Page 2 of 2 FirstFirst 1 2
Results 16 to 20 of 20

Thread: looping the soundzz

  1. #16
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    222
    emm ye Flash MX ade .... die hanya timbul bila awak tick untuk export ....

    ok ok ... sebenarnya die adekan bende tu bukan bertujuan untuk hendel sound .... die adekan bende tu untuk handel bende "attachMovie" .... atau attach bende lain selain sound ...

    untuk sound (e.g. Mp3) dalam Flash MX, die ade command untuk load secara dinamik ..... sound tu tak perlu berada di dalam libery ...... so bila tiba masanya, buat arahan tu ... baru die mula load mp3 tu dari luar .... macam mp3 palyer la .....

    ok ....

  2. #17
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    kuantan, pahang
    Posts
    58
    Rep Power
    214

  3. #18
    Join Date
    May 2002
    Posts
    12
    Rep Power
    0
    ler...............nie aku nak tanya camner nak insert sound mengunakan AS.CONTOHNYA CAMNIE.............kalau sesapa masuk site aku first skali preloader akan kuar pastu first page tu pun kuar........masa first page tu kuar sound pun dimainkan dan berterusan walaupun user masuk ke second page dan seterusnyer sound tu tak putus putus hingga user tutup site tu, baru sound tu habis.......................ader sesapa yg terer boleh berikan ASNYER........

    rno.anajin.

  4. #19
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    222
    lee .... kan ade dekat page satu tentang control sound menggunakan AS ...

    lepas awak import sound masuk dalam libary, dan bagi nama di "linkage->export this symbol", awak leh la guna die melalui AS.... contoh :

    bunyi = new Sound();
    bunyi.attachSound("Siti"); //nama yang diberi di linkage
    bunyi.start(0, 999); // 999 tu bilangan kali loop

    cuma kalo nak suruh die berhenti ...

    bunyi.stop();

    ok? ...... bunyi.stop(); boleh letak dalam button ... so pengguna boleh decide kalo nak berhentikan sound tu atau tidak .....

    ....................


    kalau guna Flash MX ...... ada dua pilihan ..... samada nak guna kod macam diatas ... atau ... guna dinamik loading:

    bunyi = new Sound();
    bunyi.loadSound("http://www.operagraphics.com/Siti.mp3", true);

    "true" kat atas tu akan menyebabkan sound tu die buat streaming .... tak habis DL, die main jugak .... kalo letak "false" .... die tunggu DL penuh baru die bunyi .....

    jadi dalam cara kedua ni .... Siti.mp3 tak perlu diimport dulu dalam Flash awak ..... just letak kat server .... die load secara dinamik ....

    kemudian .... kalo nak stop kaa ... nak loop ka .... nak adjust banlance ka .... guna handler "bunyi" ..... eg ... bunyi.stop(); bunyi.setVolume(56); dll ....

    ok?

  5. #20
    Join Date
    Aug 2001
    Location
    coo'leem
    Posts
    55
    Rep Power
    222
    mantapp cikgu kuman..
    AkU @daLaH aKu

Page 2 of 2 FirstFirst 1 2

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Total form looping textfield
    By koisempoi in forum Website Design
    Replies: 2
    Last Post: 09-05-2005, 12:35 PM
  2. looping problem in IE ?
    By kelly001 in forum Website Design
    Replies: 1
    Last Post: 01-05-2002, 12:25 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112