Results 1 to 7 of 7

Thread: flash page ?

  1. #1
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    JB
    Posts
    26
    Rep Power
    0

    flash page ?

    Ada sesapa boleh tolong tak. aku guna macromedia mx version. dalam dreamweaver aku import flash tapi bila preview takda keluar pun. kena ada plugin ker,camana? lepas tu macamana nak bagi bila orang buka kita punya web yg ada flash tu cepat sikit loading dia macam website limpbizkit.com tu.

  2. #2
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    278
    saya kurang pasti tentang dreamweaver MX..
    tapi yang saya tahu.. sebaiknya fahami HTML code tu. supaya tak menghadapi masalah remeh macam nih..

    btw.. try tengok dalam MENU + INSERT + MEDIA = FLASH OBJECT ( atau sepertinya ).. selalunya kalau takder dalam toolset dia tuh.. dia mesti ada kat menu.

    Lazimnya kod2 asas untuk memasukkan flash hanyalah mengunakan tag <*EMBED SRC="url"> .. tapi bila nak matikan certain function cam right klik zoom dsbg baru diset gune OBJECT.

    ---------------

    Mempercepatkan loading?..
    ini adalah berkaitan sejak dari PERMULAAN lagi.
    merancang pembinaan flashmovie tersebut. Baik samada dari gambar/pengunaan jpeg , sound dan sebagainya.

    namun begitu ia juga bergantung kepada kepantasan server anda. kalau pun movie cepat.. tapi line server lambat tak guna juge.. dan juga line internet anda .. walau bagaimanapun faktor terbesar kepantasan loading adalah movie itu sendiri.

    1. Elakkan Mengimport Banyak JPG ( diBMPkan sebenarnya dalam flash )
    2. Elakkan pengunaan banyak sangat Scene.
    3. Jika banyak subject nak dimasukkan.. call guna load Movie Clip.
    4. Kalau sound dimasukkkan sebagai latar.. pilih sebagai streaming sound samada dengan cara load berasingan atau attach sound.
    5. Elakkan terlalu banyak tweening motion..

    selamat mencuba


    <embed src="http://geocities.com/mysticdreamworks/myxsp.swf" width="84" height="61">

  3. #3
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    In a house...
    Posts
    208
    Rep Power
    215

    Cool

    aloo... haa... nih nak komen.. untuk percepatkan loading senang je.. seperti komen kat atas tu la.. lagi satu.. bahagikan flash-flash item kepada beberapa bahagian... lagi satu... boleh juga gunakan preloader.. macam limpbizkit.com tu buat dia gunakan preloading yang sedikit kerana gambar yang dilakukan adalah dalam bentuk vector dan diperbuat dari flash.. dia tidak mengimport ape-ape jpg/bmp/gif dan sebagainya graphic format. Ehh ada graphic format.. silap lak.. ada tapi sizenya adalah kecil (lihat background flash kat website tu...) jadi tidak menambahkan beban pada server.. Saya cadangkan penggunaan preloader adalah yang terbaik.. kerana memberitahu pengguna yang site sedang didownload dan bukannya tidak berfungsi....

    Untuk tidak dapat lihat flash yang dibuat gunakan dreamweaver tu.. cek maklumat flash plugin untuk IE/netscape yang digunakan.. jika flash yang digunakan adalah versi 6.0/MX, tiada paparan akan dijanakan jika plugin adalah versi 5.0 ke bawah.. untuk menyelesaikan perkara ini, anda boleh install Flash MX ke dalam pc.. jadi flash plugin akan secara automatik diupdatekan... jika tidak mahu demikian.. enablekan active X anda.. kalau tak silap aku la.. pastu masuk macromedia.com dan updatekan flash.. kalau tak berhasil..ada certain things yang perlu enable utk browser tu boleh updatekan plugin.. kerana pernah berlaku kat tempat aku keje ni.. sebab takutkan virus sangat2.. semua di disable.. bagus memang bagus.. tapi awat paranoid sangat bila ada antivirus? hehe.. mesti ada ape-ape kat pc tu disimpan.. (XXX kot? hehehehe).. anyway.. good luck! KAlau ada ape-ape aku leh bantu.. PM je aku or mail je...

    Adiosss.. chiawwzzz!
    <b>A</b>bg<b>C</b>ooL<br><i>Cool as you can be</i>

  4. #4
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    c:/temp
    Posts
    1
    Rep Power
    0
    nak cepatkan flash?
    mmm...kene ader strategi, pecah2kan movie tu kpd beberapa bhgn, buangkan img/grphc yg tak gune lam library dsb....
    gitu ler....lain cara...takder kot...
    kecuali la skang nih org wat optimizer ntuk flash...

  5. #5
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    SoObHanG JhaYa
    Posts
    501
    Rep Power
    227
    kalau nak lagi cepat... jangan guna flash.
    <form name="jump">
    <select name="menu" onChange="location=document.jump.menu.options[document.jump.menu.selectedIndex].value;" style="border:1px #393F31 solid;color:#393F31;font:10px Verdana;font-weight:bold;" >
    <option value="0" style="background: #9CC8FE" selected>*SELECT-LINKS</option>
    <option value="http://www.gengturbo.org/" style="background: #FF0000">GENGTURBO</option>
    <option value="http://www.phixelgrafix.com/" target="new" style="background: #C6D607">PHIXELGRAFIX</option>
    <option value="http://dailydigital.phixelgrafix.com/" style="background: #FCBC45">OLD-BLOG</option>
    <option value="http://www.mesrahosting.net/" style="background: #FF99CC">WEBHOSTING</option>
    </select>
    </form>

  6. #6
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    JB
    Posts
    26
    Rep Power
    0

    Hmmm

    Camana lak nak buat Preloader ngan optimizer ha ? aku cuba gak buat tulisan yg berpusing saja dan letakkan dalam web. tak keluar gak lah. masalah flash mx kot atau dreamweaver mx.

  7. #7
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    -lostworld-
    Posts
    102
    Rep Power
    225
    tulisan berpusing tu, ko buat dari flash ke...
    kalau buat dari flash, masa publish tu....., publishkan sekali .swf dan .html

    lepas tu... try preview kat browser...., kalau boleh nampak.. maknanya ko punya flash dan plugin ok... takde masalah..

    kalau tak boleh gak..... install sekali lagi flash MX tu....

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Keep Track of your on page and Off page SEO
    By altax in forum Webmaster Tools
    Replies: 2
    Last Post: 11-12-2009, 01:38 PM
  2. Chinese character flash card page working OK?
    By Seanie in forum Websites Review and Suggestion
    Replies: 1
    Last Post: 06-08-2009, 04:59 AM
  3. modify web page
    By lighching in forum Website Design
    Replies: 7
    Last Post: 25-11-2004, 04:02 PM
  4. Flash intro page
    By Spiderman in forum Other Webmaster-related Services and Promotion
    Replies: 2
    Last Post: 02-10-2004, 08:24 AM
  5. Professional Flash Website Logo Flash Intro Template as low as $5
    By awiekupo in forum Other Webmaster-related Services and Promotion
    Replies: 0
    Last Post: 18-10-2003, 04:15 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112