phptriad....
    aku dah taip script pertama kat notepad.....
    lepas tu apa aku nak buat........????

    kalau html, lepas kita savekan ngan *.html, kita boleh tengok result automatik kat IE....

    kalau php kat mana????

    tolong tunjukkan satu persatu.......
    aku tak de basic langsung pasal programming.....
    html je....

  2. #2
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    Malaysia
    Posts
    23
    Rep Power
    0
    well, php is same as html. u save ur script as .php and then run it in IE. same as html...

  3. #3
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Kajang
    Posts
    121
    Rep Power
    226
    ok..
    kalo guna phptriad..

    kat c:
    ade folder nama apache...
    bukak folder tu...
    run apache.exe...
    pastu boleh close...
    dalam folder apache tu...
    ade folder htdocs...
    letakkan file xxx.php anda kat folder tu...
    kalo nak tengok file tu...
    bukak browser...
    taip alamat ni..
    http://localhost/xxx.php

    tu jer...
    kalo nak tengok run sql...
    start>porograms>php triad>run mysql

    ok tu jer...

  4. #4
    Join Date
    Feb 2002
    Location
    perlis
    Posts
    19
    Rep Power
    0
    nak tanya lagi memandangkan masjoko pun macam ana jugak.newbies gile.
    sebenarnya apa yg perlu utk kita runkan php macam kita run kan html.lebih kurang macam wysiwyg.kalau kita dlm phptriad memang banyak mende.so apa yg org biasa guna utk terer dlm php.

    2.tentang localhost tu camna?adakah seperti ini? c:\\apache\xxx.php?

    ok ..

  5. #5
    Join Date
    Apr 2002
    Posts
    21
    Rep Power
    0
    1) learn form mistakes.. syntax error ni bagus.. cuba jaya je..

    2) http://localhost/xxx.php
    fail xxx.php dok kat dalam c:\apache\htdocs\xxx.php

    er.. aku rasa aku macam tak menjawab soalan ko.. kekeke.. :P

  6. #6
    Join Date
    May 2002
    Location
    shah alam
    Posts
    13
    Rep Power
    0
    dload php ide utk editor
    knowledge sometimes not free

  7. #7
    Join Date
    May 2002
    Location
    shah alam
    Posts
    13
    Rep Power
    0
    terklik gege utk development lam windos letak semua fail nak test tu dalam /htdocs atau/htdocs/folder

    untuk suruh user luar test suh dieorang pegi dekat http://ip dinamik komputer.

    nak dapat ip ddinamik cara paling senang masuk irc /whois diri sendiri hhehee
    knowledge sometimes not free

  8. #8
    Join Date
    Feb 2002
    Location
    perlis
    Posts
    19
    Rep Power
    0
    i got it..
    utk mas joko..kalau nak senang install la easyphp.dekat www.easyphp.org.kalau ada masalah post kat sini.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 5
    Last Post: 03-03-2010, 12:31 PM
  2. One Easy Step To Building Credibility
    By nesrray in forum Search Engine Marketing
    Replies: 3
    Last Post: 01-10-2009, 03:11 PM
  3. Replies: 2
    Last Post: 18-09-2009, 11:37 PM
  4. Replies: 0
    Last Post: 18-04-2008, 12:19 AM
  5. 6 step Google Font with photoshop
    By calvynlee in forum Graphic Design
    Replies: 3
    Last Post: 03-05-2007, 08:41 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112