Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 18

Thread: Tooltip or behaviour

  1. #1
    Join Date
    Aug 2001
    Location
    coo'leem
    Posts
    55
    Rep Power
    218

    Unhappy Tooltip or behaviour

    salamzz..
    boleh tak sesaper tolong... camna nak buat tooltip or behaviour dalam flash 5 nih.. tooltip untuk menerangkan detail mengenai sesuatu button ker.. or anything..

    thankz
    AkU @daLaH aKu

  2. #2
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    219
    helozzz ....

    emm .... tooltip yang min nak buat tu nak canggih ka biasa ka ? ...

    kalau biase nye tak susah nak buat ....

    untuk button ....cuma double klick pada button tui ....dan letakkan tooltip tu pada pada kotak "over" ....

    kalo tooltip untuk suatu movie klip ... tu payah sket .... panjang citenye .....

    jadi min cite lah dulu detail apa yang min nak buat ye ...

    kalo saye ade mase saye boleh buatkan templete untuk tooltip .... jadi bebile nak buat, drag drop jek ...

  3. #3
    Join Date
    Aug 2001
    Location
    coo'leem
    Posts
    55
    Rep Power
    218
    thankzz... haaa sebenonyer aku nak buat yang button tuh yang ader over tuh.. haaa... thankzzz.. aku budak baru blaja.. dah jadik dah.. tapi kan.. yang ko kata tooltip untuk satu movie clip tuh.. aku tak berapa paham.. kalau kuman tak keberatan dan tak ke bz an.. leh tak tunjuk... thankz
    AkU @daLaH aKu

  4. #4
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    KL
    Posts
    95
    Rep Power
    211
    kalau buat kat "over" tu tak perlu apa2 action script ke? Sebab bila aku buat di satu masa dulu, ada 3 button sebelah menyebelah dan siap tooltip nya sekali (buat kat over). Bila mouse over je, 2 tooltip keluar, bertindan pulak. Camaner tak nak kasi bertindan ni?

  5. #5
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    219
    kalo letak something kat over tu ... die akan timbul tanpa guna AS...

    kalo pi kat button tu dan tetibe die kuar tooltip untuk button lain tu ,,, heheh ,,, silap la tu .....

    kemungkinan besau ..... silapnya di "hit" .... pastikan "hit" tu hanya melingkungi bahagian button ..... pada "up" .... wokeh ?...

    emm tentang tooltip untuk Movie Clip tu .... bende tu susah sket kerana MC takde "over" macam button .... jadi kene guna AS ... ..... susah la skit ....... contohnye ,,, kene guna command MC.hitTest() .....

    tapi lagi satu tip kat korang .... dalam button .... boleh diletakan Movie Clip ..... contohnya letakkan MC pada "Over" ..... jadi bila mouse ke button tuh ..... MC tu akan jadi aktif .....

    contohnya ... buat tooltip yang slowly die menjelma .... gempaq sket .....

    so cuba lah dulu ye ... kalo ade pape masalah ... tanye jek ....

    dan kalo saye ade mase .... saye buatkan contoh ..... insyaAllah

  6. #6
    Join Date
    Aug 2001
    Location
    coo'leem
    Posts
    55
    Rep Power
    218
    kuman.. kalau ko ader masa .. tolong buatkan contoh ekk..mzana.. tul kata kuman tuh.. maybe ko terletak keyframe kat hit or down nyer frame..
    AkU @daLaH aKu

  7. #7
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    219
    hmm ... ok lah ... saye bagi contoh ...

    biasenye kalo nak buat tooltip pada movie clip, tooltip tu dibina dalam MC tu dan jadikan ia "_visible=false"

    jadi bila mouse bergerak pada MC tuh .... die buat arahan

    onClipEvent (mouseMove) {
    if (this.hitTest(_root._xmouse, _root._ymouse,true)) {
    //panggil tooltip
    }
    }

    tapi ... cara ni tak berapa bagus .... sebab .... bayangkan kalau ada 1000 MC ...jadi ... kene buat 1000 tooltip dalam setiap
    MC dan panggil .... boleh mati oooo ....

    ni contoh saya bagi kat bawah ni ::

    <embed src="http://www.kanitawomen.org/tempK/over.swf" WIDTH=400 HEIGHT=300 TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/shockwave/download/index.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash"></embed>


    cuba bawa mouse ke kotak tuh .... nanti ada tooltip kuar .... pegi 2 - 3 kali ... tooltip berbeza akan keluar ..

    contoh saya ni bukan macam cara yang saya cakap kat atas tu ... cara saya buat lain sket ....


    bila saya ada MC baru, saya cuma masukkan arahan ni atasnya

    onClipEvent (mouseMove) {
    _root.tool.tip("ni warna merah", _name);
    }

    itu saje perlu buat .... nanti akan timbul tooltip secara automatik bila mouse pi kat MC tu .....

    dalam tooltip tu akan keluar "ni warna merah" ....

    jadi .... kalo ade 1000 MC pon ... saya hanya perlu copy past command tuh jek ,... dan tukar teks die ....


    macam mana ni boleh jadi ?

    saya buat enjin traking "over" dan panggilan tooltip dari librari .... so die macam templete...

    min_ah boleh download die nye FLA dibawah .... cuba la try dulu ,.. dan cuba fahamkan .... (cuma jangan kaco enjin dah le ... nanti tak timbul tooltip tuh) ...

    min_ah boleh tukar kotak tooltip dari librari dan tambah kotak baru ....

    alamak eh .. panjang nyee post saye ... sampai sini je le ... kalo ade pape tak fahamm .. tanye jek ...
    Attached Files Attached Files
      To view attachments your post count must be 0 or greater. Your post count is 0 momentarily.
    Last edited by kuman; 10-04-2002 at 05:04 PM.

  8. #8
    Join Date
    Aug 2001
    Location
    coo'leem
    Posts
    55
    Rep Power
    218
    thankz kuman.. dah tengok dah.. daripada pemerhatian yang dibuat.. kuman just letak objek dan just bermain dengan action script jerk kan.. aaa... nak bermain dengan action script tuh merupakan kelemahan saya.. tapi yang enjin tuh dalam sampel yang kuman buat tuh kenapa kene letak jugak.. kenapernyer tak tulis terus kat objek yang kita nak buat over tuh.. sampel kuman akan terus dikaji.. ok.. thankz
    AkU @daLaH aKu

  9. #9
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    219
    heheh .... mungkin min_ah tak berapa faham lagi fungsi enjin tuh ...

    enjin tu adalah generic / templete ... maksudnya die boleh berfungsi untuk semua keadaan ....

    kalo min nak buat satu flash movie .... dan dalam movie min ada yang kene buat tooltip .... min tak yah dah buat cara susah .....

    min hanya perlu ... copy paste enjin tu dalam movie min ..... dan adakan arahan panggilan ...

    untuk tooltip pada movieClip ::

    onClipEvent (mouseMove) {
    _root.tool.tip("ni warna merah", _name);
    }

    jadi parameter die enjin tuh :: _root.tool.tip("LETAK TEKS TIP DISINI", _name);

    hanya buat cam tu .... dah siap tooltip untuk movieClip tu ....

    untuk button lak ...

    on (rollOver) {
    _root.tool.tip("butang merah hitam", _name);
    }

    on (rollOut) {
    _root[ "kotak" + _root.nomborDepth].removeMovieClip();
    }

    ............

    Jika min nak edit kotak tooltip .... bukak librari (ctrl +L) dan ada objek nama kotak1, kotak2, kotak3 ...

    edit disitu ... dan bila run .... kotak yang diedit tu kuar ...

    sekiranya min nak tambak kotak ..... buat je kotak baru dalam librari ... namakan kotak tu kotak4 ...

    kemudian "right-klik" tekan pada "linkage" .... pilih "export this symbol" .... letakkan nama kotak4 ..

    kemudian .... pergi ke enjin ... single klik .. dan tukar bilangan kotak untuk dipanggil ::


    bilKotak = 4;

    jadi ... masa mouse pengguna over di movieClip/button min, kemungkinan salah 1 daripada 5 kotak akan timbul (janaan rawak)


    .........................

    min tanya apesal tak copy jek dalam semua movieClip atau button?

    bayangkan ada 100 movieClip .... min nak buat keje copy paste 100 kali?

    lagipun .... dalam syarat programming ni ... jangan ada kod yang sama berulang - ulang ....

    ............................

    ni dah explain secara detail .....

    saya harap min sudi try apa yang saya huraikan ni .... ia boleh jadi satu latihan yang bagus untuk memahami AS ...

  10. #10
    Join Date
    Aug 2001
    Location
    coo'leem
    Posts
    55
    Rep Power
    218

    Smile adusss.. boleh tahan la AS nih

    saudara kuman yang dihormati.. cewah.. aduss.. tak paa.. memudahan min_ah dan sukahati79 akan mengkaji dengan menyeluruh AS yang kuman buat tuh.. kami pun dok terai menerai nih sampel yang kuman kasik tuh.. kenapo ko letak kat situ.. kenapo tak der AS kat situ.. saya dan sukahati79 memang sudi try yang telah diterang secara detail tuh.. harap saudara kuman tak jemu disoal oleh kami ekk..
    AkU @daLaH aKu

  11. #11
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    274
    sebenornya.. aku rasa.. nih sempoi jer..
    yang kuman guna tuh dah level nak masuk advanced

    cara yang mudah..
    dalam button tuh.. ( kita doubleklik button yang nak dibuat tooltip tuh ) ..
    kemudian add new layer.. dan diframe Over tuh.. kat layer baru tuh create laa tool tips yang korang nak buat.. tuh cara paling mudah dan senang laa.

    Erm. aku rasa.. yang kuman buat tuh dah dimasukkan sekali.. StartDrag() .. dan random movie kot?..

    tapi best jugakk..

    Oh yaa.. selain dari tuh.. AS Tell target pun best jugak..
    leh buat agak interactivew.. contoh ko mouse over sini.. kuar kat sana info...

    ermm..
    aku rasa.. nak buat kelas study Flash Online kat sini yang basic2 punya laa..
    korang nak ikuti tak?.. Kuman?.. amacam. kita bagi panas sket..

  12. #12
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    219
    sebenarnya tujuan aku bagi file swf tu adalah untuk korang amik enjin tuh dan paste pada file korang sekiranya perlu buat tooltip .... dan buat panggilan ..... itu jek .....

    tak payah lagi nak pening pasal layer ... pasal frame ... pasal "over" ......

    die boleh berfungsi untuk kedua - dua, button atau movie klip ....

    saye terbuat die nampak kompleks tu cuma hendak terangkan macam mana ia berfungsi ..... tapi semua tu tak perlu tahu pun takpe .......

    ......................

    tentang study Flash Online kat sini tu mistic ... saya tadak masalah ..... ok jek .....

    tapi kalo boleh ..... mistic mulakan la dulu ek suatu thread / pelajaran tuh ..... dan saya akan cuba huraikan secara detail sekiranya diperlukan ........ insyaAllah

  13. #13
    Join Date
    Aug 2001
    Location
    coo'leem
    Posts
    55
    Rep Power
    218

    Thumbs up wokehs tuhh..

    hmm.. aku tak kisah saudara kuman nak kasik advanced ker idak.. tapi aku memang mengalu≤kan flash basic.. intermediate .. dan advanced.. leh la kami nih mendapat pengetahuan dari 3 peringkat tuh... kalau pasal online flash tuh memang baguss.. buat aaa.. buat aaa.. leh kami blaja... mistic n kuman.. mulakan..
    AkU @daLaH aKu

  14. #14
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    274
    [quote]
    sebenarnya tujuan aku bagi file swf tu adalah untuk korang amik enjin tuh dan paste pada file korang sekiranya perlu buat tooltip .... dan buat panggilan ..... itu jek .....
    [/b]

    aku sebenarnya CUKUP TAK SUKA dengan memberi file *.fla ..
    sebab dari sepengalaman aku.... ramai yang jadi malas dan cuma main copy dan paste buta2 tanpa memahami bagaimana ia berfungsi..
    inilah kelemahan open source.. ( apa bila disalahguna )..

    dan bagi long distance.. akan lahir ramai Fake Flashian..
    nampak gempak tapi tak paham bagaimana ia berfungsi..

    Sebagai bukti. kalau ko tak percaya.. lepas dia dapat file fla tuh.. terus hilang.. seolah problem dah solve.. then coming back with some small problem again.. dapat source fla dan lari lagi.. this a bad habit and bad matter for flash future..

    mmg dulu aku camnih gak.. suka sangat bagi fla file.. tapi last2 aku nampak banyak sangat buruk dari baiknya untuk malaysia nih..

    sedih tul la aku.. aku jumpa sorang tuh punya flash swf gempak gile.. pastuh aku tanya mintak tulung jelas drag mc pun dia tak tau.. sedihhhh

  15. #15
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Penang
    Posts
    121
    Rep Power
    219
    jangan la acuse semua orang macam tu .....

    itu terpulang pada individu la .... samada ia nak copy dan paste saja ... atau copy dan paste dan study balik bende tu ....

    aku mula dulu belaja dengan source code orang lain .... sebab aku tahu dierang cukup terer ... contohnya sources di FlashKit ...

    dulu ... aku tak pernah buat kerja sekolah ... sampai ke universitu pon macam tu... aku tiru jek ..... lepas tu aku study balik apa aku tiru.......

    sekarang ..... aku tahu banyak programming tricks ..... banyak cara menyelesaikan satu masalah .......

    so .... kalo mistic rasa ia merosakkan ... itu saya tak tahu la .....

    bagi saya ..... saya hanya ingin membantu ...

    jikalau dierang tak nak membantu diri dierang sendiri ... saye tak leh nak buat pape ....

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. How to show the data grids view in a tooltip?
    By nicky123 in forum Website Programming
    Replies: 0
    Last Post: 11-06-2009, 03:00 PM
  2. Understanding Online User Behaviour and Leveraging for Business
    By vckloong in forum Other Internet Marketing Methods
    Replies: 0
    Last Post: 20-05-2009, 11:17 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112