Results 1 to 11 of 11

Thread: Bantuan Diperlukan - Search Engine Marketing Experiment

  1. #1
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Kuala Lumpur, Malaysia
    Posts
    296
    Rep Power
    221

    Lightbulb Bantuan Diperlukan - Search Engine Marketing Experiment

    OK ... macam ni. Aku sedang buat search engine marketing experiment dan nak tengok boleh ke tak aku rank baik2 punya kat Google / Yahoo / MSN. So ... bantuan korang diperlukan ...

    APA YANG KORANG DAPAT?
    Frankly, aku takleh nak offer apa2 sangat. Tapi macam ni lah. Kalau korang tolong aku dengan experiment ni, later, kalau berjaya, aku akan buat report yang detail berkenaan site aku ni dan how good dia rank kat search engine. More or less boleh gak guna knowledge tu untuk site korang plak nanti ...

    Antara yang boleh direport kelak ...
    - searched keywords at search engine
    - keyword ranking
    - unique visitors
    - referring search engines
    - referring websites
    - etc ... apa2lah lagi yang terpikir nanti ...

    MACAM MANA NAK TOLONG - LINK TO ME
    Linklah ke site baru aku - SAGEAR.net. OK ke tak ... ?? Hmmm ... aku nak target keyword mana untuk dirank dalam search engine. Dan antara faktor yang mempengaruhi, berapa ramai orang link ke kita dan apa keyword yang digunakan dalam link tu. Untuk itu, aku minta korang link dengan text sahaja dan gunakan code kat bawah ni sepenuhnya.
    PHP Code:
    <a href="http://www.sagear.net">Swiss Army watchknife products</a
    Kalau nak dijadikan ayat ke, karang ke, hapa ke - tak kisah. Asalkan ianya intact sebijik macam kod kat atas tu.

    OK ... kalau ada apa2 ... respond kat sini, bila dapat email notification nanti, aku respond plak.

    Last words ... jomlah oi kita try ...
    --------------------------------------------
    Khairil Iszuddin Ismail

  2. #2
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Kluang, Johor
    Posts
    2,367
    Rep Power
    246
    u want trick us to help you advertise?! :lol:

    We dont need experiment. We already know that it will works by having many links from other website to the target website. And there are many reports and example of it out there.

    What are the reasons we want to repeat the same thing that others done so many times already?

    Sorry, I can't help you.

  3. #3
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Kuala Lumpur, Malaysia
    Posts
    296
    Rep Power
    221
    Sorry lah LFC that you feel that way.

    No trick here. Just want to see it happening, bit by bit in front of your own eyes ... Those out there already happened.

    Of course we all know ... I am just elaborating in case those that doesn't. Frankly, I have never done it (having many incoming links with exact text) myself. So that's the purpose of this.

    Sure ... SAGEAR is a commercial site (affiliate & ads supported). If you are uncomfortable with that ... then OK.

    Anybody else ... this is an open invitation. No obligations and no tricks. OK ..
    --------------------------------------------
    Khairil Iszuddin Ismail

  4. #4
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    Serdang
    Posts
    22
    Rep Power
    0

    featured your site at Adfunk

    ADVERTISE YOUR LINK AT ADFUNK PORTAL FOR USD 100 or RM380 PER YEAR. POST YOUR INQUIRY NOW!

    Adfunk provides its visitor with a web-based article service. Our visitor benefit from using article in exchange for their information.
    We serve as an intermediary between consumers and advertisers. Adfunk uses the information our visitor provide,
    to successfully pin-point your advertisements to the right person at the right time.

    If you would like to advertise with Adfunk contact us at ad1<@>direc-tory.tk with the following information:

    Your Name Email Address Best time to contact Relevant URL


    we will featured your site at http://www.globalwebdesigner.tk and some other high ranked website.

  5. #5
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    58
    Rep Power
    186
    Hi kidino, aku nak komen sikit...

    Aku dah tengok site kau, sagear.net. Ok tapi keyword yang kau optimized tu banyak sangat competition.

    Aku agak kau target keyword " swiss army knife" . Dalam Overture demand untuk 'swiss army knife' ialah 38201 tapi competition site ialah 362,000.

    Ok nak optimized keyword ni tapi inbound links kau mesti lebih daripada 116 links dan pagerank 6/10. Susah sikit ni..

    Aku cadangkan kau optimized keyword " swiss army luggage" sebab demand dalam Overture ialah 2018 dan competition site cuma 20,800 aje. Jadi senang sikit nak get ranking well .

    Kau juga boleh cuba keyword " swiss army watch". demand dalam Overture ialah 41611 dan competition ialah 31,900 site.

    Yang penting pagerank dan inbound links mesti tinggi.

    Satu lagi komen tentang site kau ialah cuba gantikan link "Home" tu kepada keyword . Contoh kalau kau optimized keyword " swiss army watch", gantikan perkataan 'Home" tu dengan "swiss army watch". Ni sebab nak increase keyword density dan nak beritahu Google bahawa site ni ialah berkaitan dengan swiss army watch dan sewaktu dengannya.

    Niat kau untuk reciprocal links tu bagus, tapi kat site kau takde page untuk links. Create satu page untuk reciprocal links dan code untuk site lain exchange links dengan site kau.

    The best way untuk automatik mendapat pagerank 5/10 ialah dengan submit site kau kat dmoz.org. Kalau kau dapat link kat sana, pagerank kau dah tentu 5/10. Kalau daptla! susah sikit tu, tapi boleh cuba.

    Kau kan boleh cari dalam Google, site yang provide exchange link yang related dengan site kau. Tapi cuba la exchange link dengan site yang ada page rank 4/10 ke atas. Kerana ini boleh membantu site kau mendapat page rank yang tinggi kelak.

    lagi satu, cuba-cuba la write articles tentang "swiss army" dan letakkan kat site kau. Ini untuk increase inbound links dan bagi makan Googlebot spider.

    Affiliate

  6. #6
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    274
    sebenarnya banyak cara..
    kalau kat malaysia nih.. antara keyword paling glamer ialah :
    sex melayu, gambar telanjang etc...
    aku rasa.. itu pun satu hal.. senang nak dapat hit.. :P
    orang mlysia nih sex maniac skit kot.. hehehe..

    adfunk punya strategi berjaya jugak. sebab aku tgk dia punya site banyak hit.. cuma satu jer aku nak tanya kat adfunk.
    "Why don't you buy a top level domain? "

    adfunk.net ? .com etc?

  7. #7
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    69
    Rep Power
    189
    **Aku agak kau target keyword " swiss army knife" . Dalam Overture demand untuk 'swiss army knife' ialah 38201 tapi competition site ialah 362,000.

    Ok nak optimized keyword ni tapi inbound links kau mesti lebih daripada 116 links dan pagerank 6/10. Susah sikit ni..**

    affiliate.. camner kau tau nak kena dpt inbound links 116 dan pagerank at least 6/10?

    camner cara nak calculate?

    lagi satu.. camner nak tau competition site ialah 362,000.?

    thanks

  8. #8
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    58
    Rep Power
    186
    Ini jawapan untuk OXFLY.

    Macam ni :

    Katakan kau nak create site tentang Bunga ( flower) , contoh la ni.

    Sebelum kita nak create site tentang flower, kita mesti tahu dulu berapa banyak orang cari dalam search engine (Google) tentang flower dan apa keyword yang mereka taip tentang flower.

    Nak tahu kita pergi kat Overture (http://inventory.overture.com/d/sear...ry/suggestion/).

    Kemudian kita taip flower. Overture akan list kan semua keyword yang berkaitan dengan flower dan berapa jumlah keyword itu dicari sebulan.

    Contoh:

    2043798 flower
    404327 send flower
    248208 flower delivery
    224351 flower and garden
    206780 spring flower
    141394 wild flower seed
    138759 buy flower online
    136446 online flower
    128244 mother day flower
    119892 flower arrangement
    112261 wild flower
    95832 flower and gift

    Nombor di sebelah keyword tu ialah jumlah yang dicari dalam Overture.

    Kalau kau tengok contoh di atas keyword flower dicari sebanyak 2043798. Jadi kita tahu dalam sebulan surfer akan cari perkataan flower sebanyak 2043798. Kalau kau optimizedkan keyword flower ini, dan berjaya mendapat No 1 di Google, jadi traffic site kau akan mendapat hit sebanyak ini juga, kalau semua orang klik site kau la. Tapi nasihat aku, jangan optimized untuk keyword flower sahaja, kerana terlalu general.

    Kita cuba optimized keyword send flower yang dicari sebanyak 404327 .

    Kemudian kita pergi kat Google dan taipkan keyword "send flower" masukkan " " sekali.. Google akan list kan semua site yang mengandungi perkataan "send flower".

    Kalau kau tengok kat atas site Google kau akan nampak ni:
    Results 1 - 10 of about 164,000 for "send flower". (0.17 seconds)

    Jadi kat sini kita akan tahu yang ada lebih kurang 164,000 site yang optimized keyword " send fower".

    Interesting! Tak banyak competition.

    Kemudian kita klik kat site yang berada di nombor 1 .Kita cuba nak lihat berapa PR dia dan inbound links. Kalau kau ada install Google Toolbar, kau boleh lihat PR dia dan inbound links dia kat Google toolbar. Bawak mouse cursor kat pagerank dan ia akan paparkan berapa PR dia, 4/10 ke 6/10 .

    Nak check inbound links , klik kat tanda " i " kemudian klik backward links. Kat sini Google akan paparkan berapa inbound links pada site ni.

    Note: Pagerank ini Google cipta untuk menentukan berapa penting site ni pada Google. Katakan site aku pagerank 5/10 dan site kau 3/10, dua-dua site tentang bunga dan optimized untuk keyword "send flower". Jadi kedudukan site dalam Google bergantung kepada pagerank. Kalau orang taip send flower, site aku akan berada di No 1 dan site kau akan berada di No 2. Ini kerana site aku pagerank nya lebih tinggi dari site kau.

    Inbound links:

    Katakan site aku ada 100 inbound links dan site kau ada 90 inbound links, pagerank sama iaitu 5/10. Kedudukan dalam Google, site aku lebih tinggi dari site kau kerana site aku lebih banyak inbound links dari site kau.

    Inbound links ialah links yang point kat site kau. Ia samada reciprocal links atau internal page links.

    Outbound links ialah links yang point kat site lain. Links yang keluar. Macam affiliate links atau merchant links.

    Jadi kalau kau nak No 1 dalam Google untuk keyword yang kau optimized kau mesti kaji site yang berada di No 1 hingga 10. Berapa page rank dan inbound links yang patut site kau atasi.

    Kalau site No 1 ada pagerank 3/10, site kau boleh berada di No 1, janji site kau ada pagerank 4/10

    .Katakan site No 1, pagerank 4/10 dan inbound links 100, dan site kau pula pagerank 4/10 juga, untuk mendpat No 1 di Google dengan pagerank 4/10, site kau mesti ada lebih inbound links dari site No 1, contohnya 101 inbound links.

    Untuk maklumat lanjut lagi tengok thread ini :

    Tell me your strategies ...

    Jadi harap membantu.

    Affiliate
    Last edited by affiliate; 28-06-2004 at 10:08 PM.

  9. #9
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    69
    Rep Power
    189
    thanks..
    gr8 info

    : )

  10. #10
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    Serdang
    Posts
    22
    Rep Power
    0
    mystic dah ade top level check out http://www.foresightstudio.com ... actually site ni perlukan new look tak sempat buat lagi anyway thx for commenting

    mas


    Originally posted by mysticmind
    sebenarnya banyak cara..
    kalau kat malaysia nih.. antara keyword paling glamer ialah :
    sex melayu, gambar telanjang etc...
    aku rasa.. itu pun satu hal.. senang nak dapat hit.. :P
    orang mlysia nih sex maniac skit kot.. hehehe..

    adfunk punya strategi berjaya jugak. sebab aku tgk dia punya site banyak hit.. cuma satu jer aku nak tanya kat adfunk.
    "Why don't you buy a top level domain? "

    adfunk.net ? .com etc?

  11. #11
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Kuala Lumpur, Malaysia
    Posts
    296
    Rep Power
    221
    weh ... goodlah to know that more people are building content sites. actually aku dah ada beberap ... dalam 5 sites ... satu dua ada yang dapat ranking ganas gak kat google/yahoo ...

    this is just another one ...

    wish me luck
    --------------------------------------------
    Khairil Iszuddin Ismail

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Search Engine Marketing Tips
    By newlifemalaysia in forum Search Engine Marketing
    Replies: 2
    Last Post: 09-09-2009, 01:30 PM
  2. Search Engine Marketing at Internet Guerillas
    By joost in forum Search Engine Marketing
    Replies: 3
    Last Post: 03-08-2009, 03:40 PM
  3. Search Engine Marketing History
    By marshtric in forum Search Engine Marketing
    Replies: 2
    Last Post: 03-08-2009, 03:39 PM
  4. New Way of Search Engine Marketing
    By johnsmith5082 in forum Search Engine Marketing
    Replies: 8
    Last Post: 13-03-2009, 01:25 PM
  5. How to Use Search Engine Marketing ?
    By marshtric in forum Search Engine Marketing
    Replies: 0
    Last Post: 07-03-2009, 01:22 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37