Page 2 of 2 FirstFirst 1 2
Results 16 to 24 of 24

Thread: Loading HTML Dalam Flash

  1. #16
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    underground
    Posts
    24
    Rep Power
    0
    ok master kuman....semalam aku dah try tapi tak jadi sebab kat url tu aku letak alamat yang aku tak registered pun lagi......aku pun tak tau canner nak preview......last.....so memang sahla guna loadmovie je...? satu lagi apa benda expression tu...?

  2. #17
    Join Date
    May 2002
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    18
    Rep Power
    0
    wokey... 10Q... 10Q.... kuman... info anda sungguh bernas... aku ingat nak try la nanti... especially about actionscript tu...

    a.o.s... kalau anda punye flash web dah jadi... kasitau aku aar..? buleh aku tengok...
    Learn is better than sleep...??

  3. #18
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    underground
    Posts
    24
    Rep Power
    0
    kay...kay......

  4. #19
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    224
    hehehe ..... tak semestinya letak link kepada website ....

    letakla link pada PC sendiri ....

    eg :


    loadMovieNum ("latihan.swf", 0); ......

    atau contoh 2 :

    loadMovieNum ("C:\webtesting\latihan.swf", 0); ......


    pastikan latihan.swf ada dalam folder yang sama dengan .swf yang memanggil .......

    nombor 0 kat belakang tu ... menandakan Level ..... jika 0, maksudnya .... .swf yang asal akan digantikan sepenuhnya dengan yang baru tu (latihan.swf) ......

    kalau BUKAN 0, dia akan diletakkan diatas .swf yang asal .....

    macam awak letak tindanan buku la ..... lavel 0 paling bawah, kemudian level 1 dan seterusnya ......


  5. #20
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    underground
    Posts
    24
    Rep Power
    0
    OOOO....camtu maksud dia...ok aku dah faham sikit dah......one more thing aku dah jumpa apa makna expression.....mengikut artikel tu dalam flash dia akan baca info atau simpan data dalam tiga cara.......satu string , expression dan boolean......string bermakna semua info dalam perkataan....

    contoh: name="augur" ....... maknanya aku bagitau flash yang nama aku augur......

    kalau expression plak....math=2+2

    dan boolean hanya ada true dan false......contohnya aku dah bagitau flash yang aku ni augur then aku bagi info lagi yang aku ni minat flash....so flash akan masukkan input data true bermakna yes......

    apa betul bro.kuman.....?

  6. #21
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    224
    yup .... tepat sekali .....

    string, di ditutup dengan "augur" atau 'augur' ...


    expresion contohnya, nama = namaPertama + namaAkhir, kiranya flash kene cari apa yang terkandung dalam variable
    namaPertama dan namaAkhir ...

    dan boolean .... cam awak kate le ... true atau false, 1 atau 0 ....

  7. #22
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    underground
    Posts
    24
    Rep Power
    0
    so maknanya sebelum kita masuk variable.......kita kena namakan dulu symbol tu.....kan...? so letak kat instance la....?

    dalam v5 ada dua variable....satu setvariable dan satu variable je.....apa bezanya...?

  8. #23
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    224
    emm ,,,, saye kurang faham sket .... bila awak kate simbol dan instance ?

    saye rase tak yah la pening - pening tentang variable .... ia mudah saje ...

    ok .... dalam AS shortcuts tu ade tulis "set variable" (Esc + sv) ...

    tapi selalu yang saye buat ... saye tekan "Evaluate" (Esc + ev) ... cuma Esc+ev die keluarkan barisan baru yang kosong .... Esc+sv tu dia keluarkan barisan baru yang dah siap ada simbul "=" .... itu aje ...


    ok ... kalau awak berjumpa dengan arahan

    set("nama", "augus");

    die sama jugak dengan

    nama = "augus";


    so apepun cara nak istihar variable .... bende die same jek .... tujuannya nak simpan data ...

    KECUALI la bila awak nak letak variable dalam function .....

    jadi ,... dinasihatkan guna pengistiharaan "var" ..

    contoh :

    funtion ID() {
    nama = "augus";
    }

    adalah berbeza dengan ::

    function ID() {
    var nama = "augus";
    }

    sebabnya ..... pengistiharan "var" tu ... menyebabkan varible nama tu TIDAK akan wujud diluar daripada function tu ,,,,, jadi varible nama hanya boleh dicapai hanya dalam lingkungan fungsi ID() ....

    .... OK?

  9. #24
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    underground
    Posts
    24
    Rep Power
    0
    oooo...ok2 aku akan cuba paham bebetul cuma function ID tu tak masuk lagi....tutorial pun takde.......anyway thanks bro.....kalau ada masalah lagi aku akan post kat sini.....

Page 2 of 2 FirstFirst 1 2

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Nak papar image dari database dalam flash?
    By Linn_jie in forum Website Programming
    Replies: 0
    Last Post: 27-02-2008, 11:33 AM
  2. Loading Flash
    By pjal_studio in forum Website Design
    Replies: 6
    Last Post: 29-09-2003, 04:14 PM
  3. load variable dari database ke dalam flash
    By cryno in forum Website Design
    Replies: 2
    Last Post: 17-09-2002, 10:36 AM
  4. Apa Yang Anda Ingin Tahu dalam FLASH?
    By mysticmind in forum Website Design
    Replies: 9
    Last Post: 24-06-2002, 03:07 PM
  5. Tanda bahagi dalam HTML
    By vidal in forum Website Design
    Replies: 4
    Last Post: 23-05-2002, 03:20 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112