Results 1 to 8 of 8

Thread: cammane nak berinteract ngan cgi or ngan any file eg. text file

  1. #1
    Join Date
    May 2002
    Location
    Jb
    Posts
    5
    Rep Power
    0

    Talking cammane nak berinteract ngan cgi or ngan any file eg. text file

    cammane agaknye nak pass variable kat cgi script atau save value kat file memane e.g *.txt mcm kiter buat pakai html utk submit form. dah puas aku carik.... hampas....

  2. #2
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    217
    ok ... first sori la sebab lambat reply ... sebab saye out station untuk seminggu ... huhuhu ... windu tak guna PC .....

    ok ok .... nak tahu macam mana nak save varibles kat dalam file text .... awak boleh tengojk disini ::

    http://www.were-here.com/forums/show...threadid=43302

    tapi kat situ die cadangkan guna command.com .... huuhuh sangat tidak bagus sekali .... kerana dalam Flash MX tak boleh buat terus cam tu ....

    bagi saye .... kalau nak save data kedalam fail saye guna External program .... cara die lebih kurang sama .... cuma tak guna command.com .... kene kene buat sendiri program tu .... program luaran tu biasanya dalam bahasa C++ .....

    kiranya flash akan menghantar data keluar dan program tu akan tangkap dan simpan ia dalam fail .....

    awak cuba la cari dulu di flash kit ... ade contohnya ..... dalam bahagian movie/application kalau tak salah .... describtion die "saving text file without poping a window"

    kalau tak jumpa .... saye boleh buatkan sebagai contoh .... itu kalau saye tak sibuk le ...


    ..............

    ok ... nak buat form dan hantar pada external script ..... tu senang aje ...

    form awak kene lee buat sendiri .... guna text field ..... dan setiap text fiels kene ade la variable die .... bile user isi form tu ... kiranya data tu akan disimpan damalam varible yang disetkan pada text field tu .... kemudian ... bile nak antar data pada server ..... boleh buat cam ni


    loadVariables("http://www.kuman.com/testing.html", "_root.dapat", "GET");

    so ... flash akan hantar semua variable kepada page bernama testing.html ....

    kirenye .... bende ni digunakan untuk berkomunikasi dengan macam macam scripting .... asp,perl,jsp.php.cfm dll ...

    tapi saye tak berapa sure tentang cgi kerana saye belum penah gunakannya lagi....

    .........................

    ok lah ... kalo ade masalah atau ade yang tak clear tu,,, post je le .....


  3. #3
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    In a house...
    Posts
    208
    Rep Power
    209
    utk masalah anda, boleh cuba yang ni. Gi kat flashkit.com, cari scripting yang buat Flash Counter. PEnggunaan flash counter yang ditunjukkan menggunakan CGI scripting. Penggunaan CGI scripting dapat digunakan utk mengintegratekan flash utk menghasilkan text file. Ini adalah aplikasi dalam WEB. Utk aplikasi luar web, gunakan command.com atau program c++ yang kuman cadangkan. Cara-cara lain pon bole asalkan program tersebut mengambil variable yang anda simpan maklumat yang mahu di simpan dalam text file.

    Sekian
    <b>A</b>bg<b>C</b>ooL<br><i>Cool as you can be</i>

  4. #4
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    In a house...
    Posts
    208
    Rep Power
    209
    oh ya.. terlupa. Utk penggunaan tersebut iaitu integration CGI ngan Flash, gunakan LoadVariable dan GET utk mengambil maklumat dari txt file atau CGI.. atau pon gunakan LoadVariable dan POST utk menghantar variable ke CGI script... flash hanya boleh hantar tapi tidak boleh merekodkannye ke dalam mana-mana file.

    :Cool:
    <b>A</b>bg<b>C</b>ooL<br><i>Cool as you can be</i>

  5. #5
    Join Date
    May 2002
    Location
    Jb
    Posts
    5
    Rep Power
    0

    Talking oooooo....

    itu jawapan yg di tunggu2, so flash tak bleh la simpan record kat memane file, tapi just hantar var jek. ok paham dah.... tank-u

  6. #6
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    In a house...
    Posts
    208
    Rep Power
    209
    main ooo ooo lak dia.. hehehe.. glad to be of help to u mister sotong hehe
    <b>A</b>bg<b>C</b>ooL<br><i>Cool as you can be</i>

  7. #7
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Penang
    Posts
    170
    Rep Power
    212
    Kalau nak guna file php utk interaksi ngan flash .
    Camna nak create file php tuh.

    kod dia camna ...

  8. #8
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    somewhere in middle earth
    Posts
    67
    Rep Power
    205

    flash sebenarnya boleh gak simpan maklumat

    sebenarnya flash mx boleh simpan maklumat... tapi nyer punya konsep lebih kurang cam cookie atau guna simpanan dalam harddrive pengguna....

    cara nie diorang panggil sharedObject... tapi aku sendiri pun masih kurang faham kaedah camne flash simpan maklumat tersebut sama ada dalam fail flash tu sendiri atau gunakan fail lain dalam harddrive???... ni aku dapat tau pun pasal aku beli satu CD "Flash MX Application Toolkit" yang bagi contoh-contoh yang berguna tentang flash... daripada Macromedia lagi tuuu...

    So kepada sesiapa yang rasa tau sikit sebanyak tentang benda nie share le... aku xpasti bila aku dapat master benda tu kerana aku sekarangnie tengah fokus kat benda lain....

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Appending a new line into text file
    By Chubby21 in forum Website Programming
    Replies: 8
    Last Post: 10-07-2009, 11:58 AM
  2. Sape tau main ngan SESSION in PHP ??
    By brutalasia in forum Website Programming
    Replies: 12
    Last Post: 10-10-2004, 03:18 PM
  3. php bleh run ngan pws kan?
    By therion in forum Website Programming
    Replies: 34
    Last Post: 27-01-2004, 05:47 PM
  4. Error ngan database
    By therion in forum Website Programming
    Replies: 0
    Last Post: 17-11-2003, 04:33 PM
  5. Camna nak gabungkan Flash ngan HTML
    By dwazni in forum Website Design
    Replies: 8
    Last Post: 14-08-2002, 08:50 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39