Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 23

Thread: Multimedia Presentation

  1. #1
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    KL
    Posts
    95
    Rep Power
    215

    Cool Multimedia Presentation

    Software apa yang paling sesuai untuk buat multimedia presentation. Aku kena buat utk opening ceremony. Presentation dalam masa 5 minit pasal organisasi aku. Aku dah try guna Flash + Swish + audio file dulu, hasilnya tak memuaskan sangat sebab grafik jadi slow dan sangkut-sangkut.

    So, ada cadangan ???

  2. #2
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Jail
    Posts
    228
    Rep Power
    226
    try buat movie dari file flash tu(export ke avi)

    yang jadi sangkut2 tu selalunya sebab cpu slow...

  3. #3
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    SoObHanG JhaYa
    Posts
    501
    Rep Power
    226
    Yup... Guna Flash Dah Ok Dah... CPU pun Kena Ok Gak ... Kalau Tak, Tak Ok Jugak... Ok?
    <form name="jump">
    <select name="menu" onChange="location=document.jump.menu.options[document.jump.menu.selectedIndex].value;" style="border:1px #393F31 solid;color:#393F31;font:10px Verdana;font-weight:bold;" >
    <option value="0" style="background: #9CC8FE" selected>*SELECT-LINKS</option>
    <option value="http://www.gengturbo.org/" style="background: #FF0000">GENGTURBO</option>
    <option value="http://www.phixelgrafix.com/" target="new" style="background: #C6D607">PHIXELGRAFIX</option>
    <option value="http://dailydigital.phixelgrafix.com/" style="background: #FCBC45">OLD-BLOG</option>
    <option value="http://www.mesrahosting.net/" style="background: #FF99CC">WEBHOSTING</option>
    </select>
    </form>

  4. #4
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    222
    hmm ....

    setahu saye le .... kalo kebiasaan Syarikat punya multimedia presentation duerang tak guna Flash ........

    dierang upah orang buat MAX / MAYA / Lightwave ...... kirenye dalam 5 minit tu boleh kos sampai RM 70 ribu .... kus kus kus ......

    tapi kalo simple punya .... flash boleh hendle ......

    lagipun ... tak semestinya banyak grafik tu lagi bagus ..... cuma mzana kene pandai susun supaya nampak kreatif .....

    eg ... http://www.balthaser.com ..... tapi dierang punya banyak sangat teks .....


  5. #5
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    In a house...
    Posts
    208
    Rep Power
    214
    alo.. Flash sesuai sangat utk multimedia presentation especially yang pendek2.. kalau dia tersekat2 or slow.. tu maknanya komputernye requirement tak cukup tu.. lagi satu.. kalau utk presentation bagus.. guna config nih.. Pentium III MMX above.. 128Mb above dan kalau ada graphic card lagi bagus! Utk ape-ape bantuan kalau masih ada kerunsingan.. boleh pm aku or mail: abgcool@myecom.net .. utk meningkatkan lagi idea/tata cara.. lawat flashkit.com utk contoh.. atau search kat www.flahoo.com (flash search engine)
    <b>A</b>bg<b>C</b>ooL<br><i>Cool as you can be</i>

  6. #6
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    In a house...
    Posts
    208
    Rep Power
    214
    Oh ya terlupa plak.. kalau buat animasi.. tak kira teks atau gambar.. kurangkan penggunaan Alpha effect sebab penggunaan effect tersebut gunakan memory yang banyak.. gantikan dengan Tint effect...
    <b>A</b>bg<b>C</b>ooL<br><i>Cool as you can be</i>

  7. #7
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    KL
    Posts
    95
    Rep Power
    215
    ok, terima kasih sumer . Processor ok dah, PIII, ram 256MB. Mungkin animation byk sangat, tu yang lembap semacam tu.

    Kalau guna flash, tau tak berapa file size yang sesuai utk run multimedia presentation supaya tak sangkut2 lagi utk 5 minit punya presentation. Contoh : tak boleh lebih 25 MB ke... atau berapa ekk ???

  8. #8
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    SoObHanG JhaYa
    Posts
    501
    Rep Power
    226
    berapa pun buleh......
    <form name="jump">
    <select name="menu" onChange="location=document.jump.menu.options[document.jump.menu.selectedIndex].value;" style="border:1px #393F31 solid;color:#393F31;font:10px Verdana;font-weight:bold;" >
    <option value="0" style="background: #9CC8FE" selected>*SELECT-LINKS</option>
    <option value="http://www.gengturbo.org/" style="background: #FF0000">GENGTURBO</option>
    <option value="http://www.phixelgrafix.com/" target="new" style="background: #C6D607">PHIXELGRAFIX</option>
    <option value="http://dailydigital.phixelgrafix.com/" style="background: #FCBC45">OLD-BLOG</option>
    <option value="http://www.mesrahosting.net/" style="background: #FF99CC">WEBHOSTING</option>
    </select>
    </form>

  9. #9
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    KL
    Posts
    95
    Rep Power
    215
    aiseh, tak slow ke. Nanti nak run kena guna supercomputer plak

  10. #10
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    SoObHanG JhaYa
    Posts
    501
    Rep Power
    226
    kalau kita run presentation tu on spot, mungkin tadak masalah.... tapi kalau run dari internet, sudah pasti presentation ente menjadi sloww...
    <form name="jump">
    <select name="menu" onChange="location=document.jump.menu.options[document.jump.menu.selectedIndex].value;" style="border:1px #393F31 solid;color:#393F31;font:10px Verdana;font-weight:bold;" >
    <option value="0" style="background: #9CC8FE" selected>*SELECT-LINKS</option>
    <option value="http://www.gengturbo.org/" style="background: #FF0000">GENGTURBO</option>
    <option value="http://www.phixelgrafix.com/" target="new" style="background: #C6D607">PHIXELGRAFIX</option>
    <option value="http://dailydigital.phixelgrafix.com/" style="background: #FCBC45">OLD-BLOG</option>
    <option value="http://www.mesrahosting.net/" style="background: #FF99CC">WEBHOSTING</option>
    </select>
    </form>

  11. #11
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Jail
    Posts
    228
    Rep Power
    226
    takat pentium 3 dan 256 ram rasanya belom cukup untuk grafik dan animasi... saya yg guna dual pentium3 + 636 ram pon lembab gak bila encode movie...

    faktor lain mungkin sebab kad grafik yg tak cukup laju...

  12. #12
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    222
    terpulang lah kepada mzana macam mana nak susun presentation flash tu bagi jadi 5 minit ...

    tetapi ... ia TIDAK BOLEH MELEBIHI 4 MG atau 16000 Frame ........

    (ideal bawah 4 mg)

    kerana kalau lebih .... flash tidak akan kompil/publish yang selebihnya .... kirenye presention tu jadi tak lengkap .....

    Last edited by kuman; 27-06-2002 at 01:50 AM.

  13. #13
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    In a house...
    Posts
    208
    Rep Power
    214
    haa.. kalau processor dah power.. memory dah power.. graphic kad la.. macam mozaks tu cakap.. ehh taip.. hehe.. utk size tu tak kisah.. coz kalau banyak lagu .. maka beso la file if guna MP3 size.. dan satu lagi.. frame speed jangan laju sangat.. coz high frame speed.. memory pon makan kuat.. kalau 25fps tu kira the best la.. recommended adalah 18fps.. kalau frame speed slow sangat pon.. nanti leh lembabkan gak so.. ape-ape pon.. kurangkan effect alpha tu.. aku rasa alpha effect banyak...
    <b>A</b>bg<b>C</b>ooL<br><i>Cool as you can be</i>

  14. #14
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    KL
    Posts
    95
    Rep Power
    215
    hmmm, ok. Nanti aku pertimbangkan dan try semula.

  15. #15
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    kuantan, pahang
    Posts
    58
    Rep Power
    213
    eh... flash ni kene graphic card power ke.. yang penting cpu power je... sbb dlm flash.. animation pakai vector je...vector tu cpu je yang calculate..graphic card X terlibat... bukan ader 3d rendering ke ape ke....tak tau la betul ke tak...

    yg penting kalau tanak lambat.. jgn banyak animation kecik kecik serentak.. contohnye partikel partikel sampingan kecik kecik yg loop tuh jgn banyak sgt.. selain menambahkan keserabutan... menambahkan lagi kelembaban..heh..

    lagi satu jgn banyak gerakkan bitmap ... memang lembab klu gerakkan bitmap ( X kire la kite import format ape pun)

    lagi satu bitmap yg dah di trace pun kengkadang melembabkan jugak..

    ape lagi ek..
    kang ah kalau ingat...
    Last edited by Gemp-X; 09-07-2002 at 01:50 AM.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Presentation Folder–The Most Riveting Creation
    By bryanfuller in forum Other Webmaster-related Services and Promotion
    Replies: 0
    Last Post: 09-12-2009, 05:39 AM
  2. What Can You Gain From Presentation Folder
    By muqtada123 in forum Other Webmaster-related Services and Promotion
    Replies: 0
    Last Post: 20-11-2009, 08:32 AM
  3. Presentation Folders Are Great Creation
    By muqtada123 in forum Other Webmaster-related Services and Promotion
    Replies: 0
    Last Post: 22-10-2009, 05:57 AM
  4. Ever Hot Selling Products: Presentation Folders
    By muqtada123 in forum Other Webmaster-related Services and Promotion
    Replies: 0
    Last Post: 02-10-2009, 12:50 AM
  5. Flash Presentation
    By skyer in forum Looking To Hire
    Replies: 3
    Last Post: 20-07-2007, 12:46 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112