Results 1 to 9 of 9

Thread: pening pening

  1. #1
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    222

    pening pening

    eloo ...

    ok ... saye ade satu 2 soalan ..... dan soalan ni saye dah post di 4 tempat :

    1)were-here forum
    2)flashmove forum
    3)flashkit forum
    4)chajween forum ...

    still saye tak dapat jawapan die .... cuma dapat cadangan untuk jangan guna UI ..... so kalo sesiape boleh selesaikannya ..... grenti terkejuts lee saye , ni soalannye ::

    _______________________________________


    hi guys ...

    i have this problem ....

    1) can we attach the UI component e.g radiobutton on a fly using AS? ....

    because im trying to do some sort of a online questionare ... and i use Flash MX with ColdFusion ....
    so cirtain Q need certain answers plate .....

    i still cannot find a way to import/attach the UI (e.g radioButtons) according to the value return from CF ...


    so ... what i did was putting it in a MC an export it ....

    buuutt .... another problem surface ....

    2) How can i make a radioButton (or other UIs) be in the same group(single selection) even it doesnt reside on the same MC ? ...

    because ive tried and still the single selection only work when the radios are on the same group and on the same MC ....

    so anybody know how to solve this?

    Thanks

    _________________________________

    sebenarmya untuk atasi masalah ni memang boleh ,,,,, tapi indirect dan akan menyebabkan performance lost ...... so sebab tu saye nak tahu samada die boleh buat direct ... macasm dalam soalan tu .....

    ini mungkin salah 1 kelemahan Flash MX .... yang lagi satu kelemahan die ..... mengenai Fscommand ...... itu mungkin saye huraikan lanjut jika berpeluang ..... insyaAllah


  2. #2
    ChEf_N|3aM Guest
    senang masuk forum pengeluar Macromedia.com abis cerita

  3. #3
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    222
    huhuhu ..... tu aa ... aku pk cam tu gaks .... tapi takde celeenn laa ....

    nanti semua masalah terjawab ..... cam ne nak belajau macam tu ....

    sebab kalo tak dapt jawapan ... at least saye akan cuba buat cara lain ..... soo .... boleh lee tambah sket ilmu ....

  4. #4
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Penang
    Posts
    170
    Rep Power
    217
    aku pun tak tau jawapan tuh. Tapi koleh try tanya soalan tuh di www.communityzero.com/shockwave_teens lagipun comunity tuh perlukan org expert macam ko nih .

  5. #5
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    In a house...
    Posts
    208
    Rep Power
    214
    helo, utk masalah atas tu senang aja hendak diselesaikan.. mula-mula sekali, adakah anda tahu macam mana CF menghantar maklumat pada sesuatu browser? Selalunya kalau maklumat tu dihantar (selalunya maklumat nih variable...) ... contohnya kalau menggunakan PHP atau ASP, kita guna sama ada get URL dia atau gunakan LoadVariable utk memproses maklumat yang telah diputuskan dalam program tersebut. Ada dua jenis pengambilan maklumat, GET atau POST. Selalunya kalau penghantaran maklumat adalah melalui POST dan pengambilan maklumat menggunakan GET. Jadi, jika UI anda adalah memasukkan maklumat, jadi gunakan POST utk setiap variable yang digunakan. Anda kena pastikan yang variable digunakan dalam Flash dan CF anda adalah sama. Dan cuba guna getURL dan POST instruction utk menhantar maklumat2 yang perlu utk menghasilkan pemprosesan maklumat yang anda mahu. Utk contoh penggunaan POST, ada saya gunakan dalam website sedang saya bangunkan, http://www.veteran.com.my .. saya ada membuat login pada CommunityZero melalui website ini. Jika masalah tidak dapat diselesaikan, sila privet msg atau berikan maklumat tambahan semoga berjaya! 8)
    <b>A</b>bg<b>C</b>ooL<br><i>Cool as you can be</i>

  6. #6
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    222
    hmm


    saye rase abg salah faham soalan saya ....

    soalan saya mengenai UI ..... bukannya masalah untuk loading atau sending varible kepada CFM ....


    Masalah ni hanya berlaku pada FLASH MX punya UI .... kerana UI yang disediakan TIDAK boleh di load atau dipanggil oleh AS masa tengah running FLash tu .....

    Jadi penyelesaian die adalah jadikan die suatu Movie clip dan panggil dengan arahan "AttachMovie" ........

    tapi kalo buat macam tu .... timbol lagi satu MASALAH .....

    How can i make a radioButton (or other UIs) be in the same group(single selection) even it doesnt reside on the same MC ? ...


    kirenye kalo letak dalam MC, die tidak boleh digabungkan dengan UI lain ... kiranya Stand Alone ....

    jadi kalo buat radio Button untuk pilihan jawapan Benar atau Salah, penguna boleh tick kedua - duanya .....

    itu masalahnya ...... bukan mengenai penghataran dan pernerimaan varible dari CFM / PHP / ASP



    Anyway ...

    Thank you .......
    Last edited by kuman; 24-06-2002 at 02:53 PM.

  7. #7
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    In a house...
    Posts
    208
    Rep Power
    214
    oo gitu.. laaa tajuk ekau lain.. cite ekau lain.. ape daa heeheh... anyway.. camnih.. kalau utk tu... cuba kasik tau radio button yang digunakan tu dalam swf sama atau swf lain?
    <b>A</b>bg<b>C</b>ooL<br><i>Cool as you can be</i>

  8. #8
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    222
    huhuhu .... sori

    radio button tu disediakan dah ..... dalam FLASH MX .....

    kirenye sama fail le ......

    sebab tu saye mention ttg masalah ni hanya terjadi dalam Flash MX ......

  9. #9
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    In a house...
    Posts
    208
    Rep Power
    214
    ok.. kalau camtu.. letakkan button tu dalam MC pastu labelkan MC tu pada satu nama.. Anda boleh activatekan MC yang telah dilabelkan (err ekau tahu ke camne labelkan MC? kalau tak tahu tanye je hehe). Contohnya jika MC tu dilabelkan sebagai button1.. maka utk mainkan hanya button1.play().. tetapi itu kalau ada animation disebalik button tersebut.. tapi kalau nak gunakan utk parse (hantar) variable.. make sure gunakan prefix: _root.nama_variable = maklumatnya; kerana ini akan memastikan maklumat variable tersebut dimasukkan sebagai global variable instead of subroutine variable.. so kena gunakan action scripting sket la... itu yang aku paham la dari ape ekau cakapkan.. i mean taip.. hehe.. anyway.. if ekau kesempatan.. kasi contoh yang leh nampak.. skang nih aku meraba dalam buta.. cewah...

    tak pon ko mail aku source ekau tu.. wokey?
    abgcool@myecom.net .. mail ke sana.. I'll be glad to help ya
    <b>A</b>bg<b>C</b>ooL<br><i>Cool as you can be</i>

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. asp?php?tolong lerr...dh pening nih..
    By misz_nz in forum Website Programming
    Replies: 1
    Last Post: 17-11-2006, 01:53 AM
  2. masih pening....
    By metana21 in forum Revenue and Monetization
    Replies: 5
    Last Post: 15-11-2005, 09:52 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112