Results 1 to 10 of 10

Thread: What's the software?

  1. #1
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Setia Alam, Selangor
    Posts
    179
    Rep Power
    190

    Question What's the software?

    Ada sesapa tahu software apa yg digunakan utk design (ermm.. istilah dia pun aku tak tau) graphic dalam TV tuh? Biasa diorg guna untuk opening, atau preview. Kalau korang ada Astro MTV, contoh seperti design Motoalert tu. Dia mcm 2d vektor, tapi 3d. Pergh.. nak explain pun susah.

    Aku minat tengok benda2 tuh. Kalau boleh nak belajar buat. At least puas kan hati sendiri. Bukan nak mintak kerja pun.

    Ha, contoh lain macam opening screen utk Buletin Utama TV3.

    Ada sesapa tahu tak, please?


    Webmaster: sori sebab unrelated to webdesign, tapi sikit2 kena dgn graphic editor Ok kan?

  2. #2
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Kluang, Johor
    Posts
    2,367
    Rep Power
    250
    Adobe Premiere?
    Not one tool can do all, usually it is combination of several tools. Try to look at the Adobe Video Products:
    http://www.adobe.com/motion/main.html

  3. #3
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    278
    yup.. lazimnya adobe premier..

    tapi perlu saya ingatkan disini.. Software bukan segalanya.
    Kreativiti tuh paling penting dan memainkan peranan utama.

    Kartun biru sibijak laut dan bola cyber tuh contohnya.. dibina dengan Macromedia Flash!.

    So? Mantapkan skil dulu.. jangan harap sangat ada software hebat belh buat hebat..
    sebab rata2nya software advance nih.. kalau ko tengok interface pun dah mabuk.. heheh

  4. #4
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    JB
    Posts
    59
    Rep Power
    206
    yeah... betul tu.. bukan je working place dier yang memabukkan... malah.. memakan memori dan processing time yang tinggi..

    kalau dah nak bukak software tu.. makan 2-3 minit.. ade plak lagging.. pas tu.. ade plak rendering... makan 10-20 minit... membawa ke 2-3 jam... tak ker lenguh.. habis ilham.. timbullah ngantuk... pas tu.. padam komputer... tido pon sodap...

    moral:
    cuba˛ ler pk sendiri.. ok!~ :P
    <b><i>Only the paranoid survive</i> - Andy Groove</b>

  5. #5
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    278
    RAM at Least 512MB
    Processor 2.0 above.

    Bla bla bla..
    Try and Error, U'll learn More!.

  6. #6
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Papar, Sabah
    Posts
    266
    Rep Power
    205
    kalo nak serious buat menatang video, 3d, animation...etc ni, aku rasa RAM 1GB dah di kira paling koman la tu.. lagi cun kalo kena ngan graphic card yang ram dia bagak.. hehe!

  7. #7
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    278
    pc power tapi kalau tak reti buat pun tak guna jugak

    lupa nak tanya pulak..
    uncle jim nak buat apa?

  8. #8
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Setia Alam, Selangor
    Posts
    179
    Rep Power
    190

    Re: What's the software?

    Saje.. for me exploring new software is a hobby. Also, I've always wondered how they do those effects.

    Efek lain yg aku tertanya2 ialah realtime overlay e.g. yg diorang guna masa soccer game untuk tunjuk score. Atau masa berita or TV show untuk tunjuk nama etc. Kalau itu involve some broadcasting hardware then forget it

    Originally posted by unclejim
    Kalau boleh nak belajar buat. At least puas kan hati sendiri. Bukan nak mintak kerja pun.
    budding junior commentor

  9. #9
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Setia Alam, Selangor
    Posts
    179
    Rep Power
    190
    Pinnacle boleh buat ke?

    www.pinnaclesys.com
    budding junior commentor

  10. #10
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    localhost PJ
    Posts
    101
    Rep Power
    200
    kalo dengar dari orang yg pernah pakai 2 software (pinnacle dan premier) ramai yang prefer premier tapi tak tau la pulak kenapa..tak penah guna pinnacle..premier adelah cuba godek2 dulu mase baru2 beli videocam...
    Set the goal, push to the limit, reach the top and u'll be proud.. Try lah!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Best software?
    By Jamesdany in forum Graphic Design
    Replies: 1
    Last Post: 30-07-2009, 10:41 AM
  2. SEO software
    By whiteskull in forum Other Webmaster-related Services and Promotion
    Replies: 1
    Last Post: 01-09-2008, 12:47 AM
  3. Software
    By jamesfox in forum Webmaster Tools
    Replies: 0
    Last Post: 24-09-2007, 11:28 AM
  4. Replies: 2
    Last Post: 27-02-2007, 12:27 PM
  5. Which software to use?
    By rienn in forum Website Programming
    Replies: 17
    Last Post: 14-03-2004, 12:42 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112