Results 1 to 5 of 5

Thread: elakkan daripada guna static text

  1. #1
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    somewhere in middle earth
    Posts
    67
    Rep Power
    205

    Lightbulb elakkan daripada guna static text

    dalam korg nak hasil flash movie yang ade banyak text seperti maklumat terkini ke atau ape-ape pun yang terdiri daripada banyak perkataan korg x digalakkan guna static text sebab nanti flash akan compile benda tu jadi lebih berbentuk image sebab dia akan guna anti-alias ... sebab tu nanti korang punya text nampak kabur... cam AbgCool punya website tu... sebaiknya aku cadangkan guna dynamic text walaupun korg xgunakan ape-ape variable....

    static text ini lebih sesuai untuk buat heading text atau tajuk je....

  2. #2
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    cyberjaya
    Posts
    38
    Rep Power
    0
    yup setuju..
    nak nak kalau karangan panjang..
    kalau dynamic text leh cut and paste kat doc..
    senang nak baca...maklum flash nak baca bukan best sangat..
    The FORTUNE is in the LIST.

  3. #3
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    273
    tak jugak
    salah tuh..
    gunakan dynamic atau static pada tempat yang patut.

    adakalanya bagus guna statik dari dynamic dan sebaliknya..
    jika korang mengunakan dynamic text.. pastikan text tuh adalah standard atau mana2 pc pun ada..
    kalau tidak dia akan tukar kepada default font. .selalunya times new roman. yearks!

    and if u punyasite tuh banyak contents. nak mungkin boleh bagi orang copy.. untuk simpan .. eloklah pakai dynamic.

    selain itu jugak.. dynamic text bleh dikecilkan tak pecah.. tapi kalau statik .. kalau kecik hancur..

    so gunakan pada tempat yang betul ok?
    bukan tak bagus.. tapi kedua2nya ada kelebihan masing2.. camtuh

  4. #4
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    217
    yup ... btol tuh .... masalah dengan dynamik teks ni susah sket ....

    size font dynamik text takkan diubah secara automatik kalo kita ubah size movieclip yang ada DT .... tak kira samada tu resolution 800x600 kaa atau 1024 kaa .... semua sama besau .... nanti tak lawa la design .....

  5. #5
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    In a house...
    Posts
    208
    Rep Power
    209
    hehehe... nih aku nak kasi tau.. seperti di beritahu mysticmind dan kuman... ada kegunaan static dan dynamic text.. memula sekali pahamkah anda maksud dynamic dan static text tu? dynamic text tu maksudnya dinamik.. takkan berubah sebab dia dynamic dan maintain je.. tapi static text nih dia static.. dia takkan berubah.. maknanya macam melekat je la.. so kecik ke besau ke image dia follow original size dia.. so kalau 'canvas' (mungkin bukan perkataan sesuai) dikecilkan.. dia pon ikut kecik... dan seperkara lagi dynamic text besau bit size dia berbanding static... tapi kalau takmo kekaburan pada text.. guna pixel text... sebab dia ikut pixel bukan ikut kesedapan seperti banyak2 font2 yang ada or bleh dikatakan stylistic text nih.. so kena paham kenapa guna static dan dynamic... kalau nak yang tak kabur.. gunakan pixel text... try dulu cryno tiada masalah kegunaan static or dynamic text... make sure bacaa spesifikasi website tu.. tgk resolusi kegemaran (recommended resolution)

    utk mohdazra... dynamic atau static text boleh di cut and paste... ada setting utk text tersebut yang membolehkan ianya di cut and paste... macam biasa buat cut and paste je? hehehehe jgn menciplak sudah ahaks! so .. utk cut and paste.. sila check text nyer settings utk dynamic dan static text..


    ciawzz...
    <b>A</b>bg<b>C</b>ooL<br><i>Cool as you can be</i>

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Get Advantage From Static Clings!
    By muqtada123 in forum Other Webmaster-related Services and Promotion
    Replies: 1
    Last Post: 15-10-2011, 10:31 PM
  2. Sticky Without Stickiness: Static Clings
    By muqtada123 in forum Other Webmaster-related Services and Promotion
    Replies: 0
    Last Post: 03-07-2009, 06:29 AM
  3. Replies: 0
    Last Post: 31-01-2009, 02:13 AM
  4. The Myth: SEO for Static VS Dynamic URL
    By wingwp in forum Search Engine Marketing
    Replies: 3
    Last Post: 03-12-2007, 08:01 AM
  5. Static or Dynamic?
    By azren in forum Website Design
    Replies: 10
    Last Post: 03-12-2004, 10:36 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32