Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 17

Thread: Assalamualaikum web developer!

  1. #1
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Cheras, Kuala Lumpur
    Posts
    3
    Rep Power
    0

    Red face Assalamualaikum web developer!

    Hi, my name is Mohd Khudzairi and you can call me Tok Wie. Why Tok Wie, there is memory about it in my school. Well, I'm not IT based knowledge because I'm taking something that a few related to IT which is electrical engineering. But I'm wish to learn it especially web designing. I'v learn basic thing that related closely to web designing which is HTML but I've a problem that I not good in designing a graphic or animation that makes the web more attractive.

    Can anyone could help me which software is the best for person like me? I've learn Flash, Authorware, and also little bit about C++ and Pascal. It might be more to software developer, but now I would like to learn web designing better.

    Thank you for willing to read my mail.....

  2. #2
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Penang
    Posts
    1,781
    Rep Power
    10
    HTML, with CSS with be a killer combination for a web designer

    Nice introduction, Tok Wie. Welcome to the forum

  3. #3
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Sibu
    Posts
    31
    Rep Power
    0
    Hi Tok Wie,

    welcome

    (i) For tools to design web page or gif animation you could try photoshop. Get the latest one if you could as it has colour 'correction' for the web. This is crucial as the graphics tend to eat bandwith.
    (ii) to create animated graphics you should consider using gif animation software. There are plenty on the net. Visit Tucows Downloads - Download Freeware and Shareware Software If you want ready made gif graphics try this site http://www.gifanimations.com/

    Goodluck

  4. #4
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    KL
    Posts
    9
    Rep Power
    0
    HYeee..
    im new here
    so selamat berkenalan
    n anyone ada proejct n takde orang nak handle
    can give it to me
    trust me...........
    anyway
    selamat berkenalan

  5. #5
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Cheras, Kuala Lumpur
    Posts
    3
    Rep Power
    0

    Cool Thanx guys!

    Assalamualaikum dan salam sejahtera,

    Terima kasih di atas khidmat nasihat dari anda. Maklumlah, saya ni 3B ( Budak baru belajar )

    Nak, tanya. Tak salah kan kalau kita pakai software pirate untuk buat laman web sendiri kan? Hehehe...tak mampu lagi nak paki yang asli la...Klu dah banyak sales, Insya ***** baru pakai....

  6. #6
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Kajang, Selangor
    Posts
    50
    Rep Power
    165

    Welcome

    Welcome Tok Wie.

  7. #7
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    KL
    Posts
    9
    Rep Power
    0
    Quote Originally Posted by zairie_db View Post
    Assalamualaikum dan salam sejahtera,

    Terima kasih di atas khidmat nasihat dari anda. Maklumlah, saya ni 3B ( Budak baru belajar )

    Nak, tanya. Tak salah kan kalau kita pakai software pirate untuk buat laman web sendiri kan? Hehehe...tak mampu lagi nak paki yang asli la...Klu dah banyak sales, Insya ***** baru pakai....
    hohoh pakai je ar..bukan orang tau pun..;aku pun buat mcm tu..jgn kantoi dah ar..hehheheeeh

  8. #8
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Johor
    Posts
    16
    Rep Power
    0
    nampak mcm ramai yg bagus2. aku ni xpandai pon bab2 wat web.. setakat pandai bace kod html sket leh la.. tujuan utama aku join forum ni sbb nak blaja jd webmaster.. iaitu mempunyai laman web dgn hosting serta mainatanance.
    masalah sekarang, aku xpandai bagaimana untuk merge kan website dgn webhosting..camne nak gune ftp.. mcm2 lg lah.. so.. any1 willing to teach me?

  9. #9
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    KL
    Posts
    76
    Rep Power
    155
    Welcome on board, Tok Wie

  10. #10
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    My
    Posts
    967
    Rep Power
    0
    I was on mechanical engineering background but over the years, I get interested in web building too. people say, getting too much addicted with internet would cause one to be part of the internet too... lol
    guess thats why I start building website.
    I'm not good at all in graphics and I'm not a software techie.
    but still i enjoy coding my php on notepad
    NOTEPAD rocks !

  11. #11
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    My
    Posts
    967
    Rep Power
    0
    Quote Originally Posted by mutt85 View Post
    nampak mcm ramai yg bagus2. aku ni xpandai pon bab2 wat web.. setakat pandai bace kod html sket leh la.. tujuan utama aku join forum ni sbb nak blaja jd webmaster.. iaitu mempunyai laman web dgn hosting serta mainatanance.
    masalah sekarang, aku xpandai bagaimana untuk merge kan website dgn webhosting..camne nak gune ftp.. mcm2 lg lah.. so.. any1 willing to teach me?
    jadi, mutt dah ada website skarang?
    anda perlukan domain bagi webhosting anda
    utk masukkan website ke webhosting anda perlu gunakan ftp program untuk upload semua file dan folder kedalam directory webhosting anda.
    FileZilla adalah ftp program yg percuma dan mudah utk digunakan.

  12. #12
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Johor
    Posts
    16
    Rep Power
    0
    Quote Originally Posted by robot View Post
    jadi, mutt dah ada website skarang?
    anda perlukan domain bagi webhosting anda
    utk masukkan website ke webhosting anda perlu gunakan ftp program untuk upload semua file dan folder kedalam directory webhosting anda.
    FileZilla adalah ftp program yg percuma dan mudah utk digunakan.
    domain ade. webhosting pon ade, website pki template je kot

    the prob is, forgot my domain cp password also my webhosting.. hahaha!!

    setakat nak wat website, guna publisher (waaa.. sooooww nooobbbb) edit2 kod html untuk blog pandai la gak.. biasenye tgk source website atau blog untuk dptkan kod html nye.. frontpage leh la gak guna. dreamweaver??? better daydream la... hahahaha!!!

    have almost 10 blogspot blog. but cant manage well. so, i dumped all of it for about 2 months oredi.. huhuhu.. so sad la.. im not a serious blogger. juz intent to get profit from adsense.. at last gain nothing.. huhuhu...

    but now want to be serious in this field. i love to be a webmaster. i want to create website for my community at my place.. if sum1 willing 2 be my sifu.. im ready to learn. need sum1 to guide me otherwise cant be webmaster 4ever... hehehehehe... sorry 4 nagging too much =)

  13. #13
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    274
    step 1 for becoming pro webmaster is..
    Mestilah boleh mengarang HTML dengan mata terpejam sekalipun!

  14. #14
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Johor
    Posts
    16
    Rep Power
    0

    Cool

    Quote Originally Posted by mysticmind View Post
    step 1 for becoming pro webmaster is..
    Mestilah boleh mengarang HTML dengan mata terpejam sekalipun!
    if that so.. sampai bile2 la aku xde website..waaaa...

    tp kan.. xsemestinye kene pro dlm membaca kod.. edit gune frontpage xleh ke???
    yg sebenar2nye aku nak blaja adalah MENGURUSKAN WEBSITE. kalau suem org nak kene hebat dlam coding ssh la org yg xde basic IT nak ade website..

    that's why byk software sekarang yg memudahkan manusia sejagat membuat website.. lebih2 lg template dah berlambak2 di pasaran.. walau cmne pon mmg kene la gak tau sket2 pasal kod html untuk2 edit2 web tuh..

    yg penting skrg aku nak tau and blaja bagaimana nak MENGELOLA WEBSITE tu..

    sesiapa yg golongan IT ataupon yg terer dlm bidang IT silalh beri tunjuk ajar

  15. #15
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Cheras, Kuala Lumpur
    Posts
    3
    Rep Power
    0

    Cool By hook or by crook!

    Assalamualaikum,

    Bukan nak kata tapi mmg betul la apa yang dikatakan oleh mysticmind tue. Kena blaja HTML. Sekurang-kurangnya sikit pun tak per. Lagi satu programming ni kena selalu buat dan cuba. Biar pun sampai muntah. Pengalaman ketika buat software mengajar aku akan kesabaran. Patience pays pal! Pasal adsense tu kena ingat semua rezeki itu adalah dari Tuhan Yang Maha Esa.

    Memang buat novice web designer, mmg ada banyak software yang banyak membantu bagi anda, namun dengan penggunaan HTML yang bagus dapat membantu dalam membina laman web yang dikehendaki. Nak belajar hendaklah ada guru, dan lagi satu klu bleh beli buku ttg HTML. Klu tak gi kat perpustakaan negara. Kat maner tempatnya? Kat tingkat 3 wisma sejarah, sebelah perpustakaan negara. Kat rak sebelah kiri anda ketika masuk pintu hadapan.

    Semoga anda mampu menjadi web developer yang bagus terutama sekali di negara kita yang tercinta ini. Walaupun internet ini byk dugaan cam talian internet rosak kat TAiwan baru2 ni banyak memberi kerugian yang besar kepada para pengguna dan pengusaha perniagaan internet. Maklum lah, setiap 4 saat anda mampu meraih 0.0003 sen. Belum 24 jam lagi.....hehehe....

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Assalamualaikum
    By Dehackers in forum Website Programming
    Replies: 14
    Last Post: 26-04-2008, 07:09 AM
  2. Assalamualaikum and Hello
    By ilmi_naj in forum Member Introductions
    Replies: 0
    Last Post: 16-02-2008, 02:15 AM
  3. assalamualaikum...
    By kuumasang_n33 in forum Member Introductions
    Replies: 0
    Last Post: 08-01-2008, 11:27 AM
  4. Assalamualaikum
    By wonggogel in forum Member Introductions
    Replies: 3
    Last Post: 19-11-2007, 01:27 PM
  5. assalamualaikum
    By are_yusz in forum Member Introductions
    Replies: 1
    Last Post: 22-12-2006, 07:11 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37