Results 1 to 11 of 11

Thread: Kursus Server Administrator

  1. #1
    Join Date
    May 2002
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    18
    Rep Power
    0

    Kursus Server Administrator

    a'kum semua...

    sekiranya anda semua ada maklumat mengenai kursus yang melibatkan 'server administrator' silalah maklumkan kepadaku... aku sekarang ni sedang cari kursus untuk memantapkan lagi diriku di dalam penggunaan dan pengurusan server... takkan la jadi webmaster hanya tau buat design, grafik, animasi, database je kan..?? sekurang2nya bila kita dok depan server tu kita tau ape yg kite nak buat... ini tak.. balik2 tengok skrin cam tikus tengok besi je... pehtu guna 'admintool' untuk godek2 jekkk... tak best laaa... boring....

    ok.. diharap mendapat maklumat dari anda semua... thanks....
    Learn is better than sleep...??
    Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!

  2. #2
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    KL
    Posts
    127
    Rep Power
    219
    Nak jadi server admin kena tau ape benda yg server admin tu buat... jgn sibuk ngan title server admin aje tapi ape pun tak tau tak gune gak...

    ps/ Kalau jadi webmaster pun x pandai, toksahlah ngada-ngada memantapkan diri jadi server admin tu..and btw..."kursus server admin?" aha..right...
    Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!

  3. #3
    Join Date
    May 2002
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    18
    Rep Power
    0
    awiekupo... aku cuma nak maklumat pasal kursus je.. bukannye nak baca keluhan lapok pasal diri 'insan' yg ngko cakap tu.. kalau dah berangan nak jadi server admin pun kena la usaha jugak baru buleh jadi kenyataan.. bukannye buleh tunggu offer datang dari langit.. dah bagus sangat kot..?? jangan terpengaruh sangat la dgn cite2 barat ni.. nak jadi Neo laa.. Zero cool la.. swordfish laa.. semua tu tipu belaka.. nampak cam bagus je.. padahal habok pun tadakk.. surf internet pun pakai line kapcai.... sendiri paham lerr..

    lagi satu.. ngko ingat setakat jadi webmaster (sendiri rasa dia tu webmaster) atau server admin website cabok ni terer sangat ke? nak create id pun tak reti.. setakat design web ngan upload & download file tu.. budak tadika pun buleh buat... itu pun pakai ftp tools... scripting pulak ciplak hak orang... kalau kat tempat keje aku ada orang datang interview macam ni.. bleh blah... pikir sendiri la kemampuan setakat mana...

    so.. kesimpulannye hidup ni kena banyak belajar untuk ilmu bebb... baru buleh maju.. orang terer math kalau tak belajar pon.. dumber jugak... kalau setakat reti network je pastu gi jaja seluruh alam tak yah laa.. banyak lagi benda lain buleh dipelajari... teknologi selalu berubah2.. lama-lama lapok dek zaman... selagi ada hayat.. belajar.. ilmu akhirat pun kena belajar jugak.. sekurang2nya boleh mengenal diri kita ni sape sebenornye..? tak yah nak bangga diri.. lubang hidung dah sesuai seadanya... kalau sesape yg terasa hati sorry laaa... terimalah kenyataan....
    Learn is better than sleep...??
    Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!

  4. #4
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    OCed
    Posts
    252
    Rep Power
    226
    server admin .... skop kerja utk server admin kat malaysia nih "berat" sikit .. semua dia kena buat .. padahal dia server admin jerk .. hehe.

    saya tak brapa pandai sangat and still belum ada pengalaman lagi .. tapi rasanya utk jadi server admin kenalah paham dulu server tuh sendiri ... tahu apa hardware .. software ... tapi since slalunya hardware boleh beli yg pasang siap ... so focus terus jerk dekat software ... Win 2k or Unix/Linux ... etc etc.

    maybe awak buleh join mysig sbb diorang ada buat banyak kursus nih ... http://www.mysig.org.my
    I can't affod to have a signature here, can somebody sponsor me a signature ?
    Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!

  5. #5
    Join Date
    May 2002
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    18
    Rep Power
    0
    ok malayneum... that's what i need... thanks for the info.....
    Learn is better than sleep...??
    Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!

  6. #6
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    KL
    Posts
    127
    Rep Power
    219
    Haha..ko tgk tu...sedangkan Malayneum yg power tu pun x berani cakap die power inikan pulak ko.... terus terangla, i'm not stupid about the term server admin ni tapi sebenarnye ko tau ke ape menda server admin ni? server ape ko nak admin? bole tanye sikit, utk ape ko nak admin server tu? kalau setakat tengok packet2 je tu bukan server admin and by the way kalau ko terer sgt bab networ, cube citer sikit..aku nak dengo betul; ke salah...aku ni pun bukannye tere sgt..baru je nak blaja...

    ps/ hm..ape keje ko sebenarnye?
    Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!

  7. #7
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    eRakan.Net
    Posts
    118
    Rep Power
    223
    bagi dd, kursus adalah satu jalan untuk mendapatkan sijil yang diiktiraf.

    banyakkan membaca dan membuat latihan (untuk admin server, kena ada network). bila dah sampai tahap rasa faham semuanya, pergi terus ambil MCSE.

    kalau lansung takder basic networking, dd cadangkan ambil kursus pengenalan network dahulu. kalau tak tahu apa itu 'token ring', 'bus', 'star', ambil pengenalan.

    i've seen a lot of people yang datang kursus advance semata-mata 'rasanya dia dah tahu basic', but then lepas tamat kursus, bukan sahaja dia tak dapat apa2, tapi tenggelam dalam arus 'kekonfiusan' yang amat dalam.

    good luck!
    Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!

  8. #8
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    KL
    Posts
    127
    Rep Power
    219
    Yep! thats exactly what do I mean in the 1st place. Learning about network is not easy. As u can see u need to master the 7 layer first and then understand about the topology (like DD said; bus, star, token ring, mesh and other). Then u need to know how the endstation (server, pc, printer) really communicate with the host and how the information is being transferred. Is it packet?, frame?, bits? etc... and then using what? IP? MAC? VLAN tags?Then bla..bla..bla...u get the point. As u can see, administering the server is not attending a courses and all of a sudden u can become a server admin - that is one thing I never heard before.

    ps/ No hard feeling but Adi, ur words kinda hard on some of the Malaysia webmaster. I know that there are some of them that are finer and better than the other coz i've met them
    Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!

  9. #9
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    JB, Malaysia
    Posts
    78
    Rep Power
    220
    Originally posted by awiekupo
    Haha..ko tgk tu...sedangkan Malayneum yg power tu pun x berani cakap die power inikan pulak ko.... terus terangla, i'm not stupid about the term server admin ni tapi sebenarnye ko tau ke ape menda server admin ni? server ape ko nak admin? bole tanye sikit, utk ape ko nak admin server tu? kalau setakat tengok packet2 je tu bukan server admin and by the way kalau ko terer sgt bab networ, cube citer sikit..aku nak dengo betul; ke salah...aku ni pun bukannye tere sgt..baru je nak blaja...

    ps/ hm..ape keje ko sebenarnye?
    apa la.. ini pun nak gaduh ke? (aku tak maksudkan korang.. lol) ... kalo nak cakap ato nak kelaskan diri tuh terror, jangan cakap pakai mulut jek, tunjuk skit certificate yg. ada tuh...
    Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!

  10. #10
    Join Date
    May 2002
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    18
    Rep Power
    0
    Tak perlu gadoh atau nak explain...

    aku bersyukur di atas pencapaian aku setakat ini.. dan rezeki aku sekarang ni pun tidak ternilai bagiku... tak perlu tahu mengenai kerja aku... sebab bukan ngko bagi gaji kat aku..

    aku tau nilai kemahiran dan pengalamanku... aku takde kepentingan nak bagitau sesape... sebab tu kalau nak menyampuk idea orang tanya dulu.. takkan dah terantuk baru nak bertanya... not a good habits... so... kalau lepas ni ngko msg lagi forum ni... waste your time man.... i'm closing here....

    p/s: belajar lagi beb... jangan rasa terer sangat... kesian aku tengok mamat IT sekarang ni.. baru setahun jagung dah boost.... poor man....
    Learn is better than sleep...??
    Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!

  11. #11
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    SoObHanG JhaYa
    Posts
    501
    Rep Power
    225
    Originally posted by awiekupo
    Nak jadi server admin kena tau ape benda yg server admin tu buat... jgn sibuk ngan title server admin aje tapi ape pun tak tau tak gune gak...

    ps/ Kalau jadi webmaster pun x pandai, toksahlah ngada-ngada memantapkan diri jadi server admin tu..and btw..."kursus server admin?" aha..right...

    Apa salahnya dia nak blajaq, biaq pi la kat dia. . Dia nak belajaq benda tu sebab dia tatau benda server admin tu. Tolong jangan perlekeh orang lain. . Lagipun, tadak apa yang nak dibanggakan sangat kalau dapat title webmaster. Jadi kesimpulannya, biaqlah orang lain dengan niat memasing. Sepatutnya hang jawab macam malayneum jawab. kalau tatau toksah post reply. ngerti? .(bump!me!).
    <form name="jump">
    <select name="menu" onChange="location=document.jump.menu.options[document.jump.menu.selectedIndex].value;" style="border:1px #393F31 solid;color:#393F31;font:10px Verdana;font-weight:bold;" >
    <option value="0" style="background: #9CC8FE" selected>*SELECT-LINKS</option>
    <option value="http://www.gengturbo.org/" style="background: #FF0000">GENGTURBO</option>
    <option value="http://www.phixelgrafix.com/" target="new" style="background: #C6D607">PHIXELGRAFIX</option>
    <option value="http://dailydigital.phixelgrafix.com/" style="background: #FCBC45">OLD-BLOG</option>
    <option value="http://www.mesrahosting.net/" style="background: #FF99CC">WEBHOSTING</option>
    </select>
    </form>
    Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Job Vacanciy: PA/Administrator
    By BSIS Limited in forum Job Vacancies
    Replies: 0
    Last Post: 05-02-2009, 12:53 PM
  2. Network Administrator
    By Equatosolutions in forum Job Vacancies
    Replies: 2
    Last Post: 14-04-2008, 02:29 PM
  3. Webhosting Server Administrator (Required)
    By vincevincevince in forum Job Vacancies
    Replies: 1
    Last Post: 13-02-2007, 05:10 PM
  4. Server Administrator and Web Designer Wanted
    By ksstudio in forum Job Vacancies
    Replies: 0
    Last Post: 13-06-2003, 12:22 AM
  5. Kursus Server, Php/Mysql ...
    By lktt in forum Website Programming
    Replies: 4
    Last Post: 22-09-2002, 03:38 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112