Results 1 to 9 of 9

Thread: database in website..!!

  1. #1
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    malaysia > johor
    Posts
    2
    Rep Power
    0

    Question database in website..!!

    isk.. wey kengkawan... aku tak paham.. arr.. pasal... database dalam website..nei.. ceman arr eks?... buleh terangkan ark?...
    cam ms access.. tuh kan kite leh create database kan.. macam.. maklumat sesuatu komuniti... so... cemana nak kombinde kan jadik .html .............. ntah ar, aku pening nie!!!

  2. #2
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    KL, Malaysia
    Posts
    277
    Rep Power
    223
    This is a little tough to explain... maybe you should look up for more info on the net...

  3. #3
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    a state of mind
    Posts
    98
    Rep Power
    218
    what exactly do you need? it would be nice if you could point out a website does what you want and maybe we could explain how its done.
    geekrawk

    {wt} - angry middle finger
    http://geekrawk.wordpress.com

  4. #4
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    273
    firstly... learn and mastering the HTML code..
    then.. after you master it..
    slowly move to database driven OK?..
    without any basic .. you cannot going anywhere..

    database mean interactive.. programing..
    you cant understand without mastering html or related..

    thanks..

    // dont forget the 'root'

  5. #5
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    In a house...
    Posts
    208
    Rep Power
    210
    alo... utk buat database.. salah satu cara... ko leh guna CGI programming.. tak pon PHP pon bole gak... kalau pure HTML or XML ke tu aku tak pasti la... ASP pon bole interact ngan database.. tapi.. as adviced by others.. learn and master HTML.. .camne? Guna google, pastu ko search guna keyword: HTML tutorial .. or any other keyword yang related.. mastering tak maksud ko master semua code.. tu gila POWER hehehe.. maksud mastering tu ko tahu ape maksud code HTML dan bole 'spit out' the code dgn hanya guna Notepad contohnya.. See ya and good luck!!


    Ciaaawwzzz.........bzzt!
    <b>A</b>bg<b>C</b>ooL<br><i>Cool as you can be</i>

  6. #6
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    aku org malaysia...
    Posts
    45
    Rep Power
    0
    ada yg tau camana nak buat search function??
    nak carik maklumat yg ada dlm database guna php coding???
    aku dah blur ni...
    aku seadanya...

  7. #7
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Perak
    Posts
    20
    Rep Power
    0
    ape tu database haa . Boleh korang terangkan kat aku tak ???
    Aku ni masih lagi belajar buat web site..

  8. #8
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    eRakan.Net
    Posts
    118
    Rep Power
    220
    database : pangkalan data.

    ia merupakan satu kaedah untuk menyimpan dan menyusun data secara berstruktur dengan tujuan untuk menghasilkan satu gedung data yang bergantung di antara satu dengan lain bagi mengelakkan pengulangan data pada setiap maklumat.

    masalah
    contohnya dalam data pelajar, terdapat tiga maklumat (andaian) dalam tiga fail yang berlainan:

    1) nama : mengandungi - nama penuh, nombor matrik, alamat
    2) kursus : mengandungi - nama kursus, kod kursus
    3) pelajar yang mengambil kursus - mengandungi nama penuh pelajar, nombor matrik pelajar, nama kursus dan kod kursus.

    fail 1) dan fail 2) memegang data berlainan. tetapi fail 3) memegang data yang terkandung dalam 1) dan 2). apa akan berlaku jika nama kursus atau nombor matrik bertukar? pengguna harus menyemak semula fail 3) dan menukarkannya secara manual. apa akan terjadi jika terdapat 1000 data yang perlu ditukar? Juga terdapat pengulangan nilai yang sama dalam fail 3) yang mana ianya telah wujud dalam 1) dan 2).

    penyelesaian
    bina tiga jenis table dalam pangkalan data.

    4) pelajar - pelajar_no_matrik (unik), nama_penuh, alamat
    5) kursus - kursus_kod (unik), kursus_nama
    6) subjek_diambil - pelajar_no_matrik, kursus_kod

    dengan menggunakan pangkalan data, kita telah mengelakkan pengulangan data pada item 6). ini kerana item 6) hanya memegang nilai unik yang terdapat pada item 4) dan item 5).

    oleh itu, untuk mendapatkan kembali nilai yang diperlukan oleh item 3) sebentar tadi, dengan menggunakan SQL (Structured Query Language / Simple Query Language - bahasa untuk pangkalan data), kita boleh menulis begini :

    Code:
    SELECT pelajar.nama_penuh, pelajar.pelajar_no_matrik, kursus.kursus_nama, kursus.kursus_kod
    FROM pelajar, kursus, subjek_diambil
    WHERE subjek_diambil.pelajar_no_matrik = pelajar.pelajar_no_matrik
    AND subjek_diambil.kursus_kod = kursus.kursus_kod
    dan anda akan mendapat nilai yang diinginkan dengan segera!

    oleh kerana item 6) hanya bergantung kepada id unik item 4) dan item 5), maka anda tidak perlu mengubah apa2 data dalam item 6) jika item 4) dan 5) terdapat perubahan data (contohnya perubahan alamat pelajar ataupun perubahan nama kursus)!

    good luck!

  9. #9
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Sarawak, Malaysia
    Posts
    33
    Rep Power
    0
    cam pernah tengok coding SQL tu..?? maaahahahahahaa.... gurau je la.... Actually kalau nak senang buat database guna je ASP lagi senang coz tak cam CGI perlu upload pergi folder sendiri.... example ( cgi_bin/perl ) emmm, aku dulu pun pening kepala nak cari cammane nak upload CGI tu.... tapi karang dah faham... semuanya bermula dari mastering HTML la... pas tu pergi SQL... pas tu pindah gi ASP baru la dapat master CGI.... coz CGI nie susah sikit... kalau nak senang guna je ASP lagi senang.... macam HTML je coding die..... cuma beza sikit je....

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 1
    Last Post: 11-03-2009, 10:22 AM
  2. universe database
    By bayam04 in forum Website Programming
    Replies: 2
    Last Post: 06-11-2004, 12:30 AM
  3. ASP Database Access
    By alvinhan in forum Website Programming
    Replies: 4
    Last Post: 11-12-2003, 01:31 PM
  4. php and sybase database
    By kasih in forum Website Programming
    Replies: 0
    Last Post: 11-10-2002, 03:39 PM
  5. OOP dan Database
    By kidino in forum Website Programming
    Replies: 0
    Last Post: 07-10-2002, 06:25 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37