Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 26

Thread: Tolong pasal laman web

  1. #1
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Shah Alam
    Posts
    29
    Rep Power
    0

    Tolong pasal laman web

    Macam mana saya nak buat setiap page saya ade ciri2 yang sama tetapi kandungan je berlainan?Saya nak tahu caranye dengan gune dreamweaver

  2. #2
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    JOHORE
    Posts
    7
    Rep Power
    0

    Cuba ini

    Saya tidaklah mahir, saya baru 2 bulan belajar Dreamweaver,
    tapi kalau you buat kerja itu hari2 dan gigih you will know
    what to do even not the right, tapi hasilnya tetap memuaskan.

    OK, apa yg saya lakukan ialah:
    1. Copy file itu, pergi ke 'save as template' dan segala
    ciri2nya akan kekal dan anda boleh tukar isi kandungan
    bila anda buka file TEMPLATE itu, jgn risau dgn file asal
    tadi sebab ia tidak akan terjejas.

    2. Cara lagi satu ialah:Copy file asal tadi ke file lain,
    didalam file yg anda copy tadi anda RENAME file yg ditiru tadi,
    misalnya file asalnya bernama INDEX - anda copy dahulu ke
    file lain - dan RENAME file tiruan itu kepada PAGE 2, setelah
    itu anda MOVE PAGE 2 tadi ke file yg anda kerjakan.

    Saya harap saya dapat membantu sedikit.
    If you'd like to know further you can go here:
    Google Groups: macromedia.dreamweaver

    Note: Cara2 saya ini ialah cara dari org yg learn through mistake,
    bukan dari org yg bertauliah.

    Dan harus cari site2 lain yg berlambak sudi membantu anda juga
    org seperti saya, it's not too late to learn.

    To your success!
    ADSENSE'SCORPSE

  3. #3
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Shah Alam
    Posts
    29
    Rep Power
    0

    Reply

    Saudara boleh bagitau x mcm mane nak edit phpbb forum punye template.Pastu lagi satu,saya nak tau macam mane ank edit theme,add table sume lepas dah install phpbb forum script ni dekat server kite.Saya nak tau caranye dengan dreamweaver

  4. #4
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    278
    belajar HTML.
    dreamweaver tak boleh membantu sangat bile membabitkan CODING.

    buka file template dia.. edit dan upload.

  5. #5
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Penang
    Posts
    1,781
    Rep Power
    10
    Quote Originally Posted by mysticmind View Post
    belajar HTML.
    dreamweaver tak boleh membantu sangat bile membabitkan CODING.

    buka file template dia.. edit dan upload.
    It seemed that most people start nonwadays directly from dreamweaver. Just because it's so easy, and cheap to get the pirated cd.

    As I know, many top and good designers still using Notepad to code their entire homepage.

  6. #6
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    JOHORE
    Posts
    7
    Rep Power
    0
    Quote Originally Posted by kaiba910 View Post
    Saudara boleh bagitau x mcm mane nak edit phpbb forum punye template.Pastu lagi satu,saya nak tau macam mane ank edit theme,add table sume lepas dah install phpbb forum script ni dekat server kite.Saya nak tau caranye dengan dreamweaver
    Hah, part ini saya memang tak tahu, you have to do searching,
    try to locate "cheap malaysia web design" di browser anda dan
    saya yakin anda akan dapat quotation yg baik bagi anda untuk
    menyelesaikan masalah anda itu.

    U know, for beginner like us, we have to spent in order to get
    things done, nothing is free, if they're free, beware there's
    something attached to it.

    Maaf jika anda tidak mendapat jalan keluar bagi masalah anda.
    Take care!

    Yes! Dreamweaver is easy, but for an old man like me certainly it
    does help me damn a alot! 2 months tweak here and there from
    ready template and I'm done!

    To those newbie like me, don't give up! What ever software you
    use, you like it - who cares! Make sure you do it right!

  7. #7
    Join Date
    May 2006
    Location
    Malaysia
    Posts
    51
    Rep Power
    165
    notepad is great! very fast and flexible :P

    i would suggest you to learn at least the basics of HTML first. that will really make your life easier.

  8. #8
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Shah Alam
    Posts
    46
    Rep Power
    0
    notepad is great! very fast and flexible :P

    i would suggest you to learn at least the basics of HTML first. that will really make your life easier.
    Yep. But i prefer Crimson Editor or Notepad++ easy debug.. with colours!
    regards,

    Blog : The Living Earendur

  9. #9
    Join Date
    May 2006
    Location
    Malaysia
    Posts
    51
    Rep Power
    165

  10. #10
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Kulim
    Posts
    30
    Rep Power
    0
    pakai je php-fusion!
    haha

  11. #11
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Kota Bharu, Kelantan
    Posts
    130
    Rep Power
    134
    apa nk ssh??
    kn skrg ni byk hosting yg offer opensource software??

  12. #12
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    KL
    Posts
    38
    Rep Power
    0
    dalam 2-3 minggu yang lepas, saya ada pergi
    karnival dekat shah alam, tak ingat nama apa entah!!!
    tapi mereka ada bagi offer web promosi setahun RM 50,
    siap design sekali,

    apa pendapat member yang lain ?

  13. #13
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Kota Bharu, Kelantan
    Posts
    130
    Rep Power
    134
    sblum pilih hosting, kita kna consider byk benda contohnya :

    a)email yg dibekalkan
    b)saiz yg diberikan
    c)kesesuaian hosting yg kita nk amik

  14. #14
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    KL
    Posts
    38
    Rep Power
    0
    bagaimana nak sesuaikan hosting
    dengan produk marketing ??
    hosting tu semua standard rasanya
    dia pakai unlimited bandwith kan..

  15. #15
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    sabah
    Posts
    6
    Rep Power
    0

    Talking

    Awak nak dirikan website untuk tujuan apa?

    1. Jika hendak memuatkan lawan web yang tidak melibatkan banyak ruang memadailah yang sederhana, contohnya laman web yang hanya menempatkan 3-6 helaian + audio , ini biasanya yang buat laman web untuk tujuan affiliate atau jual kepakaran.
    2. Untuk laman web yang berciri e-commerce yang memerlukan banyak ruang bagi menempatkan fail grafik, dan audio jadi perlu untuk mengambil pelan hosting yang dapat menampung trafik masuk,jika menjangkakan kadar pengunjung laman web anda ramai berlambak lambak , Bandwidthnya hendaklah yang tinggi supaya tiada masalah kelambatan atau kesukaran masuk pengunjung laman web anda.Andaikan Bandwidth itu seumpama highway lagi besar highway lagi cepat pergerakan kenderaan.

    3. untuk yang membuka kedai menjual lagu-lagu,movie dan produk software itu lagi la kena beli host stand alone, dedicated server, . Bab yang itu kena ada pakar yang jaga sistem supaya tidak down time atau system down. ini agak mahal tetapi pengurusan data dan semua system setting adalah tanggung jawab sendiri.Untuk mereka ada yang lebih dari 10 laman e-commerce mungkin ini menjadi pilihan.

    4. Jika berminat membuka laman web bagi tujuan menjadi host e-mail pun boleh, terpulang kepada anda sama ada mengenakan bayaran atau tidak kepada mereka yang menggunakan e-mail host anda, tetapi dalam setiap e-mail mereka iklan tajaan anda akan terpamer

    ok fikir fikir dahulu sebelum membuat keputusan selamat maju jaya

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Tolong!Tolong!! Urgent giler nie...
    By Apit in forum Website Programming
    Replies: 4
    Last Post: 29-03-2008, 05:35 PM
  2. Tolong pasal nak buat laman web.
    By kaiba910 in forum Webmaster Tools
    Replies: 19
    Last Post: 14-09-2006, 02:17 PM
  3. tolong komen pasal web n pc MIMOS
    By marikh in forum Websites Review and Suggestion
    Replies: 9
    Last Post: 16-02-2005, 12:22 PM
  4. tolong sket pasal style...
    By YajivMalhotra in forum Website Design
    Replies: 2
    Last Post: 02-11-2004, 12:40 PM
  5. Mintak Tolong Pasal Potong Grarik ke TABLE??
    By GGG in forum Graphic Design
    Replies: 9
    Last Post: 24-09-2003, 06:18 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112