Results 1 to 11 of 11

Thread: cara nak buat website flexible..

  1. #1
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    johor,malaysia
    Posts
    14
    Rep Power
    0

    cara nak buat website flexible..

    aku ade pertanyaan pasal macam mane nak buat sesuatu web tu flexible (i.e:table/boxes stretch),mean bile kite taip content so that web tu akan nmpk still kemas n clean n tak messy.
    pasal besenye aku wat dari design dulu (i.e: using photoshop ntuk design, then aku slice n then generate jadi html)
    d prob is bile kite import masuk ke dreamweaver aku xtau camne nak masukkan content(text) dengan cara yang betul..adakah perlu insert layer or insert table dulu n then taip terus??
    satu lagi problem bile da masukkan text gne layer bile preview gne browser jadi messy content text padahal kat dreamweaver ok je..
    thanks to anybody yang bleh tlg or bg sebarang nasihat...

  2. #2
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    280
    kaslau guna layer, guna layer saja..
    kalau guna table.. guna table saja..

    saya nampak awak tak faham HTML. sebab tuh jadi masalah.
    cuba study dan fahamkan HTML..
    tiada jalan pintas.. selagi itu anda akan hadapi masalah berulang..

    biasanya create table dulu.. baru masukkan text kemudian.
    tapi kalau tak faham apa itu table pun tak guna gak.

  3. #3
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    johor,malaysia
    Posts
    14
    Rep Power
    0
    aku paham table tu ape..
    just besenye masukkan content gne layer je...
    sebab base dreamweaver aku base-design....

  4. #4
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    280
    what is base dreamweaver and base design?
    sorry.. dont understand.. i cant get it.

    tolong tulis dengan bahasa yang mudah difahami.. saya yang berbahasa malaysia ni pun tak faham apa yang anda tanya dan jelaskan.

    terimakasih.

  5. #5
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    johor,malaysia
    Posts
    14
    Rep Power
    0
    maksudnye aku tak stat dari coding dulu n tak stat dari table...
    just import design dari photoshop masuk terus dreamweaver as a template..hehe

  6. #6
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Shah Alam
    Posts
    46
    Rep Power
    0

    Smile

    Maksudnya ko terus slice dari photoshop/image ready dan save dalam bentuk html?

    kalau tak silap kalau ko bukak apa yang ko save tu dalam dreamweaver, dia akan jadi auto table dan layer kan? Dari situ ko kena guna css (kalau boleh) utk jadikan image tu jadi background image.. supaya ko dapat taip content atas dia. Dgn css, lebih flexible nak letak content ko bagaimana.

    Kalau boleh, jangan guna 100% WYSIWYG. Sebab apa? Sebab kalau ko guna 100% WYSIWYG, ko akan tgk ko punya template tu akan lari sana sini bila ko modify.. Dalam dreamweaver punya view memang akan nampak ok. Tapi bila ko view kat browser, ko akan sedih dan muram. Blajar guna coding. (make sure, u know what u do).
    regards,

    Blog : The Living Earendur

  7. #7
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    johor,malaysia
    Posts
    14
    Rep Power
    0

    owh...

    a'ah..camtu ar aku buat..wat css dulu ae..nnt aku praktikkkan..
    ptt ar messy je web content aku bile tgk kat browser..
    thanks ar marco polo...

  8. #8
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    280
    Oh.. that's the bad thing..
    dont do that..

    Sebab mmg dari photoshop, code dia akan messy.
    tambahan lagi jika versi photoshop anda adalah versi lama. ianya pasti tidak kene web standard.

    file2 yang diimport html dari photoshop selalu banyak image-image yang tidak diperlukan. Selain itu juga codingnya adalah terhad.

    sebab itu saya utamakan belajar HTML. Jika tidak, sampai bila2 pun tak dapat design web dengan baik ..

    ada perbezaan yang besar antara design yang cantik dan design untuk web. Cantik di photoshop belum tentu bagus untuk web..

    Untuk buat flexible with.. anda perluka pemahaman yang baik dalam TABLE atau DIV (css) . Baru boleh jadi. Ianya berkaitan antara variable : pixel dan percentage %
    contohnya :
    HTML Code:
    <!-- Ini untuk flexible, kalau resolution 1024, dia akan stretch table -->
    <table width="100%" bgcolor="#FF9900">
    
    
    <!-- Ini pakai DIV, clean code css, web 2.0 --> 
    #flexi  {
          width: 100%;
          margin: auto;
          background-color: #FCFCFC;
    }
    
    <!-- diatas antara style tag, dibawah gunakannya -->
    
    <div id="flexi">
    Bla bla bla blaa.. <br />
    Belajarlah HTML kerana ianya amat senang<br />
    Orang yang malas belajar HTML adalah orang yang lemah :D
    </div>

    rasanya perkara ni sudah dibincangkan lama dulu. CUba guna fungsi carian yang ada diforum ..


  9. #9
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    johor,malaysia
    Posts
    14
    Rep Power
    0
    owh..thanks ar mystic..nnt aku try search mane2 thread yang berkaitan...

  10. #10
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Shah Alam
    Posts
    46
    Rep Power
    0
    maksudnye aku tak stat dari coding dulu n tak stat dari table...
    just import design dari photoshop masuk terus dreamweaver as a template..hehe
    Ha.. Nampaknya, mysticmind dah kasi penerangan dengan coding sekali. Bagus sungguh nasihat mysticmind tu.
    regards,

    Blog : The Living Earendur

  11. #11
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Penang
    Posts
    1,781
    Rep Power
    10
    Yes, cakap mysticmind betul sekali.

    Start la dari HTML+CSS first, and it would be an advantage if you can read PHP code too.

    A good and simple place to start is HTML and CSS Tutorials, References, Articles and News - HTML Dog

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 11
    Last Post: 05-10-2008, 11:54 AM
  2. Contoh quotation buat website
    By narutokun in forum Mamak Stall
    Replies: 4
    Last Post: 11-01-2008, 01:41 AM
  3. Sape tau cara buat cecair glow in the dark?
    By azhar82 in forum Mamak Stall
    Replies: 6
    Last Post: 30-08-2007, 11:37 AM
  4. nak buat radio kat website
    By airiz in forum Webmaster Tools
    Replies: 6
    Last Post: 27-05-2006, 08:57 PM
  5. cam na nak buat website SMS
    By asetar in forum Website Design
    Replies: 5
    Last Post: 21-03-2004, 09:28 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32