Results 1 to 13 of 13

Thread: Nak tanya ni

  1. #1
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Borneo Island
    Posts
    54
    Rep Power
    222

    Nak tanya ni

    mcm mana nak buat animasi mcm ni yekk
    http://malaysiaku.net.my/ugly/s3.gif

    apa step dan software nak buat animasi mcm ni?

  2. #2
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    20
    Rep Power
    0
    isk ... lawa btul idung dia siap kemut kemut.. hahahaha!
    trashlyme®
    tedbundyjr.com

  3. #3
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    -lostworld-
    Posts
    102
    Rep Power
    223
    dia lukis... sekeping sekeping dalam photoshop...
    dah tu... animate dalam image ready ke..... firework ke....
    atau apa apa gif animation sotfware....

  4. #4
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    277
    as donut post..
    ada banyak cara..

    kalau pakai photoshop.. mungkin dia guna 4 atau 5 image..
    dan kemudian bukak adobe image ready.. aturkan frame by frame..

    flash pun boleh buat jugak.. sama macam tuh jugak.. frame by frame.. cuma kalau save animated gif kat flash.. tak bagus sangat kualiti..

    saya rasa.. untuk lebih berkesan.. pakai Fireworks...

    umumnya.. apabila buat animation.. mesti ada Framing atau timeline..

  5. #5
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    OCed
    Posts
    252
    Rep Power
    226
    cara paling senang nak buat .. suruh mysticmind buat

    anyway .. donut .. mystic .. nak buat idung tuh kejap besar kecik tuh ... yg idung besar/kembang tuh camner eh ? resize ? err .. apa tah tools dier .. hehe.
    I can't affod to have a signature here, can somebody sponsor me a signature ?

  6. #6
    Join Date
    May 2002
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    18
    Rep Power
    0
    ha'ah.. banyak cara nak buat....kalau ikut pesen aku... aku lukih segala2nya frame by frame lam flash... pastu eksport frame ke fireworks dan animate dalam tu...
    Learn is better than sleep...??

  7. #7
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    -lostworld-
    Posts
    102
    Rep Power
    223
    memula ko lukis dulu gambo tu cecantik dan siap kaler.... samada secara manual kat kertas dan scan masukkan kedalam photoshop ... atau pun buat terus dalam photoshop..

    ..dalam photoshop, ko boleh guna lasso utk buat selection pada sekeliling hidung tuh... dah siap selection ko tekan CTRL + J (utk layer baru) dan CTRL + T (utk resize) .... dan adjust secukup rasa..
    ..jika perlu distortkan skit dengan tekan CTRL + mouse click kat kat point point dia tu...
    ...touch up skit jika perlu...
    setiap apa perubahan yg ko nak buat tu.... pasti kan ko buat di layer baru....
    kalau nak kembang 10 kali (yg mana setiap satunya berlainan saiz) maka buatlah 10 layer baru...

    dah siap...savekan work
    transfer masuk imageready...(nak pakai software lain pun boleh - tapi make sure dia support layer dari photoshop)

    bukak animation palatte
    ..animatekan secukup rasa....
    save optimizekan work tu...

    .... dan gambar anda sekarang dah boleh kembang kembangkan hidungnya....

    ... ataupun kalau nak senang, ko ikut nasihat malayneum... suruh je mystik buat...

  8. #8
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    KL
    Posts
    95
    Rep Power
    214
    Pendapat aku guna Flash la... tapi mysticmind kata kualiti tak bagus la pulak... hmm kenabelajar guna Fireworks ni.

  9. #9
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    277
    Cilakos nih..aku jugak yang kene ahaks..
    ermm.. aku tengah create some sample.. nanti aku test buh sini and include some tutorial...
    ok tak?..

  10. #10
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    -lostworld-
    Posts
    102
    Rep Power
    223
    ok la tu ......cun..
    ...haaa... tengok, kan mystik dah nak buat tu....
    ..apa lagi... ayat le sikit...

  11. #11
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Borneo Island
    Posts
    54
    Rep Power
    222
    fuiyooo... guna photoshop.. hmm
    skarang ni kat sekolah lyd tengah belajar photoshop le ni... kalau tak.. susah lyd nak paham cakap chef tu.. hehehe

  12. #12
    ChEf_N|3aM Guest
    kehehhehe sorry la.... mase tu aku pakai photoshop 5.5... ko pulak pakai 6.1......

  13. #13
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    Melaka
    Posts
    27
    Rep Power
    0

    betul cakap malayneum tu

    suruh misticmnd buat...kalu pakai flash lagi best...aku rasa laa...
    belumtry lagik...hehehe



    **nak buat tapi takde mase !
    ::digital metal ::
    ::No retreat, no surrender::
    www.xpdc.cjb.net >> The Ultimate XPDC Website 2002.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Nak tanya pasal IIS 5.1
    By talapia in forum Website Programming
    Replies: 4
    Last Post: 28-03-2008, 07:39 PM
  2. Tumpang Tanya
    By lynxo in forum Paid Hosting Discussion Forum
    Replies: 3
    Last Post: 03-08-2005, 12:04 PM
  3. Nak tanya sket
    By jepp in forum Website Programming
    Replies: 2
    Last Post: 18-03-2005, 01:05 PM
  4. Nak tanya Calender Hijriyah
    By tawon in forum Website Programming
    Replies: 8
    Last Post: 11-06-2003, 06:28 PM
  5. tanya lagi leh...
    By AWAi in forum Mamak Stall
    Replies: 4
    Last Post: 25-06-2002, 04:45 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112