Results 1 to 9 of 9

Thread: Camna nak gabungkan Flash ngan HTML

  1. #1
    Join Date
    Jun 2002
    Posts
    9
    Rep Power
    0

    Camna nak gabungkan Flash ngan HTML

    Nak tanya sikit, camna kita nak gabungkan fail dlm Flash ke dalam kita punye fail HTML. Cth kita nak buat website. Kan kita guna HTML, tapi kita nak masukkan juga Flash punye fail kat dia punya page. Tolong la ek.

  2. #2
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    220
    letak je kat situ ::

    <EMBED src="NAMA_MOVIE_AWAK.swf" quality=high bgcolor=#000000 WIDTH=550 HEIGHT=400 TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/shockwave/download/index.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash"></EMBED>

    kalo nak ubah besar mane movie tu .... ubah jek die punya parameter "WIDTH=550 HEIGHT=400" kepada yang lain .... ok
    Last edited by kuman; 05-06-2002 at 12:13 PM.

  3. #3
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    275
    as kuman's said...

    tapi make sure. make sure your flash file adalah dalam format *.swf .. bukan lagi *.fla kewl...

    as simple code is :
    <embed src="http :// dimanafileawak.com/sub/namafile.swf" width="lebar" height="tinggi"></embed>

    yang tuh pun dah cukup..
    laggipun rasanya kebanyakkan pc skang dah ada flash player.. cuma maybe untuk update version jer...

    ermm.. atau... adakah anda maksudkan.. File HTML hendak dimasukkan kedalam Flash?

  4. #4
    Join Date
    Jun 2002
    Posts
    9
    Rep Power
    0
    It's ok, thanx a lot. What i mean is , fail flash nak masukkan dalam HTML. I'll try it. Thanx.

  5. #5
    Join Date
    Jun 2002
    Posts
    9
    Rep Power
    0
    Macam mana nak view coding Flash dari Flash punye fail? rasanya lagi senang kalau insert coding jer dlm HTML punye fail.

  6. #6
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    SoObHanG JhaYa
    Posts
    501
    Rep Power
    224
    Coding flash takleh run dalam Html. Sebab Kalau kita nak view movie Flash, kita kena "Compile" file .Fla dulu, baru leh view .Swf. .
    <form name="jump">
    <select name="menu" onChange="location=document.jump.menu.options[document.jump.menu.selectedIndex].value;" style="border:1px #393F31 solid;color:#393F31;font:10px Verdana;font-weight:bold;" >
    <option value="0" style="background: #9CC8FE" selected>*SELECT-LINKS</option>
    <option value="http://www.gengturbo.org/" style="background: #FF0000">GENGTURBO</option>
    <option value="http://www.phixelgrafix.com/" target="new" style="background: #C6D607">PHIXELGRAFIX</option>
    <option value="http://dailydigital.phixelgrafix.com/" style="background: #FCBC45">OLD-BLOG</option>
    <option value="http://www.mesrahosting.net/" style="background: #FF99CC">WEBHOSTING</option>
    </select>
    </form>

  7. #7
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    220
    view coding flash ? .... dari 'action' panel le .....

  8. #8
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    Melaka
    Posts
    27
    Rep Power
    0
    kena view *.fla file kan...tak leh view *.swf (sebab swf file tak leh edit) kalau nak edit, edit *.fla file.

    Kalau awak tahu guna macromedia dreamweaver lagi senang, awak insert jer flash dalam html file awak tu..ade shortcut icon kat situ.


    insyaallah...
    ::digital metal ::
    ::No retreat, no surrender::
    www.xpdc.cjb.net >> The Ultimate XPDC Website 2002.

  9. #9
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    somewhere in middle earth
    Posts
    67
    Rep Power
    208

    sebenarnya fail flash adalah fail jenis open source

    actually walaupun bile kita dah compile fail flash jadi .swf tapi still sebenarnya maklumat exspecially actionscript yang ada dalam fail tersebut masih boleh dibaca oleh orang lain jika diorg ada proper program yang bleh buat benda tu seperti "ActionScript Viewer"..

    so.. sebagai nasihat yang letakkan maklumat yang boleh mendedahkan korg punya fail daripada menjadi terlalu open xspecially jangan simpan maklumat login bagi sesuatu fail dalam actionscript.. (guna loadvariables lagi selamat walaupun 100/100 selamat)..

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 16
    Last Post: 21-08-2004, 10:24 AM
  2. What is the diff between a flash web and html web?
    By fadlee in forum Websites Review and Suggestion
    Replies: 8
    Last Post: 18-02-2004, 12:18 AM
  3. Replies: 6
    Last Post: 22-07-2003, 10:37 AM
  4. Replies: 7
    Last Post: 12-08-2002, 11:30 AM
  5. CamNa Nak buat file php utk berinteraksi dengan flash.
    By Rezats in forum Website Programming
    Replies: 5
    Last Post: 17-07-2002, 09:48 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112