Results 1 to 14 of 14

Thread: Siapa nak ajar ku niee .....

  1. #1
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    JB
    Posts
    1
    Rep Power
    0

    Wink Siapa nak ajar ku niee .....

    Hak aku nie baru lar kat webmastermalaysia nie .... apa boleh i buat ...... I nak juga belajar buat homepage ... siapa boleh tolong .. firstly ... apa i patut buat ah ???

  2. #2
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Terengganu
    Posts
    21
    Rep Power
    0
    hmm kalau dari basic... rasanya first thing ko kena

    1) tahu basic html (this is a must)
    cara nak belajar tu terpulang lah, ko bleh register course (cara mahal) atau ko follow je online tutorial. aku dulu belajar kat webmonkey.com... try lah.

    http://hotwired.lycos.com/webmonkey/...g/html_basics/

    lepas tu experiment lah kat macromedia dreamweaver ke microsoft frontpage ke netscape composer ke. mana mana lah just nak comprehend the html tagging.

    2) belajar belajar le sket sket pasal graphic design... memang le bleh tapau clipart org tapi takleh biasakan, nanti dah terbiasa dah takleh nak berenti dah. so design je sendiri. tapi memula ni cari je lah free graphic dalam internet ni. software dia terpulang lah.... for beginner bagi aku, photoshop or paintshop dah memadai. tutorial dlm internet ni banyak. aku bagi le satu to keep u started. link ni aku amik dari site ni jugak for paint shop pro

    http://www.putertutor.net/paint/general.htm

    3) ni optional.... ko dah bleh produce a nice page dah using those two steps alone. tapi kalau nak advance kan lagi skill tu, belajar belajar lah element lain: flash, javascript, perl, cgi, php etc etc..... my personal choice would be: flash. yang lain tu aku pun tengah belajar, so takleh nak komen lah. to start : cari software macromedia flash 5 ke 6. lepas tu follow tutorial built in dalam tu to get the basic. then ko cari le tutorial online.

    http://www.kirupa.com
    http://www.flashkit.com

    4) ada masalah, tanya master master kita kat webmaster nie... i learnt a lot form them. tapi jangan le harap spoonfeed lak, kena usaha le jugak.

    5) yang paling penting sekali, be proactive... ada je knowledge sket pasal flash for example, terus buat a project on it. kalau nak tunggu terrer gile dalam flash baru nak buat, pakai tak buat lah sampai bebila. bak kata drama jepun " berusahalah!!!"...

    buah chempedak diluar pagar.....

  3. #3
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    KL
    Posts
    95
    Rep Power
    210
    ambil galah tolong jolokkan,
    saya budak baru belajar,
    kalau salah tolong tunjukkan....

    Welcome to our new member; KRUSHY...

    Aku dulu memula buat homepage guna MS WORD je. Maklumlah, first time. Buatlah apa saja, pastu save as Web Page. Pastu baru tahu cara guna Ms Frontpage. Lagi senang ! Kita create interface yg kita nak dan save. Banyak site yang ajar buat homepage.

    Selamat mencuba...

  4. #4
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    SoObHanG JhaYa
    Posts
    501
    Rep Power
    221
    banyakkan research...
    <form name="jump">
    <select name="menu" onChange="location=document.jump.menu.options[document.jump.menu.selectedIndex].value;" style="border:1px #393F31 solid;color:#393F31;font:10px Verdana;font-weight:bold;" >
    <option value="0" style="background: #9CC8FE" selected>*SELECT-LINKS</option>
    <option value="http://www.gengturbo.org/" style="background: #FF0000">GENGTURBO</option>
    <option value="http://www.phixelgrafix.com/" target="new" style="background: #C6D607">PHIXELGRAFIX</option>
    <option value="http://dailydigital.phixelgrafix.com/" style="background: #FCBC45">OLD-BLOG</option>
    <option value="http://www.mesrahosting.net/" style="background: #FF99CC">WEBHOSTING</option>
    </select>
    </form>

  5. #5
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    OCed
    Posts
    252
    Rep Power
    222
    first of all diharap anda dapat mematuhi rules & regulation yg telah ditetap kat sinih. takder sesaper pun boleh create topic kat bahagian news kecuali admin, super moderator dan moderator.

    (tetapi kami bersenang hati mengubah mesej anda ke bahagian lain yang lebih sesuai. tetapi kalau boleh janganlah membuatkan kami terpaksa mengubah mesej anda. buka topik di ruangan yang berkenaan)

    lagi satu sila letakkan tajuk mesej yang lebih senang difahami misalnya untuk mesej anda mungkin tajuk yang lebih sesuai ialah "bagaimana membina halaman web .." etc etc.
    ----------

    apa yang banji kasiktau dah lebih kurang lengkaplah. cuma saya ingin tekankan kepada asas HTML. jangan berharap kepada WYSIWYG HTML Editor macam Dreamweaver, Frontpage dll, anda perlu mengetahui kod - kod HTML itu sendiri.
    I can't affod to have a signature here, can somebody sponsor me a signature ?

  6. #6
    Join Date
    Dec 2001
    Location
    silver state
    Posts
    75
    Rep Power
    213
    satu lagi minat kene ader dan kene rajin berusaha.jgn malas kalau tak jadi cam akoo

  7. #7
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    KL
    Posts
    127
    Rep Power
    215
    Banyakkan baca bismillah...and then..

    1) Rajin belek majalah/paper yang ade gambo website so that ko dapat enriched ur creativity as well as follow up the web trend for today.

    2) Carik la hikmat-hikmat terkini dari webmaster ezine dan try sampai dpt...don't wory..man-man lai...

    3) Ask for response, advice, ideas, recommendation, from ur friends (or us) on ur works so that u know that the site that u r making is only good for ur eyes but pain in our head (if u know what i mean)

    4) Jgn tinggal semayang..hehe...jgn lupe tuhan...

    ps/ Okie dookie..I hatie cookie...

  8. #8
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Kajang
    Posts
    18
    Rep Power
    0
    reverse engineering.

    tengok website orang lain, tetiba camner dia boleh buat macam ni haa?

    reverse engineering ler, tengok source code. kalau dalam IE, right click, view source. cari part yang dirasakan menarik tu (tu pasal kena tahu HTML)

    lepas tu, copy & paste ler part tu, edit, ikut citarasa sendiri.

    rasanya konsep tak dipatenkan, dan orang tak boleh saman kalau kita tiru konsep.

  9. #9
    Join Date
    Apr 2002
    Posts
    2
    Rep Power
    0
    SILA OFFKAN HTML CODE DALAM THREAD NIE

    nak buat website?

    nak buat page ini senang ... paling senang guna MS FrontPage ... paling murah guna Netscape Composer

    tapi kalau nak belaja HTML , meh saya aja sikit ... nak taip coding dia kat Notepad

    firstly tag <HTML> mesti dibubuh kat awal, kemudian kat akhir </HTML>

    buat nie macam awak makan ... sebelum makan baca Bismillah, lepas makan - Alhamdulillah ... so bila start HTML maka mula dengan <HTML> kemudian diakhiri dengan </HTML>

    so page html nie ada dua bahagian

    HEAD, dan BODY

    <HEAD> pembuka
    </HEAD> penutup

    <BODY> pembuka
    </BODY> penutup

    secara full nyer

    <HTML>
    <HEAD>
    <TITLE>Tajuk Website</TITLE>
    <HEAD>

    <BODY>
    isi kandungan dalam laman web ini
    </BODY>
    </HTML>

    sekian.... ajer untuk kali nie
    lain kasi saya sambung lak...

    so saper saper tahu pasal Perl, kongsilah pengetahuan dalam Forum Perl, saya pun nak tahu gak

  10. #10
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    selangor
    Posts
    3
    Rep Power
    0
    Quote Originally Posted by KRUSHY View Post
    Hak aku nie baru lar kat webmastermalaysia nie .... apa boleh i buat ...... I nak juga belajar buat homepage ... siapa boleh tolong .. firstly ... apa i patut buat ah ???
    Just nak kongsi + tambah info...

    1. Kena tau dan pastikan haluan web jenis yang u nak buat...personal, sajer2, bisness, huge-info, etc...

    2. Dah ada satu atau 2 template web yg mcm lebih kurang u suka laa..contohnya..macam ...( aku nak buat web lebih kurang mcm yahoo.com tue..), so jadikan dier sebagai 'mark' appearence utk hasil kerja anda...

    3. dapatkan produk/sumber2 utk buat web, skang nie dah banyak yg mudah,free..saya syorkan carik jer yg free base (ms frontpage - messy sangat utk starter) contohnya mcm nvu..itu kalau ko anda nak host sendiri..ada domain dll(nih dah jauh nie..)

    4. mulakan dgn asas sahaja, dan tgk hasil...modify sikit2..cari sumber2 dlm internet laman rujukan...

    kesimpulannya, cukup senang nak buat web skang nie..kena mau usaha sahaja skang..

    p/s;why not buat try blogging...laaagi senang..)

  11. #11
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    in my body lar...
    Posts
    1,325
    Rep Power
    0
    ayoh yoh.... dude the last post was on 2002 lar....
    by now he/she already a expert lar.... please loh... next time see the date of the last post before replying lar....

  12. #12
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    selangor
    Posts
    3
    Rep Power
    0
    Quote Originally Posted by iamfreelancer View Post
    ayoh yoh.... dude the last post was on 2002 lar....
    by now he/she already a expert lar.... please loh... next time see the date of the last post before replying lar....
    heheh...soryy dude semuaaa....inilah sebabnyer org soh tido tak mo tido...
    kan dah weng ...gua baru bangun nih...dah segar dah skang sekaali lama punya daa...

    sowi..sowi...tak perasan thread tue...
    sowi malaysia....
    tq..tq..

  13. #13
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    malaysia
    Posts
    4
    Rep Power
    0
    Quote Originally Posted by admin7x View Post
    heheh...soryy dude semuaaa....inilah sebabnyer org soh tido tak mo tido...
    kan dah weng ...gua baru bangun nih...dah segar dah skang sekaali lama punya daa...

    sowi..sowi...tak perasan thread tue...
    sowi malaysia....
    tq..tq..

    keh..keh...sudah 5 years lah bro..

  14. #14
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Kuala Lumpur WP
    Posts
    32
    Rep Power
    0
    Banyak kelakar lah lu orang... keh..keh..

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. boleh tolong ajar?
    By syedafiq in forum Website Programming
    Replies: 16
    Last Post: 15-04-2007, 07:56 AM
  2. minta tunjuk ajar
    By mia_akina in forum Member Introductions
    Replies: 2
    Last Post: 24-11-2006, 11:18 PM
  3. tolong ajar cara nak install PHP
    By aemarx in forum Website Programming
    Replies: 9
    Last Post: 07-05-2003, 03:44 PM
  4. sila beri tunjuk ajar
    By wawa in forum Mamak Stall
    Replies: 2
    Last Post: 19-07-2002, 08:11 PM
  5. Siapa nak ajar ku niee .....
    By KRUSHY in forum News and Announcements
    Replies: 3
    Last Post: 01-04-2002, 02:16 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39