Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 26

Thread: Macammana nak pastikan???

  1. #1
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Iraq
    Posts
    18
    Rep Power
    0

    Macammana nak pastikan???

    -----------------------
    Last edited by netkl; 17-09-2007 at 04:54 PM.

  2. #2
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    Malaysia
    Posts
    88
    Rep Power
    198
    Not all malaysian hosting is using malaysia server. Some of them is using oversea server.

    Try http://whois.sc/ . Enter the domain and see the details of it. There is a IP location there, you can find out where is the server if the hosting website is hosted together with their client in the same server.

    Another faster way is ask the server provided directly. :P

  3. #3
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Selangor, Malaysia
    Posts
    612
    Rep Power
    211
    Hello,
    Not all the servers in USA/Europe have slow access speed from Malaysia. If the network is good, you shouldn't face such problem. If you really want to avoid using overseas server, you may confirm the server location with the web host by emailing them before subscribing.

    Shall you wish to give overseas servers a try, just get a hosted domain from the web hosting company to test how fast does it load from your computer.

    Thanks.

  4. #4
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    279
    ko ingat nih macam naik kereta ke?
    Kalau dekat cepat sampai.. kalau jauh lambat sampai?

    Banyak lagi hosting kat malaysia nih lembab..
    Samada lembab line dia ataupun server dia..

    Dan jangan jugak harapkan yang murah sangat tapi keselamatan ko tak terjamin..

    So.. tak perlu pastikan samada ia kat malaysia atau sebagainya..
    tapi pastikan berikut :
    1. Keselamatan web anda.
    2. Kestabilan kompeni tersebut demi menjamin web ko tak hilang bersama tutupnya kompeni tersebut.
    3. Pastikan web ko best!.. Kalau tak best.. best bab2 lain tanpa yang nih.. tak guna jugak

  5. #5
    Join Date
    Sep 2002
    Location
    Labuan & Kota Kinabalu
    Posts
    137
    Rep Power
    211

    Arrow

    Quote Originally Posted by mysticmind
    ko ingat nih macam naik kereta ke?
    Kalau dekat cepat sampai.. kalau jauh lambat sampai?
    Betul...tuuu tapi ada juga yang pikir macam tuuu.

    Tapi yang paling senang, ko tanya lerr kat hosting company tuu dimana server..nya sebelum ko bayar..
    MyLabuan Hosting : Web Hosting and Domain Registration

  6. #6
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Kluang, Johor
    Posts
    2,367
    Rep Power
    251
    Personally, I prefer US server than Malaysia server. I see many mass downtime for Malaysia datacentre...

  7. #7
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    Malaysia
    Posts
    88
    Rep Power
    198
    Quote Originally Posted by lcf
    Personally, I prefer US server than Malaysia server. I see many mass downtime for Malaysia datacentre...
    Actually it depends. I saw a few oversea hosting down even more often than local one.

  8. #8
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Selangor, Malaysia
    Posts
    612
    Rep Power
    211
    Actually it depends. I saw a few oversea hosting down even more often than local one.
    Hi,
    I'll tell you what. Most of the time when a US server is down, it is due to server problems (either software or hardware) whereas local server is down all the time due to network issues. Furthermore, there are times when the local servers "appear" online here, but actually people from other parts of the world are unable to reach it due to our ISP's international routing while local routing is still fine.

    So the conclusion is still back to whether you have local or international audience.

    Thanks.

  9. #9
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Iraq
    Posts
    18
    Rep Power
    0

    Unhappy

    ---------------------------
    Last edited by netkl; 17-09-2007 at 04:54 PM.

  10. #10
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Selangor, Malaysia
    Posts
    612
    Rep Power
    211
    pasal tu aku nak hosting malaysia
    oversea kalau hilang cammana?
    kalau malaysia punya boleh cari@runding lagi
    Hi netkl,
    Seems that you still don't understand what we are saying. For local web hosting companies, it can be categorized into:

    1. Malaysia company + Malaysia server
    - Many complained about network stability

    2. Malaysia company + Overseas server
    - Some don't like the connectivity speed because it is slower than accessing a Malaysia server.

    The company is still local.

  11. #11
    Join Date
    Sep 2002
    Location
    Labuan & Kota Kinabalu
    Posts
    137
    Rep Power
    211

    Arrow

    Quote Originally Posted by netkl
    pasal tu aku nak hosting malaysia
    oversea kalau hilang cammana?
    kalau malaysia punya boleh cari@runding lagi
    Hi...

    Hilang macammana yang ko maksudkan?

    Kalau risau company hilang..
    - Bayar..lerr secara bulanan sebab kalau hilang pun tak rugi banyak

    Kalau Database hilang...
    - Selalu...lah backup, so masalah ini tidak timbul

    Kalau Web file hilang..
    - Tak perlu risau langsung sebab sudah pasti ko masih ada original copy kat PC ko.

    So, secara amnya tak lerr timbul masalah sangat kalau pun company tu hilang..
    MyLabuan Hosting : Web Hosting and Domain Registration

  12. #12
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    279
    Quote Originally Posted by netkl
    pasal tu aku nak hosting malaysia
    oversea kalau hilang cammana?
    kalau malaysia punya boleh cari@runding lagi

    Rasanya dah cukup dah orang lain jelaskan.. tuh pun kalau ko nak cube paham laa..

    --
    Kalau pun kompeni tuh kat malaysia, belum tentu ko stabil dan selamat..
    Macam jugak orang yang hutang ngan ko.. ceruk mana pun kalau jenis tak reti bayar tuh.. sori la kalau nak dapat balik kan?
    Aku prefer outside.. bleh dakwa2 kat court ape!..
    kat malaysia nih.. sorilaa.. law dia tak kuat.. or tak berkesan pun..
    kalau idak.. takder la orang duk pairet2 lagi.. :roll:

    So.. in this term.. faham dulu.. apa tuh SERVER LUAR dan DALAM!.
    dan JUGA local company or outside. Okeh..

  13. #13
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Petaling Jaya, Selangor
    Posts
    695
    Rep Power
    208
    http://www.digitalpoint.com/tools/website-country/

    Kat sini pun ada tools untuk nak check physical locations of a website

  14. #14
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Iraq
    Posts
    18
    Rep Power
    0
    --------------------------
    Last edited by netkl; 17-09-2007 at 04:54 PM.

  15. #15
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    279
    Quote Originally Posted by netkl
    Kira ok ler tu,
    kesimpulanye: Luar & Dalam sama saja.
    yang penting Quality kannn???
    1) Server Uptime
    2) Fail tak hilang (Paling penting)
    yang lain belakang kira
    Sebenarnya yang paling penting ialah :
    Company yang stabil
    Stabil disini beerti, dah untung, dah banyak duit, dah berpengalaman..
    dan kebarangkalian 'hilang fail' adalah BIASA.. banyak faktor bleh sebabkan.. samda dari Cracker, dari Script itu sendiri etc2..
    so kalau komepni tuh berpengalaman or stabil.. dia paling2 tidak pun ada backup weekly or montly..

    itu pasal aku kata company yang stabil tuh penting.. STABIL dalam macam2 hal dan bidang..

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47