Results 1 to 3 of 3

Thread: tolong sket pasal style...

  1. #1
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Johor Bahru, Malaysia
    Posts
    41
    Rep Power
    0

    tolong sket pasal style...

    hmm aku nak bantuan sket.. sesapa sini tahu tak coding untuk load CSS file baru.

    katakan by default aku pakai Orange.css .... theme site aku warna orange. so user bleh pilih theme lain... katakan... Black..
    so dia akan load black.css....

    sesapa ader coding untuk ni tak?.....

  2. #2
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    ttdi
    Posts
    130
    Rep Power
    225
    sebenarnya, benda ni boleh buat guna html/javascript saja, tak payah guna php.

    under html, guna 'alternate stylesheet', contohnya:
    Code:
    <html>
    <head>
       <title>...</title>
    
       <!--default css:-->
       <link rel="stylesheet" href="orange.css" type="text/css">
    
       <!--alternate css:-->
       <link rel="alternate stylesheet" href="black.css" type="text/css" title="black">
       <link rel="alternate stylesheet" href="blue.css" type="text/css" title="blue">
    </head>
    ....
    kalau orang guna browser macam firefox atau mozilla (maybe opera jugak), ada option dalam browser utk switch the stylesheet (under menu View->Page Style utk firefox). malangnya, IE tak ada option ni (afaik)

    atau alternatively, guna javascript utk switch style. personally saya guna script dari website alistapart.com: http://www.alistapart.com/articles/alternate/
    atau http://www.alistapart.com/articles/n4switch/ (utk bagi compatible dgn netscape 4). dalam article tu dia explain everything so no use kalau saya repeat kat sini

    good luck!

  3. #3
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Johor Bahru, Malaysia
    Posts
    41
    Rep Power
    0
    ok... thanks.. cara ni mudah.. thanks alot

    sebab kita tnegah testing code sendiri... dalam php.. still ader prob sket..... dah working nanti aku akan post tutorial tu

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Tolong pasal laman web
    By kaiba910 in forum Webmaster Tools
    Replies: 25
    Last Post: 16-01-2009, 08:45 AM
  2. Tolong pasal nak buat laman web.
    By kaiba910 in forum Webmaster Tools
    Replies: 19
    Last Post: 14-09-2006, 02:17 PM
  3. chart... tolong sket...
    By ridz_021 in forum Website Programming
    Replies: 4
    Last Post: 08-02-2006, 01:19 PM
  4. tolong komen pasal web n pc MIMOS
    By marikh in forum Websites Review and Suggestion
    Replies: 9
    Last Post: 16-02-2005, 12:22 PM
  5. Mintak Tolong Pasal Potong Grarik ke TABLE??
    By GGG in forum Graphic Design
    Replies: 9
    Last Post: 24-09-2003, 06:18 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112