Results 1 to 10 of 10

Thread: Cam mana nak insert avi or mpeg file dalam swish ?

  1. #1
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    Melaka
    Posts
    27
    Rep Power
    0

    Cam mana nak insert avi or mpeg file dalam swish ?

    help me,

    cam mana nak masukkan avi, mpeg or ape2 movie using swish?
    boleh ke tak?
    sebab aku pun baru jer berjinak2 dgn swish...

    pls...
    ::digital metal ::
    ::No retreat, no surrender::
    www.xpdc.cjb.net >> The Ultimate XPDC Website 2002.

  2. #2
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    somewhere in middle earth
    Posts
    67
    Rep Power
    207

    Wink boleh ke???

    tah le pasal aku pun bukannya expert sgt tentang swish tapi aku rasa Swish 2.0 pun still xdapat tampung mpg... Flash MX pun baru memperkenalkan penggunaan avi dgn mpg... kalu swish 2.0 dah boleh buat tu kira tergugat ler Flash MX sebab swish 2.0 keluar lagi awal daripada Flash MX...

    so, cadangan aku belajar ler guna flash mx lagi senang cerita kalu nak guna avi atau mpg... xpun guna cara primitif but capture frame dulu lepastu just import grafik tapi dia punya gambar sangkut-sangkut ler...

  3. #3
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    . Kay Elle .
    Posts
    41
    Rep Power
    0
    memang.. swish tak leh nak masukkan avi atau mpeg.. Guna flash jer.. lagi senang! Ok?
    http://www.zero-exit.com/acfk/acfkeuphoria.gif
    .:: Once you are in.. there is no exit ::.

  4. #4
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    Melaka
    Posts
    27
    Rep Power
    0

    macam mana nak create auto run utk swish ?

    macam mana nak create auto run utk swish ?
    a'kum and good day,


    aku nak buat cd interactive pakai swish...
    la ni masalahnya aku tak dapat create
    autorun cd utk "run" kan aku punya
    swish presentation...

    tolong aku sket...

    perlukah aku tukar swish kpd flash..lepas tu create .exe
    or just create autorun swish tu..???
    ::digital metal ::
    ::No retreat, no surrender::
    www.xpdc.cjb.net >> The Ultimate XPDC Website 2002.

  5. #5
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    C:\Windows\System32\DirectX (NT) ; C:\Windows\System\DirectX (32)
    Posts
    23
    Rep Power
    0
    Sape kata tak boleh add avi atau mpeg kat swish ?
    Gunakan VCDCutter utk asingkan bunyi dan movie.
    Convert Mpeg(movie only) > *.gif atau sebagainya.
    Aku gune Animation Shop 7.04 Anniversary Edition.

    Pastu, dalam SwiSH, add semua kepingan tadi, covert > Sprite.
    Insert 'Place' action kat setiap timeline frame.
    Insert Play Sound action kat frame ko nak suara kuar.

    Import sound drpd hasil pengasingan menggunakan VCDCutter tadi.

    U'r Done!

  6. #6
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    somewhere in middle earth
    Posts
    67
    Rep Power
    207

    xsama ler...

    tu bukan masukkan avi atau mpg dalam fail swish... tapi adalah fail *.gif... mana plak sama tu... ade ke org buat fail gif untuk video fail... gif hanya sesuai untuk animasi ringkas untuk pembangunan web... ni dah salah konsep nie DirectX... macam le yang aku ckp sebelum nie guna capture frame dan tukar kepada fail grafik cam bitmap ke gif ke ataupun jpg tapi tu dah bukan lagi fail avi... lagi kalu dah pisahkan sound dan animasi macam cara yang ko buat tu streaming dia bergantung kepada prosesor komputer so camne pun susah nak dapatkan situasi yang grafik dan sound yang selari...

    xcaya cuba try hasil swish tu kat komputer dekat cc... sure lari punya....

    ok untuk soalan alfitri tu cuba check kat dalam persembahan multimedia punya thread sebab aku dah jawab dalam tu... malas le nak ulang balik....

  7. #7
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    C:\Windows\System32\DirectX (NT) ; C:\Windows\System\DirectX (32)
    Posts
    23
    Rep Power
    0
    Ahaksss aku faham ko lebih bijak.

    Ok anggap mpeg tu satu source utk ko masukkan dalam web.
    Tak salah kalau ko cuba utk menyelaraskannya utk mencapai satu hasil yg sama.

    Aku cuma bagi idea. Sebab, mmg swish tak support mpeg setakat nih, tapi, kita cuba sesuatu utk dapat kan hasil.

    Seorang developer akan cuba menyesuaikan sesuatu utk mencapai satu hasil yg diingini.

    Sekian, wassalam....

  8. #8
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    somewhere in middle earth
    Posts
    67
    Rep Power
    207

    betul tu

    tak boleh dinafikan developer sepatutnya membuka fikiran diaorang untuk pelbagai cara... cara ko untuk gunakan gif tu xsalah cuma kita sebagai developer harus faham dan dapat kesan kelebihan dan kekurangan setiap kaedah yang kita gunakan ...

    macam gak kalo kita guna avi atau mpg walaupun animasi dan sound dia lebih selari tapi saiz fail dia besar tak macam guna gif dan sound mp3... so it up to the developer...

    yang aku nak tekankn sebelum nie ialah tentang istilah yang digunakan sebab takut nanti ada yang terkeliru... tu je

  9. #9
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    C:\Windows\System32\DirectX (NT) ; C:\Windows\System\DirectX (32)
    Posts
    23
    Rep Power
    0
    Erm, thanx bcoz u can understand.

    Okies.

  10. #10
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    somewhere in middle earth
    Posts
    67
    Rep Power
    207

    Thumbs up beeritaaa tergemparrrr

    orag korea buat filem animasi guna flash dan illustrator...

    maklumat lanjut check majalah gempak isu-15 sept 2002


Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Ingin tukar mpeg kepada VCD
    By gnesop in forum Webmaster Tools
    Replies: 8
    Last Post: 10-09-2005, 02:54 AM
  2. XML : macam mana nak insert new record?
    By therion in forum Website Design
    Replies: 21
    Last Post: 23-04-2005, 09:20 AM
  3. mcm mana nak tau server mana suport WAP
    By xhensem in forum Website Design
    Replies: 4
    Last Post: 11-06-2004, 06:13 PM
  4. SWiSH v2.0..
    By Y431D in forum Website Design
    Replies: 25
    Last Post: 18-08-2003, 09:41 AM
  5. 2 script DHTML dalam satu page,macam mana?
    By dark^Ki||eR in forum Website Design
    Replies: 5
    Last Post: 14-06-2003, 11:00 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112