Results 1 to 13 of 13

Thread: buat video conferencing dalam web based..

  1. #1
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    kl
    Posts
    15
    Rep Power
    0

    buat video conferencing dalam web based..

    Assalamualaikum semua..

    saya nk mitak pendapat tentang pasal buat video conferencing kat dalam web-based...

    pe yang telah saya jumpe ialah gunakan flash media server..
    tapi saya kosong dalam Flash Media Server ni dan memerlukan panduan dan nasihat...

    lagipun saya nk buat ni untuk projek final year saya..

    harap web master dapat bagi guide dan tips..

    Sekian.
    wassalam...

  2. #2
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Ampang
    Posts
    18
    Rep Power
    0
    lagipun saya nk buat ni untuk projek final year saya..
    tapi saya kosong dalam Flash Media Server..
    gile wehh.. hehee.. carik je bende lain yg ko master.. janji "A"..

  3. #3
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    kl
    Posts
    15
    Rep Power
    0
    er...tak bley ker?
    nmpak mcm susah jer....
    uhhuhuu

  4. #4
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    275
    ko ingat bende2 nih macam masak mee segera ke?
    belajar saja kurang2 1 tahun baru pandai. .

    tu laa.. main2 lagi time belajar..
    keluar U esok jangan tak tau ape2 dah, buat malu jer..
    Ramai woooo orang2 kuar U tapi tak reti apa2..

    Interview kat opis aku pun ramai budak2 U kene reject, sebab tak reti buat keje. Kawan aku pun yang interview vacancy kata, teruk budak2 U skang.. amik multimedia, pakai photoshop pun tahap basic pun tak habis.. 10 orang melayu dia reject sekali gus. semua fail. tinggal 1 orang jer awek melayu pompuan dan selebihnya budak2 yang tak belajar U dapat.

    +++ MORAL OF THE REAL STORY : USAHA KUAT SIKIT +++++

    Cara-caranya.. (aku harap ko tak buat keje nih last minit)..

    1 - belajar dulu macromedia flash.. sampai dah faham sedikit sebanyak-banyaknya,..
    2 - baru study ape tu streaming media server.
    3 - baru bina, try & error.
    4 - jangan lupa backup plan kalau apa2 diatas fail.
    Last edited by mysticmind; 28-09-2007 at 10:52 AM.

  5. #5
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    My
    Posts
    967
    Rep Power
    0
    not really want to dissapoint you but the project you proposed need more than just an expert to do. are you an expert of any sort?

  6. #6
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Ampang
    Posts
    18
    Rep Power
    0
    robot : not really want to dissapoint you but the project you proposed need more than just an expert to do. are you an expert of any sort?

    talapia : tapi saya kosong dalam Flash Media Server..

    aku : hmm..

    mysticmind : ko ingat bende2 nih macam masak mee segera ke?

    aku : hmm.. garang.. entry yg sangat ber emo..

  7. #7
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    kl
    Posts
    15
    Rep Power
    0
    memang la sebenarnya aku pembangunan projek nk buat utk sem depan..
    so ade dalam akhir bulan 12 baru aku akan buat programming...
    Sempat tak??
    so utk documentation projek aku kena masukkan language yang kena pakai..
    stakat ni apa yang aku jupe ialah flash media server la..tak pun action script..

    tapi skrg aku da penin nk cari language die la..takkan kena gune flash media server..language lain ade tak?
    itu yang main pointnya..

    utk blajar aku rasa aku bley sbb kalu kita nk buat mesti kite bley buat kan??
    so aku kena hadapi la cabaran die...


    mysticmind : ko ingat bende2 nih macam masak mee segera ke?
    ~thanks sebab bagi nasihat tuh...aku cuba buat sedaya upaya..

    robot : not really want to dissapoint you but the project you proposed need more than just an expert to do. are you an expert of any sort?
    ~currently im not an expert yet,but im try to do the best i can for my final year projek..


    Hopefully the web master can give some advises and some guide to this implementation...


    ~p/s : InsyaALLAH aku gune Google dulu before tanya kat forum web master...

    Thanks..

  8. #8
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    275
    bagus! .. at least ko dah lulus tahap pertama..
    cari kayu api.. angkat kayu api.. timba punggah air dari sungai ke atas bukit..
    gembira tuk tuk guru..

    actually.. macam yang di khabarkan ramai kat sini. ianya level advanced. .
    mmg susah.. hatta aku pun malas nak buat mende nih.. pernah cuba.. tapi takde kepentingan, so kantoi gitu jer laa..

    1 - as long as dinamakan live conference.. bukan hanya coding, flash bla bla..
    2 - tapi server.. atau pemproses dari 2 belah..

    a. pc power sebelah ko. (kat kuantan contohnya)
    b. pc power sebelah bos ko. (kat kl)

    atau ada 1 server tgh2 dengan kekuatan yang kuat, dan connection yang cukup power.
    2mb streamyx? mungkin tak cukup beb.. mesti lagging..
    tapi Yahoo Messenger leh VC.. tapi pakai software.. bukan flash.

    ok, abaikan.. ko leh try antara pc dalam 1 network.

    Pertama sekali, ko kene faham structure.. struktur aliran / flow progress dia.
    contohnya... ko bercakap dihadapan webcam yang dirakam/proses oleh : software?
    samada software c++ atau web software PHP? ASP? ape2 je laa... jadi.. flash saja belum cukup beb!..

    software nih akan passing 1 out ke server yang pada masa yang sama boleh di download / akses oleh pihak 1 lagi dengan kadar lagging yang amat rendah.. (takkan video conference nak kene tunggu 1 minit beb! ).

    selepas boss ko dengar ko cakap, dia pun cakap balik.. direkod oleh webcam dia plak.. di passing back to server... dan automatik download oleh pihak ko..

    so ujudlah 1 conversation..

    NAH!.. aku tgk pun dah terasa susah amat..
    tapi kalau ko berani.. cuba lah buat..

    remember.. bukan software jer.. tapi hardware sekali.

    TEORI PALING MUDAH NAK IMPLEMENT DAN KEMUNGKINAN JALAN TERBAIK = sama cam teori cctv, ada 2 cctv... but the way passing to server tuh kene pikir jugak lah.

    aku buat mende2 flash nih pun.. semuanya banyak pada teori dulu.. lepas tuh baru kaji how to make it..

  9. #9
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    kl
    Posts
    15
    Rep Power
    0
    hm ok thanks sifu...

    ok projek aku ni juz nk buat point-to-point connection j,maksudnya dalam satu masa hanya ada 2 org saja bercakap..
    Basically aku tgk mcm YM,tapi die kan berdasarkan web-based..

    pasal line : aku rasa aku akan cakap gune dedicated line,so utk gune video conference line tak leh la congestion kan..

    Currently aku buat projek ni utk telemedicine,maksudnya specialist kat kampung dapat berinteraksi dengan specialist kat hospital besar dalam bertanya pasal rekod pesakit dan nasihat yang lain...

    pasal flow control tu aku tgh review dan aku pun still blajar flash neyh...
    tapi part aku rasa ssh sket maybe ttg connection between programming dgn hardware tuh..adekah kena gune PIC?
    huhu...


    "TEORI PALING MUDAH NAK IMPLEMENT DAN KEMUNGKINAN JALAN TERBAIK = sama cam teori cctv, ada 2 cctv... but the way passing to server tuh kene pikir jugak lah."
    ~means aku kena cari pasal cctv punya documentation gak la..

    terima kasih mysticmind,aku da byk dpt maklumat2 dari web master yg mantap..huhu

  10. #10
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    kl
    Posts
    15
    Rep Power
    0
    semalam aku pegy Mid - Valley cari buku flash media server..
    tapi tak jupe la..
    buku programming die...

    sape ade suggestion utk cari buku ni ek..?
    aku rasa mcm da suntuk je nk buat programming neyh..
    tapi start programming nyer sem depan...

    waaa....

  11. #11
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    PP.my
    Posts
    228
    Rep Power
    218
    Quote Originally Posted by talapia View Post
    semalam aku pegy Mid - Valley cari buku flash media server..
    tapi tak jupe la..
    buku programming die...

    sape ade suggestion utk cari buku ni ek..?
    aku rasa mcm da suntuk je nk buat programming neyh..
    tapi start programming nyer sem depan...

    waaa....
    i'd think buku jer tak cukup. try spending endless weeks in its community forum. and read tons of f* manuals.

    and join adobe's boot camps particular on fms, flex ke aper...
    1oasis @ PP.my
    On the 'Net since 1992.

  12. #12
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    Johor
    Posts
    772
    Rep Power
    231
    hoh lama sungguh aku tak reply & post.

    jawapan aku senang je.

    lupakan dan cari topic lain hahaha
    I hate when:

    vBulletin Message:
    Sorry! The administrator has specified that users can only post one message every 60 seconds

  13. #13
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    275
    hehe.. jahat ko nih..
    ye lah.. lama dah dia study tuh..
    dan kalau dia rasa dia boleh teruskan, teruskanlah..
    kalau dah penat sangat.. eloklah cari subject lain.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. gune SSL dalam ASP
    By talapia in forum Website Programming
    Replies: 4
    Last Post: 23-02-2008, 02:17 AM
  2. Replies: 0
    Last Post: 03-04-2007, 05:12 AM
  3. tarikh dalam php
    By kojie in forum Website Programming
    Replies: 3
    Last Post: 18-05-2006, 02:39 PM
  4. Kod [PHP] dalam vBulletin
    By putera- in forum Website Programming
    Replies: 3
    Last Post: 10-11-2005, 02:33 PM
  5. tak papar fail php dalam IE
    By dan_nial in forum Website Programming
    Replies: 2
    Last Post: 17-10-2005, 05:13 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32