Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 20

Thread: e-learning

  1. #1
    Join Date
    Feb 2002
    Location
    perak
    Posts
    12
    Rep Power
    0

    e-learning

    assalamualaikum...and salam sejahtera to all...

    aku cuma nak tanya pendapat korang seme pasal e-learning yg ada skang ni...pasal keberkesanan tu mungkin aku tak dapat dari korang...tapi aku nak tanya dari segi interface design dan jugak tahap minat korang seme dalam membangunkan e-learning ni....sebenarnya....agak agak korang le kan... sehsOOOai ker e-learning ni diwujudkan? dan..kalau tak kenapa...kalau ya..camne nak buat bagi lagi menarik....anybody?
    takdir dan rahmat ***** tidak pernah terpisah

  2. #2
    Join Date
    Feb 2002
    Location
    Malaysia
    Posts
    1
    Rep Power
    0
    wa'alaikum salam ...

    dari segi e-learning ni lah kan ... my personal opinion is that in terms on interface tu ... dengan kreativiti manusia yg tak pernah tak abis tu ... macam2 interface and design boleh terhasil ... dari satu segi memang ada potensi nyer menda alah e-learning ni... cuma dari segi 'market kesedaran' ... awareness dan penggunaan (utilisation) mungkin masih di tahap rendah ... byk faktor - budaya, kos dsbnya ....

    anyway... again my opinion is that - keberkesanan dan 'tahan lama' satu2 e-learning site tu bukan bergantung kepada design + interface ajer ... tapi yang penting 'content' - isi kandungan tu mesti bermutu tinggi dan sesuai dengan citarasa dan bermanfaat ... bukan direka semata2 ...

    wallahu'alam

  3. #3
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    jauh nun...
    Posts
    36
    Rep Power
    0
    waa'laikum salam wali

    untuk jawab persoklan ko... ader sorang student senior kat tempat aku nih... dia kata kebykkan product e-learning yg di'published' tidak menepati skop pembelajaran bagi pengguna... misalnya target user: student form 4... skop pembelajaran: kimia... kebykkan developer hanya mementingkan dari sudut interface... tapi lupa part content of the subject... pedagogical... and relevance framework...

    so... sume nih ko kene amik dulik sket... bab interface... rasa nyer tak yah nak kesah sgt... sbb mmg idea web developer mencurah≤ kalau nak design... tapi user kengkadang pening... tgk animation... terbang sana terbang sini... tapi content haprak... lagipon cukup larr sederhana jer interface tuh...kot tak pandai nak coding... lambat plak nak upload files... lagik tensen kan user... =D

    cuba ko carik framework yg betul≤ menepati ciri≤ e-learning yg baik... bukan berkesan... coz word "berkesan" nih byk kontrobesi sket... ehehe... kene measure... bukan ikut cakap mulut org jerk... cthnyer... ko kene buat soal selidik... case study... haa...payah wooo... nih sume kebykkan nyer student senior aku yg cakap... tapi betul gak... alahaii... lagipon ... ko bukan tak kenal aku wali... ehehe...

    anyway... GOOD LUCK!!! projek E-Learning ker??

    p/s: biskut tanya opinion aku pasal projek dia... korang tgh nak buat proposal ker? =)
    ~ k | r | i | s | t | a | l ^ p | u | t | i | h ~

  4. #4
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    KL
    Posts
    95
    Rep Power
    218
    Walinongsari, menarik nama tu... cam lagu siti

    Komen aku dari segi interface dialah kan, aku rasa tak perlu yang canggih melampau. Cukuplah simple but nice. Yang mudah untuk dilayari. Front page oklah kalau nak buat yang canggih sikit, nakkan first impression org/student... Yang dalam2 tu terpulanglah, tapi jangan lah berserabut ngan animation sangat. Kang tak belajar pulak, dok nengok animation jer.

    Content tu memang kena bagus... dan yang penting biarlah masa learning session tu interactive. Takde la user boring nak baca. Kasi beza sikit study ikut buku ngan study ikut e-learning. Baru la nampak IT nya. Kalau sama je, aku lagi prefer baca guna buku. Tak sakit mata nak pandang skrin. Kelebihan elearning ni dr segi interaktifnya lah. Kayakan pembelajaran dengan sifat ni.

    Dan ingat, content dan interface tu kena bergantung kepada subjek apa yang diajar dan juga target/level student. Maksud aku, kalau e-learning tu subjek utk student U, jangan la pulak penuh ngan kartun... mesti agak serius sikit interfacenya. Ikut kesesuaian user lah, kerana depa yang nak guna. Kita ni tukang buat je.

    okay... GOOD LUCK.

  5. #5
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    KL
    Posts
    127
    Rep Power
    222
    E-learning? Interface? Design? Haha... its all doesn't matter coz...

    ...int the end...

    it all up to the us, nak blaja ke tak nak...

  6. #6
    ChEf_N|3aM Guest
    betul gak kate korang.... e-learning ke e-knowledge ke ape ke.... kalau takde web content editor/tukang tulis artikel ke.. susah gak... Seterer-terer web designer membuat design...... kalau content tak update selalu ke.... isi takde ke... orang akan boring gak......

    (hahhahaa.....terkena lak aku.... aku tak pandai buat artikel.....)

  7. #7
    Join Date
    Feb 2002
    Location
    perak
    Posts
    12
    Rep Power
    0
    okeh guys...thanks 4 membalas...mula mula aku ingat dlam ni takde manusia..rupanyer ader..ehehehe..bernas dan berkrim pendapat tuh...cuma kengkadang nak dapat kerjasama dari pihak macam cikgu tuh sendiri payah...ye la..tak de bukti yg guna e-learning ni lebih baik dari pembelajaran tradisional. aku rasa cuma certain subject je yg sesuai buat e-learning...

    Buat white...aku tanya jer nih...projek aku lain..proposal aku lain..tesis aku lagi la lain....ehehe...biasa la tukau-tukau tajuk...pehtuh nnt aku yg gelabah sbb keje tak siap lagi...thanks to all...any other comments or suggestions are welcome(ada betui ka?)
    takdir dan rahmat ***** tidak pernah terpisah

  8. #8
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    eRakan.Net
    Posts
    118
    Rep Power
    227
    satu kajian dan statistik telah dilakukan (tak ingat oleh siapa, dan detail fakta.. harap sapa2 boleh tolong) mengatakan bahawa two ways communication antara sesama manusia (guru dan murid - manusia), dan juga pembacaan dari buku lebih berkesan dari menggunakan komputer/alat elektronik.

  9. #9
    Join Date
    Feb 2002
    Location
    perak
    Posts
    12
    Rep Power
    0
    hmm...thanks a lot DD for the info...cuma pembangunan e-learning ni lebih kepada membantu pembelajaran..bukan mengambilalih terus proses tersebut..guru tetap ade..fungsi guru sekarang sebagai fasilitator...
    takdir dan rahmat ***** tidak pernah terpisah

  10. #10
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    KL
    Posts
    95
    Rep Power
    218
    Buat masa sekarang ni, e-learning tak dapat ambil alih terus tugas guru. Mungkin di masa hadapan boleh, siapa tahu kan...? U pernah dengar tak teknologi artificial intelligence. saya pun tak expert sgt bab ni, tapi tau la sikit-sikit. mungkin AI boleh menggantikan guru utk beri pengajaran....

    walau apapun, manusia tetap ciptaan yg sempurna! Teknologi hanya membantu cara hidup kita...

  11. #11
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    eRakan.Net
    Posts
    118
    Rep Power
    227
    tetapi ada sesetengah IPT yang menggunakan teknologi sebagai alternatif. contohnya menggunakan TELEMedia, dan semua soal-jawab menggunakan email. lansung tiada interaksi dua hala tanpa medium. walaubagaimanapun laporannya (kaedah ini) belum lagi dipublishkan untuk dinilai.

    mengenai AI (kepintaran buatan), dd pernah belajar dulu, dan keupayaan untuk menghasilkan sesuatu yang pintar seperti manusia masih lagi jauh (jauhnya seperti pluto dan matahari). walaubagaimanapun, AI boleh digunakan untuk menilai pencapaian, membuat rumusan, dan memberi cadangan dalam sistem pembelajaran murid.

  12. #12
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    280
    last but not least..

    kalau dikatakan e-learning..

    sebaiknya jika artikel tuh lebih kepada print page friendly..
    atau ada printer page .. ( save ink and of course no graphic except related image as map graoh etc.. )

    walaupun mungkin diiteractivekan i.e ada flash etc.. tapi jangan dilupakan print version.. supaya senang nak reference..

  13. #13
    Join Date
    Feb 2002
    Location
    perak
    Posts
    12
    Rep Power
    0
    thaks a lot .....
    takdir dan rahmat ***** tidak pernah terpisah

  14. #14
    Join Date
    May 2002
    Posts
    23
    Rep Power
    0
    cuba try tengok
    www.smartlearn.com.my
    ::nevland:: the land of nowhere

  15. #15
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    jauh nun...
    Posts
    36
    Rep Power
    0
    projek lain? proposal lain? tesis lain?? weh... tak mereng ker ko wali?? aku sume sama... biasak arrr... so... ko dah jumpa tak framework yg aku suruh carik tuh???
    ~ k | r | i | s | t | a | l ^ p | u | t | i | h ~

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Learning web in Malay
    By kripkorn in forum Website Design
    Replies: 26
    Last Post: 30-11-2009, 10:03 PM
  2. Learning Colors The Fun Way!
    By freakery in forum Graphic Design
    Replies: 7
    Last Post: 13-04-2009, 03:45 PM
  3. e-learning
    By mbek in forum Website Programming
    Replies: 13
    Last Post: 11-04-2009, 02:39 AM
  4. Learning 3Dmax
    By atuih in forum Graphic Design
    Replies: 1
    Last Post: 12-02-2009, 09:45 AM
  5. You can learn effortlessly with E-Learning?
    By Myzis in forum Mamak Stall
    Replies: 4
    Last Post: 24-07-2008, 10:38 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112