Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 24

Thread: Loading HTML Dalam Flash

  1. #1
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    underground
    Posts
    24
    Rep Power
    0

    Unhappy Loading HTML Dalam Flash

    boleh tak kita load html page dalam flash....setakat ni yang aku tau kalau loading teks aje...itu pun teks dibuat dalam notepad...so ada sesiapa yang boleh membantu....?

  2. #2
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    221
    emm saye tak pasti .... tapi nak loading HTML dalam flash untuk buat apa ..... leh cerite detail sket tak ...

  3. #3
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    underground
    Posts
    24
    Rep Power
    0
    sebenarnya aku nak buat site guna flash....so kat site tu ada la interface dia....contohnya bila aku klik satu button....then satu page akan loading kat situ....ala cam biasa orang buat tu.....tapi tak taula aku diorang buat page tu dalam flash ke...html ke.....itu yang aku nak tau tu...dan canner nak buat.......contoh site banyak kat ruangan review flash site......

  4. #4
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    221
    aa ... mungkin boleh guna arahan ...

    getURL(.....);

    cuba tengok help file untuk command ni ... die explain secara detail ...

  5. #5
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    277
    aku rasa... tak pernah buat camtuh..
    cuma.. kalau aku pikir nak senang dan best..

    ko buat i dalam 4 file flash..
    1 flash untuk upside
    1 flash untuk right
    1 untuk left
    1 untuk bottom..

    pehtuh semua nih ko combine via frame html..
    dan yang tengah2 tuh page HTML..

    gunakan kat button tuh get url : target nama frame tuh..
    so lebih kurang ajer laa kot..

    cuma aku rasa.. cara cam nih sah BERAT GILA!..
    baik ko pakai Load movie.. sebab nih most efesyen dan terbaik..


    aku pun pernah guna load variable via file.txt tapi ada masalah bila kita update file txt tuh.. file flash tuh tetap display yang lama.. walaupun ko refresh 10 kali pun.....

    Oh ya... bagi aku.. flash movie yang terbaik untuk surfer ialah..
    good looking and fast load.. tuh yang paling penting..
    kalau lambat sangat.. orang just click the small 'X' at the upper right side ur browser window
    .. thats all

  6. #6
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    221
    aaa ... tidak kah terasa dah terkeluar topik ? ....

    memang la file .txt tak leh update pada web ... kalo boleh update .... namanya haking lah tuh ....

    kalo nak update kene guna standalone player ..... fscommand external program (dibuat dengan c++) untuk hantar variable untuk update kepada file .txt ......

    mungkin mistic salah post tempat thread lain kot ni ? ....

  7. #7
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    underground
    Posts
    24
    Rep Power
    0
    dak aih sebenarnya aku nak buat canni......aku buat first page dalam flash.......biasala kat page tu ada menu......katakan button kedua tu 'about'.....then kalau klik button 'about' tu dia akan loading page 'about' yang aku buat dalam flash gak....kiranya adala sikit animation.......begitula seterusnya ngan button2 lain....aku tak tauistilah benda ni so tu yang aku tulis html tu.....kan ramai flash site yang buat camgini......one more thing kebiasaannya orang buat style gini,adakah dia buat full page (complete 8 page ke....9 ke...) terus direct dalam satu fail swf atau pecahkan kepada 8 fail swf untuk 8 page....?

  8. #8
    Join Date
    May 2002
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    18
    Rep Power
    0
    A.O.S.

    aku rasa aku paham apa yg anda dok cakap tu... sebab aku dulu pun penah buat camni... kalu begitu la keadaannye... semuanya boleh buat dalam flash... tak yah buat dengan html (tapi dalam web nak panggil kena guna html... hehehh..) kalau anda guna getURL dengan frame yg banyak kemungkinan nanti berat nak loading seperti yg mystic cakap tu... dalam kes ni anda kena guna button, layer dan library... setiap satu button tu mewakili satu library dalam layer yg sama.... command 'goto' banyak diperlukan tapi senang je, don't worry... cuba study dari tutorial flash... kat situ semua ada... wokey..? sample aku ada kat umah...

    tapi kalau guna actionscript... lagi senang kan..?? masalahnye aku sendiri pun tak study lagi actionscript ni.. tak sempat lerr...
    Learn is better than sleep...??

  9. #9
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    221
    eh sori la artofsilence ..... sebab saye tak dapat notification tentang soalan awak.....

    ok ok .... pada kebiasaan dan sepatutnya .... bahagian - bahagian e.g. about, intro, portfolio semua diasingkan kepada fail .swf yang berbeza .....

    cuma lepas pengguna menekan button tu ..... die akan diloadkan ....

    arahan untuk load tak susah langsung ..... cuma loadMovie("...."); ...


    ini untuk pastikan masa loading diminimakan ..... ok?

  10. #10
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    underground
    Posts
    24
    Rep Power
    0
    hmmm.....maknanya hanya loadmovie je la...? tapi movie yang kita buat tu kena guna instance kan....? dan satu lagi kalau salah tolong perbetulkan........kita kena guna action stop kat frame terakhir dalam setiap movie....kan...? kalau buat guna tell target boleh tak.....?sorryla aku betul2 tak tau apa2 tentang acstionscript ni......ni la baru nak belajar......ikut tutorial omputih memang banyak tapi kalau setakat masukkan actionscript sama dalam tutorial tu tanpa mengetahui apa fungsi dia...tak berbaloi langsung.......setakat ni yang aku tau sedikit tentang tell target....button release(OnMouseEvent).....dan seangkatan dengannya.......dalam proses nak memahami basic.....

  11. #11
    Join Date
    May 2002
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    18
    Rep Power
    0
    alaa.. a.o.s. anda dah study actionscript tu pun dah kira rajin dah tu... aku ni jangankan nak study... nak tengok pun lom lagi.... maleh tul aku ni...

    waaaaa... kuman.... pasal bahagian2 yg diasingkan kepada fail swf yg berlainan tu aku paham.... tapi.... pasal load movie tu cemana aaa...?? aku kurang paham laa... (bende baru nih bagiku....) sebab interesting gak cara yg anda cakap tu....

    anyway...... masa loadmovie tu... kita kena define fail atau frame pada html ke? setakat ni aku cuma study lam flash je.. tu pun pakai command 'goto' je... (sempit sungguh duniaku... iskk..)
    Learn is better than sleep...??

  12. #12
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    underground
    Posts
    24
    Rep Power
    0
    samala kita ni adi....dulu aku cukup benci dan anti actionscript ni tapi la ni bebulu je aku tengok flash site orang lain......mana bleh aku pun nak gak buat cam tu.........so kita tunggu je la jawapan dari master kuman....

  13. #13
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    221
    emm .... Flash dibina dengan tujuan nak jadikan dunia web ni lebih beranimasi ... tetapi semua tu dulu tak leh nak buat sebab saiz die besauu ....

    jadi .... flash ni .... bertujuan untuk hasilkan animasi yang bersaiz kecil ..... sebab tu .... bila nak buat website, die kene pecah kepada banyak bahagian jadi tak perlu la die load sekali gus semua .... kalau tidak nanti lambat la loading tu ....

    bila awak buat personal website contohnye, ade bahagian Pengenalan, Biodata, Kenangan, Gambar dll .... so .... jangan la semua tu dibuat dalam satu fail flash ..... asingkan je leee ....

    macam HTML dulu... die buat subdomain, eg
    http://www.AOS.com/Biodata.html
    http://www.AOS.com/Gambar.html
    .... tapi flash tak payah ....

    bila user tekan jek butang "Biodata" ... dalam butang tu letakla

    loadMovie("http://www.AOS.com/biodata.swf); .....

    cara menggunakan loadMovie banyak ..... cuba dulu tengok dalam "ActionScript Dictionary" dalam Flash 5 ..... die bagi penerangan lengkap ....

    jadi cuba cuba la dulu ...... kalo ade pape masalah boleh tanya lagi ....
    Last edited by kuman; 10-05-2002 at 04:01 PM.

  14. #14
    Join Date
    May 2002
    Posts
    12
    Rep Power
    0
    baguslah kuman penerangan ko,ada gaya jadi cikgi.

    rno.anajin.

  15. #15
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    221
    huhuhu ..... tima kasih ..... ayat berbelit tu pun kate ok .....

    tapi cikgi untuk pompuan le ....... papee je leee

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Nak papar image dari database dalam flash?
    By Linn_jie in forum Website Programming
    Replies: 0
    Last Post: 27-02-2008, 11:33 AM
  2. Loading Flash
    By pjal_studio in forum Website Design
    Replies: 6
    Last Post: 29-09-2003, 04:14 PM
  3. load variable dari database ke dalam flash
    By cryno in forum Website Design
    Replies: 2
    Last Post: 17-09-2002, 10:36 AM
  4. Apa Yang Anda Ingin Tahu dalam FLASH?
    By mysticmind in forum Website Design
    Replies: 9
    Last Post: 24-06-2002, 03:07 PM
  5. Tanda bahagi dalam HTML
    By vidal in forum Website Design
    Replies: 4
    Last Post: 23-05-2002, 03:20 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112