Results 1 to 15 of 15

Thread: Camne nak buat email cam hotmail tu??

  1. #1
    Join Date
    Mar 2002
    Posts
    27
    Rep Power
    0

    Camne nak buat email cam hotmail tu??

    Company aku suruh aku buat e-mail akaun untuk company aku yang hanya boleh dibuka oleh org2 company aku dari mana2 pun.
    Cam Hotmail tu la.
    Tapi nak guna nama email akaun tu macam di bawah ni :
    username@namacompanyaku.com
    Ade sesape leh tolong tak???
    please............................


    HaniSaidi

  2. #2
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Kajang
    Posts
    18
    Rep Power
    0
    nak buat web based email interface?

    senang jer, tak payah susah-susah nak reka sendiri. guna jer perisian open source yang orang lain dah buat. perisian open source ni percuma dan dilesenkan dibawah GPL.

    perisian yang dimaksudkan adalah IMP Webmail Client dari Projek Horde (http://www.horde.org/imp)

    buat backend application (pop mail server atau imap mail server) lepas tu install IMP untuk jadi frontend kepada akaun email tersebut.

    maklumat lanjut boleh dapat dari website tu.

  3. #3
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    OCed
    Posts
    252
    Rep Power
    224
    kalau kompeni tuh power ... suruh diorang beli e-mail server dari webserver.com.my tuh (hehe .. aku tengok iklan diorang ariktuh) ... tapi secara asasnya mana - mana server pun buleh jadi mail server ... asalkan ada benda - benda yang diperlukan.

    cara lainnya ... suruh jer diorang bayar utk pakai everyone.net punya servis .. senang citer.
    I can't affod to have a signature here, can somebody sponsor me a signature ?

  4. #4
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    SoObHanG JhaYa
    Posts
    501
    Rep Power
    223
    yup! malayneum right.
    <form name="jump">
    <select name="menu" onChange="location=document.jump.menu.options[document.jump.menu.selectedIndex].value;" style="border:1px #393F31 solid;color:#393F31;font:10px Verdana;font-weight:bold;" >
    <option value="0" style="background: #9CC8FE" selected>*SELECT-LINKS</option>
    <option value="http://www.gengturbo.org/" style="background: #FF0000">GENGTURBO</option>
    <option value="http://www.phixelgrafix.com/" target="new" style="background: #C6D607">PHIXELGRAFIX</option>
    <option value="http://dailydigital.phixelgrafix.com/" style="background: #FCBC45">OLD-BLOG</option>
    <option value="http://www.mesrahosting.net/" style="background: #FF99CC">WEBHOSTING</option>
    </select>
    </form>

  5. #5
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    274
    www.bigmailbox.com aku rasa ada lagi offer free PLUG-INS email..
    tapi biasalah.. Advert juta juta.. hahhaha

  6. #6
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    KL
    Posts
    95
    Rep Power
    211
    aku pernah tanya soalan cam ni... sila rujuk http://www.webmastermalaysia.com/sho...&threadid=1512 .

  7. #7
    Join Date
    Mar 2002
    Posts
    27
    Rep Power
    0
    Ana confuse!!!!
    Bagi tau le step by step.
    contohnya cam ni :
    Masak Maggie - sediakan maggie, air panas (masak atas dapur/ guna heater/ ambil dalam termos member, etc.).
    isi maggie dalam mangkuk bersama perencahnya.
    tuang kan air panas ke dalam mangkuk tsbt.
    tunggu sehingga maggie kembang (mee yg keras menjadi lembut)
    atau boleh terus dimakan ala2 rangup dan pejal.
    sekian.
    maceh banyak2.

    -------------------------------------
    wa budak junior yang tak tau mende ape2 pun.
    help! help! help!
    HaniSaidi

  8. #8
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Kajang
    Posts
    18
    Rep Power
    0
    ler.. buat analogi maggi la pulak..

    ko faham dak kerja ko sebenarnya? kalau kurang faham, rajin-rajinkan la diri baca maklumat yang sekian banyak kat internet.

    ni nak tanya, nak implement web mail ni macam mana ni?

    nak implement kat server sendiri ker, atau nak outsource kat company lain?

    kalau kat company sendiri, guna OS apa? windows atau Unix? apa pengalaman ko ada? tahu setting website? tahu setting email?

  9. #9
    Join Date
    Mar 2002
    Posts
    27
    Rep Power
    0
    Aku guna Windows.
    Aku tahu buat website yang boleh access database.
    Yg aku tak tau ialah
    bile bos aku nak capai email : name@companyname.com dari luar ofis.
    HaniSaidi

  10. #10
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Kajang
    Posts
    18
    Rep Power
    0
    kalau nak guna Windows, tengok kat site ni

    http://emumail.com

    ada banyak lagi yang lain sebenarnya untuk windows, tapi menggunakan PHP. kalau tahu setting PHP pada IIS, boleh la guna webmail lain macam IMP tu.

    so, kena rajin-rajin la cari info pasal PHP, Perl, Apache, dan sebagainya.

  11. #11
    Join Date
    Mar 2002
    Posts
    27
    Rep Power
    0
    Aku tak penoh guna php. Asp penoh le.
    Oleh kerana ko kata
    "kena rajin-rajin la cari info pasal PHP, Perl, Apache, dan sebagainya",
    maka kena le aku rajin-rajin cari info pasal PHP, Perl, Apache, dan sebagainya.
    nanti kalau aku ade masalah lain, aku panggil ko yek.
    Eh jap.... PHP punye code boleh buat dalam Dreamweaver UltraDev tak??? Aku tak suke menaip html code banyak2 kat notepad.
    HaniSaidi

  12. #12
    Join Date
    Aug 2001
    Posts
    43
    Rep Power
    0
    yang paling senang (tapi kena ader duit sikit) guna imail . cam webserver.com.my guna imail kalau tak salah aku
    .:: Support Local Web Scene ::.

  13. #13
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    BTHO
    Posts
    775
    Rep Power
    234
    kalau banyak duit, pakai jerr everyone.net punya servis....tapi tak salah saya, servis diaorang dulu free kan?

  14. #14
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    eRakan.Net
    Posts
    118
    Rep Power
    221
    Ini adalah perkara2 asas yang diperlukan oleh company anda :

    1- internet connection with static IP address
    2- domain name yang resolve ke static IP address ni
    3- Mail Server (be it Windows, Linux, Sun, Macintosh.. whatever)
    4- MTA (mail transfer agent). be it sendmail, qmail.. whatever.
    5- Any program yang boleh jadi frontend kepada Mail Server (search di http://www.hotscripts.com).

    Or else, register dengan Exa-Bytes.com, dan anda dah dapat unlimited email account dan boleh access terus dengan url http://url.com:2095 dengan username@url.com dan password anda di mana sahaja! Bukan sekadar email, tapi keseluruhan package hosting dengan harga yang amat berpatutan! [iklan ini ditaja oleh Exabytes.com]

  15. #15
    Join Date
    Mar 2002
    Posts
    27
    Rep Power
    0
    OOOO itu masham kerr.
    Time kasih le banyok2.
    Tak nyesal aku register kat WM ni.
    Hik hik hik.
    :+)
    HaniSaidi

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Hotmail is now Windows Live Hotmail w 5GB
    By wingwp in forum Mamak Stall
    Replies: 8
    Last Post: 19-09-2007, 09:22 PM
  2. Preloader camne nak buat guna flashmx 2004
    By zube in forum Website Design
    Replies: 9
    Last Post: 22-07-2005, 06:34 PM
  3. camne nak buat coding utk drag gambar??
    By twinky in forum Website Design
    Replies: 8
    Last Post: 06-10-2003, 10:14 PM
  4. camne nak buat Virtual Directory on webserver
    By silverX in forum Free Hosting Discussion Forum
    Replies: 0
    Last Post: 25-06-2003, 11:32 AM
  5. camne nak buat smooth 360 rotation
    By silverX in forum Website Design
    Replies: 4
    Last Post: 21-10-2002, 12:00 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112