Results 1 to 13 of 13

Thread: What's the difference between Flash and Director

  1. #1
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    ttdi
    Posts
    130
    Rep Power
    219

    Question What's the difference between Flash and Director

    boleh tak aku import flash animation ke director and vice-versa? aku dah try director, dia nyer tools lagi banyak and probably (IMO) lagi senang nak guna....

    soalannya, action script flash ngan director pun sama gak ker? i notice dalam director, diorang panggil 'behaviour script' or something like that, not action script... is it the same, or is it more advanced?

    soalan ni dituju kepada sesiapa yg dah try director dengan mendalam... aku baru try sekali jek...

  2. #2
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Port Dickson
    Posts
    105
    Rep Power
    219

    Perbezaan Pertama!

    Bahasa pengaturcaraan Director = Lingo
    Bahasa pengaturcaraan Flash = Actionscript

    yang lain tanye mistik..takpun chajween...hehehe.

  3. #3
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    272

    ermm

    The different is..
    kalau tak salah aku laa..
    sebab aku tengok skit jer direktor nih.. banyak serabut..

    Memula cam Napi cakap tuh ar.. bhs dier.. AS ngan Lingo..

    Then Director mostly for CD presentation.. ada orang cakap ia lebih mudah bebanding flash bagi kerja seperti ini..

    Flash adalah jauh simple dan mudah.. bagi aku arrr...
    ada dua sebab aku kurang suka guna direktor..

    1. Sebab File dier BESAR..

    2. Interface workspace dier serabai.. banyak sangat..

    Xtra :Sebab aku tak der CD WRitter.. hehehehehe...

    Kalau nak pilih.. aku tetap prefer flash..
    :: user dier ramai dan mende nih pun laju gak berkembang.. makin banyak plak bende tambah..Source pun banyak..

    But kalau ko serius nak keje lam bidang nih.. study semua skali.. lagipun director mmg meluas gak penggunaannya...
    Flash sendiri asalnya adalah lanjutan dari director yang telah dipisahkan.. Timeline dalam Director lebih kurang sama ngan Flash.... banyak yang sama sebenarnya..

    ok arr.. kalau nak power lagi.. tanya kat chajween.

    calozzz
    Last edited by mysticmind; 03-08-2001 at 12:46 AM.

  4. #4
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Port Dickson
    Posts
    105
    Rep Power
    219

    Post Sejarah Dulu-Dulu

    Director dan Flash..

    Alkisahnya, Director ni adalah salah satu DATUK kepada multimedia...dia first developed untuk Apple Mac pada awal tahun 80an.

    Pada 1994, Director dikeluarkan untuk DOS/Windows.Sejak 1995 Director punya player dikenali sebagai shocwave player.

    Masa ni director ni memang jaguh handalan dalam arena dia....
    sehingga pada satu hari datanglah pendekar baru keluar dari gua yang kecik..Future Splash.Apabila Future Splash ni macam menggugat Director..dengan lantas Macromedia membelinya.

    Microsoft adalah pemangkin yang telah menge"TOP"kan Future Splash.Sebab dia guna FS ni untuk website dia pada tahun 1996...masa tu orang masih pakai gif ngan jpeg.

    Sekian.secara ringkasnya sejarah director dan flash...

  5. #5
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Port Dickson
    Posts
    105
    Rep Power
    219

    Perbezaan Kedua.

    Perbezaan Networking.

    Director-Gempak (Network gaming boleh buat/Chatroom dll)
    Flash-Basic XML (banyak feature yang tak masuk lagik.)

  6. #6
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Port Dickson
    Posts
    105
    Rep Power
    219

    Kalau lah nak pilih...

    OK..antara flash ngan director bila nak pilih nilah ciri-ciri yang akan dipertimbangkan.

    Satu - Penggunaan Meluas Ke tak?
    ------Macromedia punye statistik--------------
    Pengguna Flash Player=321,611,930
    Pengguna Shockwave Player=188,741,210
    -------------------------------------------------------

    Dua - Kos
    ---------------------
    Flash $399
    Director $999
    ---------------------
    Sebab apa harga lagi mahal?sebab;
    Director mempunyai ciri-ciri yang lebih baik dari flash.
    Contohnya:Bahasa Lingo lagi kaya penggunaannya.Pastu banyak prebuilt behavior and Scripts.(Benda ni aku jamin mesti keluar kat Flash6 akan datang..kekeke..)

    Banyak designer guna Flash sebab dia ada kedua-dua fungsi yang saling memerlukan iaitu nak image editing/creation dan platform interaktif.Harga mahal director masih takleh lawan ciri ni...

    ok that's it.

  7. #7
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    ttdi
    Posts
    130
    Rep Power
    219

    Smile

    thankyou...thankyou... aku dah paham dah sekarang...

    so director guna Lingo... dan bahasa ni 'lagi kaya penggunaannya'... so maknanya boleh buat lebih banyak benda dengan director ni, berbanding dengan flash? contohnya macam game2 yg quite advanced, eg: RPG?? boleh tak buat?

  8. #8
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    somewhere on planet earth
    Posts
    8
    Rep Power
    0
    as-salam ....


    Flash is VECTOR Based Graphics


    Flash is suitable for WEB and OFFLINE Media


    Flash is MORE FUN
    Last edited by ChajweenAiman; 03-08-2001 at 02:44 PM.

  9. #9
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    ttdi
    Posts
    130
    Rep Power
    219
    wei, besornyeee......

    but i agree with u man.... its just that my lecturer tak kasik guna flash for any of our multimedia projects....(can u believe that)... that's why i asked about director....

  10. #10
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    somewhere on planet earth
    Posts
    8
    Rep Power
    0
    as-salam ...


    maaf ... sebab saya guna teks besar ...


    sebab nak highlite VECTOR GRAOHICS tuh ...


    ok ... Vector Graphics nih ... GOOD FOR PRINTING ...


    jadi ... kekadang tuh ... bila kita buat SITE (contoh) ... musti ada gak nak PRINT ...


    Vector Graphics nih lagi LAWA output Prnting QUALITY dia ... kita leh ENLARGE kpd brape saiz yg kita nak ... IMEJ tuh still OK ... dak pecah, distort atau JAGGED ...



    tuh je yg saya nak cakap ... wassalam

  11. #11
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    somewhere in middle earth
    Posts
    67
    Rep Power
    205

    tambahan je

    memang ade byk besa antara flash dan director... macam jugak antara word dengan powerpoint.. walaupun kita boleh hasilkan benda yang sama tapi fungsi asasnya adalah bebeza... flash lebih menyokong vektor dan director lebih menyokong bitmap grafik tapi masih lagi boleh tukar... tapi secara mudahnya aku cakap director lebih power daripada flash sebab flash boleh masuk dalam director tapi director xboleh masuk dalam flash...

    Tapi satu le yang aku x puas ati sebab macromedia suka buat bahasa pengaturcaraan yang berbeza untuk setiap perisiannya walaupun aku faham sebab cara nak guna setiap perisiannya xsama...

    ps: ade byk benda lagi yang aku boleh ungkit pasal perbezaannya tapi malas ler... byk sangat

  12. #12
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1
    Rep Power
    0
    Senang citer.. Director ni guna utk animation yg berat2 macam CD pembelajaran utk budak2 ke.. Buat dictionary ke.. dll

    Flash lak.. animation yg simple, ringkas dan best...

    Ok tak pendapat aku.....

  13. #13
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    not here
    Posts
    74
    Rep Power
    186
    actually director ni macam media integrator. dari text, bunyi sampai videa dia boleh compile sit in satu sekerin. back then flash just mampu buat animation untuk web n takde keupayaan camni. so director banyak digunakan sebagai penyelesaian multimedia.

    makin lama, flash dan director makin evolve. dengan Lingo, director jadi lebih interactive. macam tu jugak bagi flash bila actionscript diperkenalkan. dan flash berkembang lagi pesat berbanding director sampaikan mampu untuk handle file movie dan juga sebagai interface applikasi internet.

    mungkin beza dia yg paling ketara dekat bahagian runtime kot tak berapa pasti pulak pasal tu.. kene bukak kitab balik camni..

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Difference between html and dhtml
    By neeraj in forum Website Design
    Replies: 27
    Last Post: 21-05-2014, 01:13 AM
  2. Difference between http:// and https://
    By ladycooper in forum Website Design
    Replies: 2
    Last Post: 07-10-2009, 08:52 AM
  3. Where is the difference between ID and CLASS?
    By kaisology in forum Website Programming
    Replies: 10
    Last Post: 27-03-2008, 07:36 AM
  4. what is the difference between trackback and ping?
    By ladyfiesta in forum Blogging Discussion
    Replies: 3
    Last Post: 09-05-2007, 03:59 AM
  5. *Attention* Help needed using Director 8.0
    By mooky in forum Website Design
    Replies: 5
    Last Post: 29-08-2002, 01:39 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37