Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 20

Thread: looping the soundzz

  1. #1
    Join Date
    Aug 2001
    Location
    coo'leem
    Posts
    55
    Rep Power
    220

    Question looping the soundzz

    salamzz..

    dear frenz.. satu persoalan.. macam mana nak buat sound yang kita masukkan tuh looping untuk bahagian itu sahaja.. so.. bila klik next page baru lagu lain plak yang ada..
    maybe user nak view page tuh lelama.. tapi sound tuh only for 1 minute length.. so.. camna nak looping sound dia still on ja waktu tuh... thankz..
    AkU @daLaH aKu

  2. #2
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    220
    eh ... bukan kaa ... dalam panel sound tu ada field untuk "LOOP"

    letak jee laa kat situ berapa ribu kali nak diloopkan ...
    tentang lagu lain main tu ..... hmmm ..... selalu saye buat guna As jek ....

    cuba try la ye .... cam ni .... katakan sound pertama lagu Siti ....

    jadi dalam Librari (ctrl + L) klik pada dia .... kemudaan right klik ... dan pilih "Linkage" ..... tanda "export this symbol" ... letak laa nama apa yang nak diletakkan .... contoh "Siti" .....

    so bila nak main tu ..... buat je arahan ...

    bunyiMin = new Sound();
    bunyiMin.attachSound("Siti");
    bunyiMin.start(0, 999); // 999 tu bilangan kali loop


    kalo nak main lagu lain .... katekan lagu nama "Britney" ....

    bunyiMin.stop();
    bunyiMin.attachSound("Britney");
    bunyiMin.start(0, 999); // 999 tu bilangan kali loop

    arahan bunyiMin = new Sound(); tak perlu kali kedua .. .sebab die perlu istihar sekali jek .... wokeh ....

    so try la dulu ye .... anak murid ku .... wargahahah .....

  3. #3
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    SoObHanG JhaYa
    Posts
    501
    Rep Power
    224
    Whaicheh....~ mueheheh....
    <form name="jump">
    <select name="menu" onChange="location=document.jump.menu.options[document.jump.menu.selectedIndex].value;" style="border:1px #393F31 solid;color:#393F31;font:10px Verdana;font-weight:bold;" >
    <option value="0" style="background: #9CC8FE" selected>*SELECT-LINKS</option>
    <option value="http://www.gengturbo.org/" style="background: #FF0000">GENGTURBO</option>
    <option value="http://www.phixelgrafix.com/" target="new" style="background: #C6D607">PHIXELGRAFIX</option>
    <option value="http://dailydigital.phixelgrafix.com/" style="background: #FCBC45">OLD-BLOG</option>
    <option value="http://www.mesrahosting.net/" style="background: #FF99CC">WEBHOSTING</option>
    </select>
    </form>

  4. #4
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    220
    whuttt?

  5. #5
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    kuantan, pahang
    Posts
    58
    Rep Power
    211
    mane lagi elok kalau kita nak letak sound.... pakai action script ke pakai property sound kat frame tuh?..

  6. #6
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    220
    huhuhu ..... sudah tentu laaa guna AS ......

    sebab :

    1)flash akan mengendalikan AS dahulu bila die masuk kedalam suatu frame ..... kemudian baru die buat bende lain....

    2) Guna AS die fleksible ... leh buat apa saja ngan sound tu .... effect kaa pape kaa ... senang jek ....

    Last edited by kuman; 25-04-2002 at 08:04 PM.

  7. #7
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    banting
    Posts
    3
    Rep Power
    0

    haha

    assalamualaikum n halo....
    aku budak baru mau belajo nie...
    sorila no comment...
    Last edited by onion; 25-04-2002 at 11:39 PM.

  8. #8
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    kuantan, pahang
    Posts
    58
    Rep Power
    211

    Question

    tapi kalau guna as.. dlm linkage properties tuh.. kene export in the first frame.. kan?.. so bile kita buat first frame tuh jadi preloader movie contohnye..jadi berat la first frame tu pasal kita letak sound tuh kat sit... so preloader tuh tak berfungsi dgn baik..
    betul ke pendapat aku nih.. atau silap?
    Last edited by Gemp-X; 26-04-2002 at 11:09 AM.

  9. #9
    Join Date
    Aug 2001
    Location
    coo'leem
    Posts
    55
    Rep Power
    220

    Question hmmmm

    wokehss.. aku try dengan penggunaan script plaks..

    untuk pertanyaan gemp-x tuh plaks.. aku pun rasa cam tuh gakss.. so.. kiter tengok aper komen cikgu kuman plaks.
    AkU @daLaH aKu

  10. #10
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    220
    emm ... yep itu kelemahan die ..... semua byte sound akan diload pada frame pertama .....

    tetapi selalunya preloder orang asingkan .... sama da buat scence lain atau guna 'loadMovie' .....

    tetapi ..... pada kebiasaan memang orang guna AS, kerana ia lebih mudah dihendel ....

    masalah ni diperbaiki pada Flash MX, kerana sound tu tak payah dilibarykan .... die boleh buat dinamik loading ......
    Last edited by kuman; 26-04-2002 at 01:16 PM.

  11. #11
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    kuantan, pahang
    Posts
    58
    Rep Power
    211
    ok.. mantap..
    preloader tuh aku memang letak kat first frame..
    utk sound aku gune dedua cara..... tapi yg guna action script tu aku tak enable kan export in the first frame.. so kat frame kedua aku just letak kat sound property tuh ( bukan AS) .. stop

    fmx aku tak tau gune lagi laa..
    Last edited by Gemp-X; 26-04-2002 at 07:18 PM.

  12. #12
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    220
    emm tapi jangan tersilap faham pulak ...

    walaupun AS untuk enable sound tu dibuat pada frame ke-1000 pon, semua byte untuk sound tu akan diload pada frame ke-1....

    tetapi kelemahan ni boleh dibuat kelebihan... kalo nak buat preloader ka pape ka ..... kalau "_framesloaded" dah ke frame ke-2, jadi semua sound telah diload ...... jadi boleh ditukar pada main movie .....

  13. #13
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    kuantan, pahang
    Posts
    58
    Rep Power
    211

    Question habis tuh..ape guna option tuh

    habis tuh..ape guna checkbox export in the first frame(bawah sekali) kat linkage properties tuh?..kalau tak check yg tu pun dier export first frame gak.. baik takyah letak option tu kot..
    Last edited by Gemp-X; 27-04-2002 at 08:36 AM.

  14. #14
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    220
    eh ..... ni guna Flash version mane ni ..... flash 5 ka mx .... sebab sebelum ni tak penah pon saye nampak chekbox tu ...

    kat mane ni?

    setahu saya lah memang "attachSound" akan menyebabkan die load di 1-st frame ......

    sebab tu, selalu orang jadikan ia satu file .swf yang berlainnan...... dan kemudian load dimana yang suka guna "loadMovie" ......

    aa boleh spesifik sket tak chekbox tu kat mane ? .....

  15. #15
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    kuantan, pahang
    Posts
    58
    Rep Power
    211
    f mx je kot.. pasal f 5 aku belum berjinak jinak ngan as... dlm f mx tuh ade 4 checkbox... export for action script,...,export in the first frame.. kekeliruan terjadi la kot ... ok tq

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Total form looping textfield
    By koisempoi in forum Website Design
    Replies: 2
    Last Post: 09-05-2005, 12:35 PM
  2. looping problem in IE ?
    By kelly001 in forum Website Design
    Replies: 1
    Last Post: 01-05-2002, 12:25 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112