Results 1 to 10 of 10

Thread: Mintak Tolong Pasal Potong Grarik ke TABLE??

  1. #1
    Join Date
    Mar 2003
    Posts
    3
    Rep Power
    0

    Mintak Tolong Pasal Potong Grarik ke TABLE??

    Salam..

    aku mintak tolong jasa baik koorang semua boleh tolong citer tak cam mana koorang buat katakan kita ada satu grafik untuk dijadikan bentuk@logo untuk table katakan kita ada bentuk Bulat dan grafikni dikecikkan jadi pada 4 table tapi bentuk bulatnye tetap tak berubah...contoh website yang terbaik aku nak tunjuk koorang cuba masuk dekat http://www.pergh.com/forum/index.php dekat main page dia dekat menu atas HEADER tu ada satu kartun pakai cermin mata rambut tochang..koorang perasan tak dia dipotong pada 2-3 bahagian..siap setting table punye panjang semuanye ngam...aku nak tahu macam mana nak buat cam tu..mintak tolong lah jasa baik koorang.

    dan lagi satu kalau nak buat cam tu boleh ke setting pakai frontpage?
    Last edited by GGG; 17-03-2003 at 03:16 AM.

  2. #2
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Kamunting, Perak
    Posts
    640
    Rep Power
    215
    assalamualaikum... pernah cuba knife tool dlm photoshop 6 and above tak? photoshop 7 punya knife lagi canggih skit... skit ajer! bila dah siap divide (ayat kg: kerat), try save for web... ctrl+alt+shift+s... rerajin le explore settingnya... better save dia dengan images and html... pastu dgn magiknya (tak magik pun) siap ter'divide' gambar tu... try le study mcm mana table tu terbentuk mll web editor... tapi kalau pandai coding table dlm html, takyah le guna tool ni... info tambahan: ramai oversea professional webmaster guna photoshop untuk hasilkan full website...(mengikut buku yg aku bacalah!). aku pun beginner, kalau salah tolong tunjukkan...Photoshop rulez!

  3. #3
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    KL, Malaysia
    Posts
    277
    Rep Power
    227
    I don't use the knife tool. Once the design/graphic is done in photoshop, I just crop and then put them in tables in html.

  4. #4
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    BTHO
    Posts
    775
    Rep Power
    238
    Teknik ini dipanggil slicing. Dulu kat pergh.com saya nampak ada tutorial pasal ni.

    - MENJ

  5. #5
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    278
    ianya bukanlah berkaitan dengan grafik sepenuhnya..
    tetapi lebih kepada "PEMAHAMAN HTML" ..

    kene kuasai html sepenuhnya..
    terutama bab table dan table bg image..

    yang menge'fit'kan image tuh pada paparan size browser.. adalah table yang berbackgroundkan image kecil seakan distrecthkan image tuh sepenuhnya..
    table tu disetkan kepada 100% with dan selagi itu juga bground akan ikut.. jadi nampak laa ia macam fleksibel..

    err paham ke apa aku cakap nih.. hehehe..

    photoshop walaupun dia boleh compose html.. tapi html dia tak PERFECT ..
    tambah plak ada banyak sampah lebihan pun dimasukkan sama.. sedangkan ruang / image tuh kita boleh gantikan dengan code warna dan mengecilkan file size..

    soo.. selain dari grafik itu sendiri.. fahamilah HTML sepenuhnya.. yeah.. i mean it!

  6. #6
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Kamunting, Perak
    Posts
    640
    Rep Power
    215
    photoshop walaupun dia boleh compose html.. tapi html dia tak PERFECT ..
    ye... mmg itulah kebenarannya...
    terlupa nak masukkan sekali...
    "Selamat belajo!"

  7. #7
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    -lostworld-
    Posts
    102
    Rep Power
    225
    ..try buat table yg simple simple dulu...
    set kan width dan height mengikut image yg dipotong

  8. #8
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Perak
    Posts
    20
    Rep Power
    0

    slice jer image tu

    Cam ni caranya... slice jer gambar yang korang nak pecahkan gambar tu... guna ikon slice tool kat dalam photoshop... pastu export dalam image ready...

    kemudian, savekan seterusnye copy die punye html code dan paste kat dalam dreamweaver... ok??

  9. #9
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    localhost PJ
    Posts
    101
    Rep Power
    200
    tak pun pakai namo image slicer... free for trial download kat www.download.com
    Set the goal, push to the limit, reach the top and u'll be proud.. Try lah!

  10. #10
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    dreamland
    Posts
    240
    Rep Power
    208
    pakai slice dlm photoshop jer senang...
    abih cerita
    ^_^ <== stay happy

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. mintak tolong
    By hafiza in forum Website Programming
    Replies: 4
    Last Post: 28-04-2009, 02:28 PM
  2. Mintak Tolong
    By wan rabiah in forum Mamak Stall
    Replies: 3
    Last Post: 29-03-2008, 02:23 PM
  3. Mintak tolong
    By masrule in forum Graphic Design
    Replies: 12
    Last Post: 25-09-2004, 11:37 AM
  4. Mintak Tolong Sat
    By Waikiki in forum Mamak Stall
    Replies: 6
    Last Post: 12-02-2004, 03:45 PM
  5. mintak tolong
    By yhaffiz in forum Website Programming
    Replies: 5
    Last Post: 22-10-2003, 12:04 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112