Results 1 to 7 of 7

Thread: nak buat radio kat website

  1. #1
    Join Date
    Feb 2002
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    20
    Rep Power
    0

    nak buat radio kat website

    macam mana nak buat radio kat server so anybody yang ada winamp streaming ke .. real audio ke .... window media player ke bila klik je akan play playlist yang ada dlm server tu .. ngan syarat tak boleh copy dan download ...

    aku bercadang nak buat lagu2 yang dimainkan macam si moderator tajuk ni mozak buat ... dia ada mp3 streaming ...

    aku tahuler kena ada server untuk memainkannya .tapi ada cara mudah tak atau terangakan cara2 nya pada aku ...

  2. #2
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Perak
    Posts
    20
    Rep Power
    0
    aku rase tak boleh laa kalau nak buat radio kat web site...
    Biasanya web site yg ade kemudahan radio ni hanya web site2 besar macam dvrplayer dan sbagainya...

    so, kalau nak tahu sangat camner nak letak radio dlm web site, cuba tanye webmaster2 kat sane.. tak pun tanye mysticmind..

    mungkin dia lebih arif tentang hal ni..

  3. #3
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Kluang, Johor
    Posts
    2,367
    Rep Power
    243
    set up your online radio by using shoutcast [http://www.shoutcast.com/support/docs/]

  4. #4
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    Cyberspace
    Posts
    492
    Rep Power
    216
    kalo nak radio era mix thr hitz semua tu.. boleh stream dari web lain..

    kalo nak buat supaya visitors boleh dgr lagu kat web.. bley gune scripts yg berlambak kat ne.. tp... awas.. nanti web tu jd BW Monster la.. byk guna BW

    somemore.. copyrighted mp3s >> illegal on some hosting
    Domain Registration = RM35/Year com net org biz info us

  5. #5
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    272
    gunakan winamp shoutcast..
    ada dokumentation dia kat winamp punya site.

    tapi anda memerlukan pc sebagai server sendiri yang gagah sikitlah.
    (mozaks cite kat aku dulu.. dia punya pc pernah crash bila ramai sangat dengar )

    dan pastinya koneksi internet yang terbaik at least streamyx. (mozaks = MIA . Dulu dia buat masa duk study korea - korea internet terlaju dunia masa tuh ).

    lagi satu kalau ada ip static lebih bagus.. kalau tak pakai no-ip.com tapi leceh sangat!

    Streaming nih ada macam2 sebnarnya.. Streaming live macam THR, ERA etc etc tuh pakai.. tapi ada gak streaming yang tak live. contohnya macam mozaks tuh.. ada yang tak live.. file dimuatkan kat server dan dimainkan dgn cara tak leh save. (sebnarnya boleh.. tapi kene tau cari sumber asal lagu tuh kat mana.. of course javascript punya kerja )

    ada lagi satu cara.. Flash streaming sound.. cuba yang tuh je laa..

  6. #6
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    emoleaf studio
    Posts
    6
    Rep Power
    0

    Wink huh...

    semekom.....
    aku jumper URL website indon http://romisatriawahono.net/?p=52
    dier ajar step by step nak wat radio sendiri
    aku nyer dah jadik
    tp PC aku jadi server
    tuh teruk skit tuh

  7. #7
    Join Date
    May 2006
    Location
    http://ultimatebot.blogspot.com
    Posts
    4
    Rep Power
    0
    Pc tu kene sentiasa online kan? dan line internet tak leh putus2.. bila kita sendiri yg jadi server tu...hurm...nak tanya skit..korang pernah dengar radio stream yg ade kat mIRC? dorang ada Dj2 dorang dari tempat yang berlainan..bila Dj dorang takde..ade pc yang autorun semua lagu2 tu..so...ada sesetengah Dj yg nak menDj..dorang hanya perlu kill sahaja autorun tu..lepas tu leh ar connect utk menDj..so nak tanya ni..camne nak kill tu..sesapa tau?

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Contoh quotation buat website
    By narutokun in forum Mamak Stall
    Replies: 4
    Last Post: 11-01-2008, 01:41 AM
  2. Cam maner nak buat radio kat website?
    By Tekno-daei in forum Website Design
    Replies: 36
    Last Post: 07-04-2007, 04:42 PM
  3. cara nak buat website flexible..
    By poodean in forum Website Design
    Replies: 10
    Last Post: 10-10-2006, 01:14 PM
  4. Tengok design Website Skool aku...aku buat
    By thorax_101 in forum Websites Review and Suggestion
    Replies: 7
    Last Post: 27-12-2004, 09:19 AM
  5. cam na nak buat website SMS
    By asetar in forum Website Design
    Replies: 5
    Last Post: 21-03-2004, 09:28 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37