Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 15 of 33

Thread: button and layer problemsssssssss

  1. #1
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    Kedah
    Posts
    5
    Rep Power
    0

    Unhappy button and layer problemsssssssss

    akumm......nak tanya..

    ada problem nih..nak tanya....

    situasi camni: katakan ada satu button1..pastu bila klik kat button1 tuh akan kuar teks˛ .masalahnya...teks˛ tu ada byk part..so, saya buat dalam byk layer.camna nak link kan pakai actionscript untuk semua teks˛ tuh melalui satu button tuh saja.kiranya bila klik button1..teks1 akan appear..then teks2 appear..and so on..

    masa teks2 kuar..teks1 tu kuar gak tapi berenti.camno aaa? tak tau langsung nihh pasai actionscript

    adakah teks˛ tu kena buat dalam satu layer saja?

    hmmm...harap ada yg tulun nanti

    wassalam.

  2. #2
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    220
    siannn ....


    buat satu layer jek ...... tapi lain frame ....

    kata ada 5 teks ..... berbeza frame ....

    dalam layer 1, ade 5 frame yang menyimpan teks tu secara berasingan ... pada frame pertama, letak :

    stop();


    dalam layer 2, ada button tu ...... jadikan ia ada pada semua 5 frame tu ......

    dalam button tu ,.... letak jek

    on (release) {
    nextFrame ();
    }


    ok .... try la dulu ... ade masalah post jek ....

  3. #3
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    Kedah
    Posts
    5
    Rep Power
    0
    ermmm...ok saya faham.cuma camna kalo teks tu kita nak animatekan dalam byk˛ style? maksud saya...semua tu kena buat dalam satu layer kan..so...kalo camtu semua part akan keluar sekali semualah?? tak bleh keluar satu˛ ?

  4. #4
    Join Date
    Aug 2001
    Location
    coo'leem
    Posts
    55
    Rep Power
    219
    haa.. camna ekk.. sebab semua teks tu dalam satu layer.. paragraph pertama kuaq cara lain.. para dua kuaq cara lain... sian sukahati.. dok gerodek flash depan saya nih semacam jerk
    AkU @daLaH aKu

  5. #5
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    220
    heheh .... kira satu geng la korang ni ....

    cam niii .....

    cara yang saya cakap sebelum ni boleh guna lagi ....

    dalam satu teks tu .... katakan teks1, jadi dia ada pada frame satu ...

    pegi tekan pada keseluruhan teks tu ... dan tekan... F8... jadikan ia sebagai MovieClip .....

    kemudian ... kalo nak buat effect kaa ... pape ka ..... just duble klik pada teks1 tu untuk pegi kepada sublayer Movie Clip teks1 tadi..... jadi buat laa apa yang suka kat situ .......

    kalo nak buat untuk teks2 ..... cara die pon sama .....

    wokeh ?

    Last edited by kuman; 15-04-2002 at 07:09 PM.

  6. #6
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    275
    saya rasa.. awak salah cara dan pemahaman sikit..

    layer = lapisan
    frame = apa tah
    timeline = garisan masa...

    soo.. kalau nak buat sekali klik sekali jalan.. pastuh klik jalan next text.. dan seterusnya.. ini adalah berkaitan penggunaan TIMELINE.. layer adalah lapisan.. yang mana lebih pengunaannya bagi mengasingkan setiap grafik atau text.. dan sepertinya..

    contoh :
    text mula-mula.. animasi bermula dari frame 2 hingga frame 10 dilayer 1, dan dikuti animation text bagi text2 dari frame 11 - 20, dan seterusnya..

    apa yang perlu anda paham.. cara sebaiknya.. sekurang2nya ada perlu paham simple action script.. Go ToAndPlay (frame no.) dan action Stop serta sepertinya..

    juga.. asingkan button dan grafik pada layer yang berasingan.. itu lebih mudah..

    lain cara.. saya rasa.. cara yang paling bagus bagi camnih adalah = TellTarget () ...

    ermm.. little advice..
    nak tak nak.. u kene paham apa beza dan fungsi bagi ;
    1. layer
    2. timeline
    3. movieclip
    4. button

    kalau dah paham btul2 camna dan apa dia bende nih..
    pahami simple AS seperti Stop, GoToAnd Play / Stop.. Ok?

    ermm.. tah er.. atau mungkin saya salah pemahaman dari soklan sdr / i kot?.. oh ya.. untuk mendapat jawapan yang anda minta.. dan memudahkan orang paham soalan / masalah anda.. apa kata. u bagi sikit fail tuh untuk orang lain upload dan test tengok apa yang tak kene.. OK?

    - regards -

  7. #7
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    Kedah
    Posts
    5
    Rep Power
    0
    alamak...camna nak explain nih aaa actually saya mmg ada basic flash 5 cuma tak reti pasal actionscript saja pengetahuan saya ttg actionscript is zero...

    gini maksud saya...saya dah buat semua yg macam dicadangkan dan yahooo...berjaya akhirnya cuma camni... dalam teks1 ada 3 paragraph.so memandangkan saya buat semua paragraph tu dalam satu layer maka bila klik button, kesemua paragraph akan kuar sama˛ serentak sebab buat dalam satu keyframe.

    soalannya....boleh tak kalau saya nak animate kan paragraph tu satu˛? macam ni...bila saya klik button tu..teks1 akan kuar tapi mula˛ kuar paragraph1..pastu paragraph2..pastu paragraph3.. kiranya 3-3 para ni kuar bila klik 1 button saja.

    andaikata tak bleh buat camtu...saya rasa kena ada button berasingan lah untuk setiap para? betui ka tak betui

    dan satu lagi camna nak link kan scene1 ngan scene2 dan seterusnya..dan seterusnya pakai button next..

    nanti kalo ada masalah lagi saya upload cth file yg saya buat

    ok thanks a lot

  8. #8
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    220
    sukahati ..... awak ni dah baca tak cadangan saya sebelum post mysticmind tuh .....?

  9. #9
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    220
    ok la ... saye buat contoh


    <embed src="http://www.kanitawomen.org/tempK/teks.swf" WIDTH=400 HEIGHT=300 TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/shockwave/download/index.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash"></embed>

    saya guna satu button jek ....


    ni FLA die .....

    ps:// dalam zip file ni ade 2 file .FLA ......

    teks.fla == cara biasa , teksAdvance.fla == cara advance sket ....

    cuba la try dulu k .....
    Attached Files Attached Files
      To view attachments your post count must be 0 or greater. Your post count is 0 momentarily.

  10. #10
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    Kedah
    Posts
    5
    Rep Power
    0
    ehehehe...terima kasih daun keladi..kalo boleh tulun lagi.saya paham maksud awak kuman...kiranya efek apa semua tu just edit kat movieclip lah kiranya..kan..ok terima kasih...semoga Tuhan membalas budi baik kalian..eceh..

  11. #11
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    Kedah
    Posts
    5
    Rep Power
    0
    hmmm...camner lak kalo bila klik button tuh...ketiga-tiga baris keluar tapi tak perlu klik button lagi.maksudnya bila klik button tu baris 1 keluar dengan animationnya yang tersendiri..pastu baris2 kuar..animate cam lain lak..dan baris 3 kuar animate pun lain dari baris1 ngan baris2. kiranya baris1 kuar pastu berenti baris2 kuar dan seterusnya.button cuma diklik sekali.

    so, kalau dalam flash boleh buat camtu tak? ker memerlukan actionscript yang merumitkan dan kompleks?

    oklah..tu saja saya nak tanya..actually saya ngan min_ah nak buat cam ginilah.. okes...wassalam

  12. #12
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    220
    cam gitu .... jadikan lee 3 baris tu sebagai 1 Movie Clip ...

    contohnya ..... baris satu amik frame 2 -> 6, baris dua dari 7 ->11
    dan baris tigda dari 12 -> 16 ...

    pada baris 16 tuh ... letak ..... stop();

    kalo nak buat tekan button baru die start animation tu ...

    letakla pada Movieclip frame 1 ... stop(); gakss ....

    dan namakan la MovieClip tu ..... contohnya namanya teksAni ..

    dalam button tu letakla

    on (release) {
    teksAni.gotoAndPlay(2);
    }



    wokeh?

  13. #13
    Join Date
    Aug 2001
    Location
    coo'leem
    Posts
    55
    Rep Power
    219

    Question alamak.. tak jadik la cikgu kuman

    hmm.. saudara kuman aka cikgu kuman.. alamak.. tak jadik laa.. dia kuar terus.. ke kitaorg salah buat.. dah ikut dah steps yang disuruh.. sorry aaaa kalau kami nih lambat paham skit..file tuh ader disertakan skalik kat bawah.. ce tengok japs
    Attached Files Attached Files
      To view attachments your post count must be 0 or greater. Your post count is 0 momentarily.
    AkU @daLaH aKu

  14. #14
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    220
    tak letak "Instance Name" tuhh .....

    buat dalam panel "Instance" dalam field "Name" ...

  15. #15
    Join Date
    Aug 2001
    Location
    coo'leem
    Posts
    55
    Rep Power
    219
    dah.. jadik dah.. thankzz cikgu.. ter tak tau lak instance nyer tuh..
    AkU @daLaH aKu

Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. using image in layer
    By nana86 in forum Graphic Design
    Replies: 12
    Last Post: 27-05-2008, 10:54 PM
  2. Using Layer & tables
    By barracuda82 in forum Website Design
    Replies: 2
    Last Post: 14-12-2006, 11:58 PM
  3. radio button in the div layer
    By eina_227 in forum Website Design
    Replies: 3
    Last Post: 27-01-2005, 01:18 PM
  4. nak tanya pasal div layer....
    By eina_227 in forum Website Design
    Replies: 2
    Last Post: 23-12-2004, 05:15 PM
  5. Layer on Flash
    By kpyew in forum Website Design
    Replies: 1
    Last Post: 12-10-2002, 07:48 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112