Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 22

Thread: Camner Nak Upload file .php

  1. #1
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Cyberjaya
    Posts
    9
    Rep Power
    0

    Camner Nak Upload file .php

    Terdahulunya saya nak cakap sorry lah kalau ada org dah post thread nie kat sini...

    Ok. Saya nak tau cam ner nak upload file PHP.

    dah guna ftp. Apa nak buat ngan file and directory dia.. camner nak bagi chmod.. tengok dalam dos ftp takder pun.. tak faham-tak faham.. otak dah binggung.. (Perut dah lapar)

    tolong ok...

    Yang Digital
    akmis

  2. #2
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    taman medan
    Posts
    7
    Rep Power
    0
    hah betol tu akmis..aku pun tak baper paham sangat ....Aper maksud chmod tue...dan camner nak buat dier..lepas tu..aku dah download apache web server ..tapi aku tak tahu macam maner nak gunakan dier

  3. #3
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    MLK
    Posts
    119
    Rep Power
    219
    chmod tu sebenarnya konsep dari sistem operasi UNIX, tapi linux dan yang sewaktu dengan nya jugak pakai, tapi kalau develop kat windows takyah pakai chmod2 nih.

    kalau tak faham bab2 ni, kena belajar slow2, cari kat www.google.com carik la keyword apa2, berkenaan chmod ke, upload ke. sure ada..



    cheers. ... r0kawa

  4. #4
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Cyberjaya
    Posts
    9
    Rep Power
    0
    Ok... jumpa lah apa tu chmod... kira cam file permission lah... tul ker? dalam XP ader kot.. select satu file pastu tekan alt+enter

    betul?

    Pastu dalam PHPinfo aku ader tulis safe-mode...

    aku nak try lah apa jadi kang... nak install nucleus.

    apa effectnyer terhadap script aku?

  5. #5
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    taman medan
    Posts
    7
    Rep Power
    0
    wei aku nak tanyer cam ner nak gunakan apache server tu...

  6. #6
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Penang
    Posts
    170
    Rep Power
    216
    chmod tuh adalah kebenaran utk supaya kita bleh ubah files utk creat database.
    kalau dalam ws_ftp rightklik pada files config pastuh kilk kat unix command chmod pastu check button bawah read only tuh skali.
    rasanya cam tulah ntuk set chmod

  7. #7
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Penang
    Posts
    170
    Rep Power
    216
    Zerocool ko download php triad .
    pastu ko install.
    lepas install ko copykan directory postnuke paste kat dalam htdocs .
    ko run kan apache dan mysql
    open browser dan type localhost/postnuke/html/install

  8. #8
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Kajang
    Posts
    121
    Rep Power
    220
    camne lak nak set kat hosting server...
    cth:
    PHPMyAdmin
    SQL
    ......
    adekah sama dgn setting dlm htdocs..??

  9. #9
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    Terengganu, Malaysia
    Posts
    32
    Rep Power
    0
    mysql server kita kena pastikan masa nak order hosting server tu... pastikan dia provide the service..
    kita takleh nak install sendiri.. kena server admin je yang install.. unless kita ada server sendiri.. pasang je mysql server sendiri..

    phpmyadmin biasanya akan diberi.. the most popular database management application. Betul tak? ada jugak application lain yang boleh guna untuk manage mysql server ni..

    Wassalam

  10. #10
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    dreamland
    Posts
    240
    Rep Power
    207

    Talking betul tu farhan

    korang kalau dah ader web server yang provide php mysql.. tak yah le gatal2 nak setting aper2...

    korang just bukak phpmyadmin 2 pastu create table yang mana2 patut.. set dier nyer passwords ngan username (ikut web hosting gak.. ader yang dah tetapkan ader yang tak)... pastu run ler php tu ikut address yang diorang kasi..

    nak upload fail php tu lak.. diorang dah sediakan ftp sendiri...
    senang citer korang cuma upload, create table.. pastu run.. itu aja...

    try la kat
    www.lycos.co.uk

    free siot
    ^_^ <== stay happy

  11. #11
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Kamunting, Perak
    Posts
    640
    Rep Power
    213
    MHR... x nak tolong solve ke?

  12. #12
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Kajang
    Posts
    121
    Rep Power
    220
    perghh..
    dah setaun aku post dlm ni..
    tau2 aku dah ade server sendrik.. hehehe

  13. #13
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    Terengganu, Malaysia
    Posts
    32
    Rep Power
    0

    Web server

    aku dh try pasang beberapa web server dlm comp. Aku rasa PHPtriap yang paling senang.. lepas install, terus siap sume, PHPMyAdmin, MySQL dh terpasang, ngan Apache skali.. Pastu just masukkan sume file dalam folder C:\apache\htdocs. PHPTriad ada control panel, untuk start apache ngan MySql server.

    yang perlu chmod aku pernah jumpa masa main ngan PHP just dengan Postnuke rasanya.. dia nak kita setkan permission untuk file config tu betul2. baru dia boleh masukkan setting dalam file tu.
    Perl susah, kena masukkan dalam cgi-bin, pastu kena chmod lagi.. kalau postnuke pakai perl, aku tak tau macam mana nk chmod sume file dalam folder tu.. bangak bangat..

  14. #14
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Kajang
    Posts
    121
    Rep Power
    220
    haa
    lagi satu phpbb

    tapi kalao kite tak set betul, die suh download file tu..
    then upload balik..

  15. #15
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    Terengganu, Malaysia
    Posts
    32
    Rep Power
    0
    ya btulll..

    ustazmalaya, dh ada server sendiri? tengah on kat mana skarang?

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. upload file
    By aaxeem in forum Website Programming
    Replies: 2
    Last Post: 13-08-2005, 01:53 AM
  2. Upload file
    By safprin in forum Website Programming
    Replies: 5
    Last Post: 24-03-2005, 02:19 AM
  3. camner nak upload mp3 kat site
    By crash-makers in forum Webmaster Tools
    Replies: 7
    Last Post: 05-06-2004, 05:26 AM
  4. upload file
    By nurulmajdi in forum Website Programming
    Replies: 21
    Last Post: 15-04-2004, 02:01 PM
  5. upload file via web browser
    By mbek in forum Website Programming
    Replies: 2
    Last Post: 06-04-2003, 11:19 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112