Results 1 to 12 of 12

Thread: Kat Mana Nak Belaja Actionscript?

  1. #1
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Port Dickson
    Posts
    105
    Rep Power
    223

    Kat Mana Nak Belaja Actionscript?

    aku nak tanya kat mana nak belaja actionscript kat malaysia ni?
    mesti ada cikgunya dan sijilnya?

    aku tak nak la jawapan website...pasal aku tau kat mana nak carik.

    kat malaysia ni kat mana?

    _.>Webmaster Malaysia _.>

    --------------------------------
    http://www.sultantheme.com

  2. #2
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    zargus
    Posts
    10
    Rep Power
    0
    Setakat ni yang aku tau tak de le pusat komputer yang ade ajar actionscript...Tapi yang paling penting koa gunakan le help kan dlm flash tu. Baca Actionscript dictionary dan reference tu...insyaallah koa akan paham sehingga boleh buat game mudah.
    freakin' in flash...

  3. #3
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Port Dickson
    Posts
    105
    Rep Power
    223

    Thumbs up OOO..

    Aku ni kepale susah sikit nak paham kalau takde cikgu.
    tapi thanks la pasal cadangan ko..
    aku memang pernah tengok dictionary diorang tu..tapi kekadang susah gak nak paham.

    ape kate kita buat perbincangan actionscript kat sini?

  4. #4
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Jail
    Posts
    228
    Rep Power
    225
    xcuse me...

    action script tu dah built in atau kita kena tambah/buat sendiri?

  5. #5
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Cheras KL
    Posts
    16
    Rep Power
    0

    Flash.

    Actionscript ni bahasa pengaturcaraan bagi Macromedia Flash5.
    Seperti bahasa pengaturcaraan yang lain dia mempunyai funtion, loop dan sebagainya.

    Dia punya function ada yang built-in dan ada yang kena buat sendiri.Aku pun tak tau pasal aku pun tak pandai actionscript ni.

    Actionscript ni baru dan terdapat jugak beberapa kelemahan dia.yang aku sendiri pun tak tau tapi pernah terbaca.

    Ok.mozaks...

    kalau nak belajar...pi kat virtual-fx/flashkit/actionscripts.org

  6. #6
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    sabah dan sentul
    Posts
    7
    Rep Power
    0

    im ok ka

    mungkin benda nie best ?flashkit

  7. #7
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    unknown
    Posts
    1
    Rep Power
    0
    belajar actionscript adalah lebih kurang dengan belajar programming language yang lain..

    dalam program flash>>help..ada section actionscript..situ terdapat kesemua benda pasal actionscript.. everything that you need to know about actionscript.. but ia tidak berapa banyak menceritakan bagaimana untuk menggunakannya dan bila untuk gunakannya..

    saya rasa untuk belajar actionscript yang terbaik adalah dalam website.. seperti di flashkit.com ...satu flash resources site yg terbaik on the net..check it out..

  8. #8
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    somewhere in middle earth
    Posts
    67
    Rep Power
    209

    alternatif nak belajar actionscript

    sebenarnya actionscript guna piawaian tang hampir sama dengan java ataupun javascript iaitu ECMA-262 so apekata belajar java dulu lepas tue tansfer le dalam actionscript....

  9. #9
    Join Date
    Dec 2002
    Posts
    9
    Rep Power
    0
    Hellooo,

    This is a cool place with cool article on some beginner to advance flash 5/MX stuff, probably you've been there ...

    http://www.ultrashock.com/
    then juga, www.flashkit.com

    got lots more sites ... which are your fav?

    Cuba juga www.macromedia.com, lots of super cool tutorial there as well.

    To start learning ... try ultrashock, has high standard tutorials.

    Tapi i suggest beli buku, ActionScript the definitive guide by Colin Moock atau Actionscripting in flash MX by Philip Kerman etc ...

    can goto amazon.com and search ...

    Jaga! ActionScript the definative guide is for flash 5, there is a new edition that covers flash MX however, just be carefull to buy books that cover the latest version of flash (flash MX)

    all da best

  10. #10
    ChEf_N|3aM Guest
    sape belajar multimedia authoring... blajar lingo script....

    bile buat action script kat flash takde masalah....

  11. #11
    Join Date
    Dec 2002
    Posts
    9
    Rep Power
    0
    Baru dapat article ni kat informit.com pretty kool, maybe just what u are looking for?

    check it out @
    http://www.informit.com/content/index.asp?product_id={29F3020E-2AE8-435B-B239-DD873BE529A9}&120802

    you have to login to view though ... Its an introductory article (that has no fat, pretty good) so if u r seasoned flash pro, can skip.

    Hope it helps.

  12. #12
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    zargus
    Posts
    10
    Rep Power
    0
    baru aku teringat..ada satu training centre kat jalan kg. Atap.. STC training centre...tempat tu mmg kewl ...belajar actionscript pun besh kat situ pasal cikgu yang ngajar tu mmg ngam..koa try le kat situ napy...gerenti puas hati...
    freakin' in flash...

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Flash ActionScript
    By ccool in forum Website Design
    Replies: 20
    Last Post: 30-03-2007, 11:35 AM
  2. mcm mana nak tau server mana suport WAP
    By xhensem in forum Website Design
    Replies: 4
    Last Post: 11-06-2004, 06:13 PM
  3. ActionScript
    By baddai in forum Websites Review and Suggestion
    Replies: 3
    Last Post: 22-04-2004, 07:17 PM
  4. actionscript newbie:urgent
    By mikev_fly in forum Website Design
    Replies: 8
    Last Post: 19-02-2004, 08:02 PM
  5. nak belajor actionscript.!!
    By lanxc_7 in forum Website Design
    Replies: 6
    Last Post: 04-07-2003, 12:27 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112